Terug naar overzicht
Auteur: Laura Herlé-Ruys Datum: 17 juni 2019

Makelaar kiezen, zo kies je de juiste

Een makelaar kiezen, het is nog niet zo makkelijk. Wanneer je van plan bent om je woning te gaan verkopen, dan is de kans groot dat je op zoek gaat naar een makelaar om je huis te verkopen.

De meeste makelaars bieden je een gratis waardebepaling aan. Dit betekent dat ze bij je thuis langs komen om de waarde van je huis te bepalen vanwege de voorgenomen verkoop. Doordat ze bij je thuis zijn, kunnen ze ook meteen hun werkwijze aan je presenteren. Maar je begrijpt natuurlijk dat, tenzij je zeeën aan tijd hebt, meer dan 3 makelaars bij je thuis uitnodigen niet te doen is.

Dus is het belangrijk om als je een makelaar gaat kiezen, vooraf goed onderzoek te doen en niet random makelaars uit te nodigen. Ik geef je 10 tips die je kunt gebruiken voordat je een makelaar uitnodigt om bij je te komen voor een waardebepaling en verkoopgesprek. Zo ben je goed voorbereid!

1) Makelaar kiezen, Funda it is

Als je denkt dat op Funda alleen maar woningaanbod staat, dan heb je het mis. Makelaars hebben uitgebreid de mogelijkheid zichzelf te presenteren op Funda. Nou ja uitgebreid, ze hebben de mogelijkheid om een kantoorpagina in te vullen, dat is het. Maar die pagina is wel heel interessant om te bekijken. Wanneer je Funda bezoekt kun ook op NVM makelaar zoeken. Het handige is dat je hier kunt zoeken op plaats en dan zie je direct welke makelaars actief zijn in jouw dorp of stad.
Op volgorde van hoeveelheid “huizen in verkoop” worden daar makelaars aan je getoond. Maar die hoeveelheid zegt
niets over hoeveel ze verkocht hebben, hoe goed ze verkocht hebben en of klanten tevreden zijn over ze. Bovendien schijn bedriegt. Makelaars die nieuwbouw verkopen staan hier ook tussen en een op het eerst oog grote makelaar, kan ook voor een groot deel nieuwbouw verkopen. Kijk dus gerust rond hier en bekijk welke makelaar je zo op het eerste oog het meeste aanspreekt en maak voor jezelf een shortlist van bijvoorbeeld 5 makelaars waar je verder naar wilt gaan kijken.

2) Makelaar kiezen, Van horen zeggen

De meeste makelaars krijgen veel nieuwe opdrachtgevers door mond-tot-mond reclame. En dat is ook niet zo gek, wanneer iemand namelijk net zijn huis verkocht heeft, heeft hij zeer recent nog ervaring gehad met die makelaar. Wanneer hij tevreden is, zal hij die ervaring graag met je delen. Een goede vraag om te stellen is, hoe jouw kennis bij deze makelaar terecht is gekomen. Wanneer de ervaring alweer van jaren geleden is, dan is tip minder interessant. Er kan inmiddels alweer van alles veranderd zijn bij dat kantoor. Ook is het goed om te kijken naar de reden waarom die kennis voor die makelaar heeft gekozen. Wanneer hij bijvoorbeeld voor een traditionele makelaar gaat, hoeft dat niet bij jou te passen en andersom. Bij het kiezen van een makelaar kunnen de ervaringen van anderen je dus heel goed helpen maar houd hierbij wel goed je eigen criteria in je achterhoofd.

