Vraagt u zich af of het op dit moment veilig is een bezichtiging te doen in verband met het Coronavirus? Wij vertellen u graag op welke wijze wij op dit moment met het virus omgaan en hoe wij dit zo veilig voor u en onze medewerkers doen. Ook vertellen we u graag meer over de mogelijkheden om het huis via videobellen te bezichtigen. Hier lees je meer.
funda NVM MVA NWWI 0299 - 20 08 08, op werkdagen bereikbaar tot 17.30 uur   •   info@HRmakelaars.nl   •     WhatsApp ons! 06 - 19 10 12 86 0299 - 20 08 08 Contact Klantenintranet »
Volg ons op:

Stay or go? Zo maak je de keuze om te blijven wonen of te verhuizen

20 september 2018


Gratis webinar "Verkoop je huis zelf"

Denk jij erover om je huis te gaan verkopen? We snappen dat dit een beslissing is waar je goed over na moet denken. Ga je dit zelf doen of wil je hier toch een makelaar voor in de hand nemen?
In het webinar "Verkoop je huis zelf" vertellen onze makelaars je stap voor stap alles wat je moet weten als je zelf je huis gaat verkopen.
Een webinar kun je live vanuit je luie stoel volgen op je tablet, computer, telefoon of laptop. Je kunt vragen stellen die meteen worden beantwoord en hoeft geen software te downloaden. Aanmelden is gratis en kan door op deze link te klikken.

Volgens cijfers van het CBS (http://www.pbl.nl/vraag-en-antwoord/hoe-vaak-verhuizen-mensen-gemiddeld-gedurende-hun-leven) verhuist een Nederlander 7 keer in zijn leven. Dat is gemiddeld 1 keer in de 10 jaar.
Nou dan ben ik dus geen gemiddelde Nederlander, want volgens mij staat de teller bij mij inmiddels al op 8 en ik heb (hopelijk) nog even te gaan! 
Gemiddelden zeggen natuurlijk weinig, maar wanneer je twijfelt over  verhuizen, blijven wonen of bijvoorbeeld te gaan verbouwen, dan is het belangrijk om te weten welke opties je hebt. Hier lees je welke stappen je het beste kunt nemen om daar achter te komen.

Verhuizen: een noodzaak of optie?  

De belangrijkste reden om te gaan verhuizen is een verandering van je persoonlijke situatie. Bijvoorbeeld wanneer je gaat scheiden en je het huis niet alleen kunt betalen, of je wilt gaan samenwonen en je woont momenteel in een te klein appartement. In deze omstandigheden is er vaak geen keuze meer.
 
Maar wat als je op een leuke plek woont en je twijfelt of je wilt gaan verhuizen of wilt blijven? Breng dan eerst je woonwensen in kaart en onderzoek de staat van je huidige woning. Wat is deze in de huidige staat waard? Dit geeft je vervolgens een beter beeld van je uitgangspositie om eventueel te verhuizen.
 

Vrijblijvende waardebepaling als uitgangspunt

 
De eenvoudigste manier om de huidige waarde van je huis te bepalen is via een waardebepaling door de makelaar. De meeste makelaars bieden een gratis waardebepaling (https://www.hrmakelaars.nl/je-huis-verkopen/gratis-waardebepaling/) aan. Hierbij komen ze bij je langs en vertellen daarbij meer over hun bedrijf en diensten.
 
Weet je de huidige waarde van je huis, dan bewandel je vervolgens twee paden tegelijk. Het eerste pad is het “wat als ik stay-pad”, en het tweede het “wat als ik go-pad”.
 
Bedenk voor jezelf wat een reden is om in je huis te blijven wonen. Natuurlijk is dat het geval wanneer het tweede pad überhaupt niet haalbaar blijkt te zijn, maar misschien geeft een verbouwingsmogelijkheid ook reden om te blijven.
 
 
 
Bedenk daarom goed wat je aan je huis zou willen veranderen om ervoor te zorgen dat je er zou willen blijven wonen. Een aanbouw, een nieuwe keuken, een dakkapel of misschien een nieuwe vloer?
 
Wellicht dat je in een energiezuiniger huis zou willen wonen. Hier zijn tal van mogelijkheden voor te bedenken, zoals betere isolatie of het gebruik van zonnepanelen (https://sunforce.nl).
 

