Vraagt u zich af of het op dit moment veilig is een bezichtiging te doen in verband met het Coronavirus? Wij vertellen u graag op welke wijze wij op dit moment met het virus omgaan en hoe wij dit zo veilig voor u en onze medewerkers doen. Ook vertellen we u graag meer over de mogelijkheden om het huis via videobellen te bezichtigen. Hier lees je meer.
funda NVM MVA NWWI 0299 - 20 08 08, op werkdagen bereikbaar tot 17.30 uur   •   info@HRmakelaars.nl   •     WhatsApp ons! 06 - 19 10 12 86 0299 - 20 08 08 Contact Klantenintranet »
Volg ons op:

Een huis kopen of huren, 5 redenen om te kopen!Wanneer je op jezelf wil gaan wonen, stel je al snel de vraag. Wil ik gaan kopen of huren? Ik geef je vandaag 5 redenen waarom je beter een huis kunt kopen dan huren.

 1. Maandlasten 

De eerste reden die bij mij te binnen schiet is direct misschien wel de belangrijkste. Met de huidige lage rente ben je bij het kopen van een huis vaak veel minder kwijt dan bij het huren van een huis. Wanneer je een huis huurt heb je 2 mogelijkheden. Of je huurt via de woningbouw of je huurt particulier. Wanneer je via de woningbouw huurt, is je salaris belangrijk en zal je snel te veel verdienen om voor een huurwoning in aanmerking te kunnen komen. 80% van de huizen die door een woningbouwvereniging worden verhuurd, hebben een max jaarsalaris van € 36.165,-- (prijspeil 2017). Wanneer je meer verdient, kom je niet eens in aanmerking voor zo’n huis.

Op het moment dat ik dit schrijf staat er een woning in Purmerend (Purmer-Noord) te huur van 78 m2 met een maandlast van € 710,68.
Voor 78 m2 is dat een behoorlijk hoog bedrag.

Dus ben je als je toch wil huren vaak overgeleverd aan particuliere huur. Wanneer ik op dit moment op internet surf is de enige mogelijkheid voor een eengezinshuis een woning in Weidevenne voor € 1.350,-- per maand.

Wanneer je een hypotheek zou afsluiten van bijv.  € 170.000 euro, dan ben je aan netto maandlasten voor je hypotheek rond de € 550,-- kwijt, daar kun je bijvoorbeeld in Purmerend op dit moment een 3 kamer appartement op de Burg. D. Kooimanweg voor kopen.

2. Opbouwen van een spaarpot

Wanneer je gaat huren ben je iedere maand je huur kwijt en ziet van dit bedrag nooit meer iets terug. Natuurlijk heb je daarvoor je woongenot in de plaats. Maar je bouwt niets op. Wanneer je een huis of appartement koopt, dan ben maandelijks je hypotheek kwijt. Een gedeelte hiervan is rente die je betaalt, maar van een gedeelte los je ook de hypotheek in. Zo wordt ieder jaar je hypotheekschuld lager ten opzichte van de oorspronkelijke koopsom. Er vanuit gaande dat de huizenprijzen niet al te veel gaan dalen in de nabije toekomst, betekent dit dat je ieder jaar minder schuld hebt en dus overwaarde aan het opbouwen bent.

 3. Vastigheid

Wanneer je een huis gaat huren ben je misschien flexibeler. Je kunt gemakkelijker je huur opzeggen en verhuizen. Maar in de praktijk zul je dat met het schaarse huuraanbod nauwelijks kunnen doen. Daar tegenover staat dat je, helemaal in de particuliere huur, meestal te maken krijgt met tijdelijke huurcontracten. Wanneer deze afgelopen is, zul je op zoek moeten gaan naar een nieuw onderkomen.

Koop je een woning dan weet je zeker dat je niet gedwongen je huis uit hoeft. Ja, tenzij je langere tijd “vergeet” je hypotheek te betalen, want dan heeft de bank uiteindelijk het recht om jouw huis te verkopen.

 4. Wachttijden

De woning die ik hierboven noem heeft volgens de website woningnet.nl een wachttijd van meer dan 10 jaar. Ik sprak deze week mensen die 18 en 21 jaar ingeschreven stonden. Ze hadden gereageerd op verschillende huizen en waren gelukkig steeds eerste tot en met derde kandidaat. Ja wat wil je ook, als je 18 jaar staat ingeschreven (!). Maar wanneer je 25 bent en vanaf je 18e staat ingeschreven, heb je een inschrijftijd van nog maar 7 jaar en kom je dus niet in aanmerking voor een huurhuis.

 5. Verbouwen

Iedere verbouwing die je in een huurhuis doet, elke verbetering die je aanbrengt, krijg je er niet meer uit. Het is natuurlijk niet jouw huis en wanneer je het huis verlaat moet je het in de oorspronkelijke staat terugbrengen. Tenzij de nieuwe huurder je veranderingen wil overnemen  natuurlijk. Wanneer je je eigen huis verbouwt blijft de aangebrachte verbetering van jou. En niet alleen dat, als je goed verbouwd hebt, dan is het huis ook nog eens meer waard geworden. Meestal wordt het huis trouwens niet net zoveel meer waard als de investering die je hebt gedaan. Maar dit is natuurlijk altijd gunstiger dan bij een huurhuis.

 Toegegeven, het kopen van een huis is ook geen eitje op dit moment. Met het teruglopende aanbod en de grote hoeveelheid kopers is het kopen van een huis een enorme uitdaging. En je moet tegenwoordig ook nog eens flink gespaard hebben, omdat je nog maar 100% van de koopsom kunt financieren. Toch denk ik dat op lange termijn het kopen van een huis gunstiger is dan huren.

Bekijk alle makelaars >

Kies je makelaar

Richard Herlé
T 06 - 22 669 047
E Richard@HRmakelaars.nl
Laura Herlé-Ruys
T 06 - 33 990 100
E Laura@HRmakelaars.nl
Michael Snoey Kiewit
T 06-41149576
E michael@HRmakelaars.nl
Mariska Beentjes
T
E info@hrmakelaars.nl

Neem contact op


HR Makelaars Purmerend
Sydneystraat 4, 1448 NC Purmerend
T 0299 - 20 08 08
E info@HRmakelaars.nl

HR Makelaars Amsterdam
Kraanspoor 50, 1033 SE Amsterdam
T 020 - 22 99 474
E info@HRmakelaars.nl
Ga naar de contactpagina >

Neem contact op


HR Makelaars Purmerend
Sydneystraat 4, 1448 NC Purmerend
T 0299 - 20 08 08
HR Makelaars Amsterdam
Kraanspoor 50, 1033 SE Amsterdam
T 020 - 22 99 474
E info@HRmakelaars.nl
Ga naar de contactpagina >

Onze nieuwsbrief


Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Geslacht:  

Recente Tweets


HR Makelaars @hrmakelaars
The latest The HR Makelaars Daily! https://t.co/3Lukmf60lG Thanks to @tuttel @PeterCdeWaal @groot_waterland #ajax...

HR Makelaars @hrmakelaars
The latest The HR Makelaars Daily! https://t.co/gF08LyETfT Thanks to @VerHuurVeilig @vastgoednieuws #businessmodel #digitaltransformation...

Bekijk al onze Tweets >

Onze makelaars


Richard Herlé
06 - 22 669 047
Richard@HRmakelaars.nl
Laura Herlé-Ruys
06 - 33 990 100
Laura@HRmakelaars.nl
Michael Snoey Kiewit
06-41149576
michael@HRmakelaars.nl
Mariska Beentjes

info@hrmakelaars.nl
Bekijk alle makelaars >