3) Makelaar kiezen, Even googelen

Je kunt nu je zoektocht online vervolgen. Begin met het intypen van een aantal zoektermen online en kijk welke makelaars hier naar boven komen. De bovenste resultaten zijn de betaalde resultaten. De resultaten daaronder zijn organisch. Google heeft besloten dat jouw zoekterm het meest past bij een bepaalde makelaar en dus niet de makelaar die het meest betaalt. Waarom is dat nu goed om te bekijken? Wil je een makelaar van deze tijd, dan wil je dat hij zijn website en dus ook zijn vindbaarheid op orde heeft. Want wanneer hij dat van zijn eigen website al niet op orde heeft, hoe moet het dan met de verkoop van jouw huis? De website van een makelaar is het uithangbord van het bedrijf, dus wanneer deze je aanspreekt, is de kans groot dat het bedrijf je ook aanspreekt. Dus bekijk de verschillende websites van de makelaars die je via Google vond en ook de makelaars die je hiervoor al op je shortlist hebt gezet.

4) Makelaar kiezen, Wat moet dat kosten?

Je zou zeggen dat de prijzen transparanter zijn geworden in de afgelopen jaren. Tot 2001 waren de kosten van de makelaars wettelijk bepaald en voor iedereen hetzelfde. Maar na de afschaffing van de beschermde titel makelaar (je weet vast wel dat iedereen zich tegenwoordig makelaar mag noemen), mag iedere makelaar zelf beslissen wat hij rekent. Dit betekent meestal dat de makelaar je niet vertelt wat hij rekent totdat hij bij jou op visite is. Onder het mom van inschatten hoeveel werk de opdracht zal betekenen, zal hij zorgen dat hij bij je aan tafel komt, zodat hij hopelijk direct de opdracht kan sluiten. Helaas is dit de gebruikelijke praktijk, wat betekent dat de kosten vrij schimmig zijn. Natuurlijk zal het ene huis meer tijd en inspanning kosten om te verkopen, maar hoe weet je dan zeker of je niet te veel betaalt?
Ik pleit dan ook voor transparantie en hoop dat meer makelaars ons voorbeeld volgen. Kijk dus op de verschillende websites of je kosten kunt vinden en zo niet, vraag dit als je toe bent aan het contact zoeken met een makelaar.

5) Makelaar kiezen, Social social social

Nu je een lijstje hebt van mogelijke makelaars en je hebt ook hun websites bekeken, is de kans groot dat je ze beter kunt leren kennen via Facebook en de andere sociale kanalen, zoals Instagram, Pinterest, Youtube en bijvoorbeeld Twitter.
Inmiddels doen de meeste makelaars wel iets met Facebook. Meestal worden er vooral huizen op gezet die te koop staan en verkocht zijn. Dus kijk vooral even of je het bedrijf zo nog beter kunt leren kennen en nog veel belangrijker: hoe de interactie is met hun bezoekers. Sociale media heet niet voor niets “sociale” media. De ideale manier om met mogelijke kopers in aanraking te komen. Dus bekijk vooral wat voor gevoel je bij die makelaar krijgt en hoe het contact is met hun bezoekers. Een makelaar kan wel heel veel likes hebben, wanneer die volgers niet actief zijn en niet reageren, dan heb je er nog maar weinig aan.

6) Makelaar kiezen, Undercover bezichtigen

Het is een wat lastige, maar ik wil hem er toch graag ingooien. Hoe kun je nu beter een makelaar leren kennen, dan door een huis bij hem te gaan bezichtigen? Je merkt dan direct hoe de binnendienst met een mogelijke koper om gaat en hoe de makelaar tijdens de bezichtiging met jou als koper om gaat. Hoe zou jij behandeld willen worden wanneer je koper zou zijn? Juist daar kom je pas achter wanneer je op pad gaat met die makelaar zonder dat deze direct weet dat jij een mogelijke verkoper bent. Een extra tip hierbij is ook: hoe vaak ben je na een bezichtiging gebeld door een makelaar? Niet vaak zeker?

7) Makelaar kiezen, Wij van WC eend….