Een extra hypotheek voor verbouwing?

Onderzoek wat de kosten zijn van de mogelijke verbouwingen. Heb je spaargeld dat je kunt investeren, of heb je een extra hypotheek nodig?
 
De volgende stap is om een afspraak met een hypotheekadviseur (https://www.advieskeuze.nl/advies/1448tz/de-hypotheekleader-amsterdam) te regelen. Informeer daarbij vooraf of het gesprek vrijblijvend en kosteloos is.
 
Zit je met de hypotheekadviseur om tafel, dan kan je direct drie belangrijke vragen stellen:


1)   Wat kun je op basis van de waardebepaling maximaal lenen als je een nieuw huis wilt kopen?
2)   Wat kun je lenen als je wilt verbouwen?
3)   Is het interessant om de hypotheek over te sluiten, wanneer je besluit om te blijven wonen?
 
De meeste mensen zetten hun hypotheek voor langere tijd vast en betalen daardoor hogere maandlasten, omdat de hypotheekrente op het moment van afsluiting nog hoger was.
 
Met de huidige lage rentestand kan het een interessante optie zijn om de hypotheek om te zetten. Hoewel je hier vaak een boete voor moet betalen, kun je meer voordeel hebben van de lagere maandlasten van je nieuwe hypotheek.
 
Ondanks deze boete, kan het qua maandlasten toch interessant zijn om de hypotheek om te zetten met een lagere hypotheekrente en daarmee lagere maandlasten.
 

Gerichter zoeken voor je beslist

 
Nu je weet wat je kunt lenen als je gaat verhuizen, is het handig om het speelveld beter te leren kennen. Ga op Funda op zoek of praat eens met een makelaar over welke huizen er voor je budget te koop zijn (Lees ook onze 5 tips voor het bekijken van een huis (https://www.hrmakelaars.nl/5-tips-voor-het-bekijken-van-een-huis).
 
De keuze is nu aan jou. Wil je een andere woning kopen, of liever toch verbouwen?
Laura Herlé-Ruys
HR Makelaars


Altijd op de hoogte van de laatste tips over kopen en verkopen?

Meld je dan eenvoudig aan via onderstaand formulier en wij sturen je altijd het laatste nieuws!


Aanmelden

* verplicht
 Bekijk alle makelaars >

Kies je makelaar

Richard Herlé
T 06 - 22 669 047
E Richard@HRmakelaars.nl
Laura Herlé-Ruys
T 06 - 33 990 100
E Laura@HRmakelaars.nl
Michael Snoey Kiewit
T 06-41149576
E michael@HRmakelaars.nl
Mariska Beentjes
T
E info@hrmakelaars.nl

Neem contact op


HR Makelaars Purmerend
Sydneystraat 4, 1448 NC Purmerend
T 0299 - 20 08 08
E info@HRmakelaars.nl

HR Makelaars Amsterdam
Kraanspoor 50, 1033 SE Amsterdam
T 020 - 22 99 474
E info@HRmakelaars.nl
Ga naar de contactpagina >

Neem contact op


HR Makelaars Purmerend
Sydneystraat 4, 1448 NC Purmerend
T 0299 - 20 08 08
HR Makelaars Amsterdam
Kraanspoor 50, 1033 SE Amsterdam
T 020 - 22 99 474
E info@HRmakelaars.nl
Ga naar de contactpagina >

Onze nieuwsbrief


Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Geslacht:  

Recente Tweets


HR Makelaars @hrmakelaars
The latest The HR Makelaars Daily! https://t.co/3Lukmf60lG Thanks to @tuttel @PeterCdeWaal @groot_waterland #ajax...

HR Makelaars @hrmakelaars
The latest The HR Makelaars Daily! https://t.co/gF08LyETfT Thanks to @VerHuurVeilig @vastgoednieuws #businessmodel #digitaltransformation...

Bekijk al onze Tweets >

Onze makelaars


Richard Herlé
06 - 22 669 047
Richard@HRmakelaars.nl
Laura Herlé-Ruys
06 - 33 990 100
Laura@HRmakelaars.nl
Michael Snoey Kiewit
06-41149576
michael@HRmakelaars.nl
Mariska Beentjes

info@hrmakelaars.nl
Bekijk alle makelaars >