Terug naar overzicht
Auteur: Laura Herlé-Ruys Datum: 20 maart 2024

Wat is drie dagen bedenktijd

Het verkopen van een huis of het kopen van een huis is een super spannende periode. Er komen veel termen op je af waar je nog niet eerder van hebt gehoord. Of waarvan je wel eens van gehoord hebt, maar niet precies weet wat het betekent. Wat dacht je bijvoorbeeld van de drie dagen bedenktijd? Wat houdt dat nu precies in? In dit blog vertel ik je er alles over.

Deze vragen beantwoorden we:

  • Wat is de wet koop onroerende zaken?
  • Wat is het schriftelijkheidsvereiste?
  • Wat houdt drie dagen bedenktijd in?
  • Drie dagen bedenktijd, is dit wettelijk verplicht?
  • Wanneer gaan de drie dagen bedenktijd in?
  • Wanneer eindigen de drie dagen bedenktijd?
  • Hoe zit het met het weekend en de feestdagen?

Stel je eens voor; je hebt je droomhuis gevonden en het is je gegund. Het huis is van jou en het is tijd om alle papieren te tekenen.

Je krijgt de koopakte onder je neus, met al die voorwaarden, regels en vooral heel veel moeilijke woorden. In de koopakte zie je ook de term drie dagen bedenktijd staan.

Bedenken? Je wilt je helemaal niet bedenken. Toch zijn deze drie dagen bedenktijd voor jou als koper heel handig. Het betekent namelijk dat je ingedekt bent. Zijn er onverwachte tegenslagen? Dan kun je de koop nog ontbinden.

Wet Koop Onroerende Zaak (KOZ)

Toen er in 2003 een speciale wet kwam voor de koop van onroerende zaken, veranderde er veel in de wereld van de makelaardij.

Tot die tijd was een mondelinge overeenkomst rechtsgeldig.
Dit veranderde met de komst van de Wet Koop Onroerende Zaak (KOZ). 
Je kunt het je nu bijna niet meer voorstellen, maar wanneer partijen vroeger ja tegen elkaar zeiden hadden ze dus een koop gesloten. Nu is die mondelinge overeenstemming nog niet definitief.

Schriftelijkheidsvereiste

De wetgever vond dat de koper meer beschermd moest worden in de nieuwe wet en bedacht een aantal nieuwe dingen.
De belangrijkste is het schriftelijkheidsvereiste. Dit betekent dat er pas een koop is wanneer koper en verkoper de koopovereenkomst beiden hebben ondertekend.
Tot die tijd kunnen allebei de partijen er dus nog onderuit, zonder bijvoorbeeld een boete.

Drie dagen bedenktijd

Maar wat nu als je de koopakte beiden al hebt getekend?
Opeens slaat bij jou de twijfel toe. Heb ik er wel goed aan gedaan? Wil ik hier eigenlijk wel wonen?

Thank god, daar zijn de drie dagen bedenktijd.
Voor de koper (en dus niet de verkoper) betekent dit dat hij na het tekenen van de koopovereenkomst nog 3 dagen heeft waarin hij zich kan bedenken. Je kunt het eigenlijk zien als een soort cooling down periode.


Zodra de koopovereenkomst dus getekend is, kan de verkoper niet meer onder de koop uit. Een koper heeft drie dagen de tijd om eventueel terug te komen op de koop.
De koper hoeft dus, wanneer hij zich binnen die 3 dagen bedenkt, geen reden op te geven waarom hij onder de koop uit wil.
Ook hoeft hij de verkoper dus niets te betalen. Wanneer de koper dus gebruik maakt van zijn bedenktijd staat de verkoper met lege handen.

Drie dagen bedenktijd is een wettelijke verplichting

Wat wel goed is om te weten is dat de drie dagen bedenktijd verplicht zijn. Laat je dus niet in de war brengen als het niet in de koopakte staat. Dit wordt namelijk ‘dwingend recht’ genoemd en dat wil zeggen dat je het nooit weg kunt halen uit de koopovereenkomst. Hoe dan ook is het het recht van de koper.

Wanneer gaat de drie dagen bedenktijd in?

De 3 dagen bedenktijd gaan in op het moment dat de koper een door beide partijen getekende koopovereenkomst heeft ontvangen. Wanneer je via een NVM makelaar koopt, zal de makelaar je daarom ook altijd een ontvangstbevestiging laten tekenen. Want dit is het bewijs dat de 3 dagen gaan lopen. De bedenktijd gaat vervolgens in om 0:00 uur (dus het einde van de dag) van de dag dat je de akte hebt ondertekend.

Wanneer eindigt de drie dagen bedenktijd?

Het zou natuurlijk te simpel zijn als het antwoord: gewoon 3 dagen later zou zijn. In veel gevallen is dit trouwens wel het geval, maar onze wetgever gaat er vanuit dat we in een weekend niet bereikbaar zijn en ook op feestdagen niet. De regel is dus dat de bedenktijd altijd op een werkdag eindigt én dat er altijd 2 werkdagen in de 3 dagen zitten. 
Wanneer je je koopovereenkomst dus op maandag getekend ontvangt, dan loopt de 3 dagen bedenktijd gewoon tot en met donderdag (start maandag 0:00, eindig donderdag 0:00).
Maar wanneer je de getekende akte op woensdag ontvangt, dan loopt de 3 dagen bedenktijd tot en met de maandag daarop. (start woensdag 0:00 uur, eindigt maandag 0:00).

Drie dagen bedenktijd, houd rekening met de feestdagen

Je kunt je voorstellen dat op feestdagen zoals bijvoorbeeld de kerstdagen de uiteindelijke termijn soms wel tot bijna een week oploopt!
Het gaat hier om algemeen erkende feestdagen.
Dit is het standaard schema van de 3 dagen bedenktijd.

Het is dus handig om goed na te denken wanneer je een koopovereenkomst tekent wanneer je bijvoorbeeld je huis verkoopt!

Wil jij meer tips over het kopen van een huis? Dat kan! Ik heb hier veel leuke en interessante blogs over geschreven, je leest ze HIER!

Alles over het kopen van een huis overzichtelijk op een rijtje? Download hieronder gratis ons e-book ‘een huis kopen? zo doe je dat!’. ⬇️

Delen: Wil je vaker blogs van ons ontvangen?

Leer van de pro

Waar moet ik op letten als ik een huis koop?

Download ons gratis e-book “Een huis kopen, zo doe je dat” waarin we je als leren over het vinden van een huis, het bieden en wat er komt kijken bij het kopen.

Met welke vestiging wil je contact opnemen?

Contact
HR Makelaars Purmerend 0299 - 20 08 08
  • HR Makelaars Amsterdam 020 - 229 94 74
  • HR Makelaars Zaandam 075 - 207 92 05
  • Elke week een handige woontip ontvangen?