Op de verschillende websites van de makelaars en allerlei andere uitingen zal je vooral lezen wat de makelaar kan en je te bieden heeft. Maar gelukkig zijn er tegenwoordig ook wat websites waar een makelaar beoordeeld kan worden. Hoewel wat verstopt kun je op Funda beoordelingen terugvinden die, geloof het of niet, nog betrouwbaar zijn ook. Buiten de makelaar om krijgt iedere verkoper een mail van Funda om de makelaar te beoordelen. De makelaar kan deze beoordeling alleen verwijderen, wanneer hij alle beoordelingen uitzet. Helaas werkt Funda wel alleen met verkopers waarvan het huis ook daadwerkelijk verkocht is. Ontevreden opdrachtgevers die de opdracht intrekken kunnen hun review hier niet kwijt. Die kunnen wel terecht bij sites als www.wieisdebestemakelaar.nlof www.advieskeuze.nl. Beide websites worden helaas nog niet zoveel gebruikt. Ook op social media en op Google kunnen mensen een review achterlaten. Voordat je aan makelaar gaat kiezen, kan het dus handig zijn om ook hier even te kijken te kijken.

8) Makelaar kiezen, even een rondje bellen

Na al die online en offline onderzoeken wordt het tijd om echt contact te zoeken met je shortlist. Je kunt zelf de telefoon oppakken of een contactverzoek doen via de website. Bij die tweede zie je meteen hoe snel de makelaar contact opneemt. Ik was laatst op verkoopgesprek bij iemand die alleen de 3 makelaars uitnodigde die als eerste reageerde, omdat die volgens hem het meest eager waren om hard te werken voor een nieuwe opdracht. Of dat voor jou ook zo is, weet ik niet, maar ik denk dat je eerste kennismaking met een makelaar wel voor een belangrijk deel bijdraagt in je uiteindelijke keuze.

9) Makelaar kiezen, resultaten uit het verleden…

Nadat je een rondje hebt gebeld en misschien besloten hebt een aantal makelaars uit te nodigen, is het handig de makelaar te vragen hoe bekend hij is in de buurt en welke transacties hij heeft gedaan. Zo krijg je niet alleen meer kennis over de markt in je buurt, maar weet je ook hoeveel ervaring de makelaar heeft. Overigens wil ervaring ook niet altijd alles zeggen. Resultaten uit het verleden geven geen garantie in de toekomst toch?

10) Makelaar kiezen; De P van presentatie

Nu heb je een super goede voorbereiding gehad en kun je een goede keuze maken in welke makelaar je uit wilt nodigen om bij je thuis op verkoopgesprek te komen. Aan jou de keuze wie je uitnodigt en of je 1 of meer makelaars uit wilt nodigen. Voorafgaand aan het bezoek kun je ook het aanbod op Funda of de eigen website bekijken. Wanneer je het aanbod van de makelaar bekijkt, kun je direct zien hoe ze de huizen presenteren. Zijn de foto’s mooi, zijn de huizen opgeruimd, hoe zien de video’s eruit en ga zo maar door. Uiteindelijk geldt hier ook weer, hoe wil je je eigen huis gepresenteerd zien en wat denk je dat het meest bij jouw mogelijke koper past. Want jij bent niet de uiteindelijke koper van het huis en waarschijnlijk ben je niet eens de doelgroep. Probeer dit dus vanuit de ogen van een koper te bekijken.

11) Makelaar kiezen, een beetje extra hulp?

Een keuze in een makelaar is een heel persoonlijke. Toch hoop ik je hiermee wat handvatten te hebben gegeven om je keuze gemakkelijker te maken. Heb je toch nog vragen, laat het me weten, ik help je graag!

Delen: Wil je vaker blogs van ons ontvangen?

Doe de gratis waardecheck

Wat is mijn huis waard?

Bereken eenvoudig de geschatte waarde van je huis of appartement

Met welke vestiging wil je contact opnemen?

Contact
HR Makelaars Purmerend 0299 - 20 08 08
  • HR Makelaars Amsterdam 020 - 229 94 74
  • HR Makelaars Zaandam 075 - 207 92 05
  • Elke week een handige woontip ontvangen?