Wonen in Amsterdam

Overweeg jij om te gaan wonen in Amsterdam? Dan is het handig om te weten wat deze stad allemaal te bieden heeft. 
We vertellen je meer over al die zaken die Amsterdam zo leuk maken. Van basisscholen en verenigingen tot de geschiedenis van dit stadsdeel en de winkels die je hier kunt vinden, we sommen het allemaal voor je op zodat jij straks precies weet waar je op kunt rekenen als je komt wonen in Amsterdam.

Wonen in Amsterdam, dit moet je weten:

Amsterdam is de hoofdstad van Nederland en is gelegen in de provincie Noord-Holland. Het ligt zowel aan de Amstel als aan het IJ. 

In het Amsterdams wordt Amsterdam ook wel Mokum genoemd.

Amsterdam is als hoofdstad van Nederland ook direct de grootste stad met in totaal 871.873 inwoners (1 juli 2021).

De stad is bekend onder toeristen en staat bekend als een smeltkroes van culturen. Het aantal verschillende nationaliteiten behoort tot de hoogste ter wereld!

De stad is verdeeld in verschillende stadsdelen welke we hieronder verder zullen uitwerken.

Geschiedenis van Amsterdam

Wanneer we naar de geschiedenis van Amsterdam kijken gaan we erg lang terug. Naar omstreeks het jaaar 1000, want toen werd het moerassige gebied Aemestelle ontgonnen. 

Er werden dijken aangelegd (13e eeuw) om het nieuwe land te beschermen tegen het water. Dit waren bijv. de Spaarndammerdijk en de Diemerzeekdijk.

Waarschijnlijk werd rond 1170 de Dam aangelegd.

Ergens rond 1300 kreeg de stad ook stadsrechten en werd ook de eerste kerk gebouwd, de kern van wat nu de oude kerk is. 

Doordat de stad het alleenrecht kreeg op de invoer van bier uit Hamburg, ontstond het begin van de handelsstad.

Rond de 15e eeuw was Amsterdam gegroeid tot de belangrijkste handelsstad van Holland en moest de stad uitgebreid worden. Hiertoe werden grachten gegraven. De huizen die gebouwd werden werden op lange houten palen gebouwd die op de zandlaag steunden onder de drassige bodemlaag. 

In de 16e eeuw groeide de stad nog verder uit tot handelsstad, er was een grote toevlucht van buitenlanders welke de stad lieten groeien tot ruim 100.000 inwoners.

Het IJ was een zeearm, met daarin een haven die in verbinding stond met het Damrak. De zeeschepen konden de stad invaren tot de huidige Dam, totdat het huidige Damrak werd gedempt.

Tegen het einde van de 17e eeuw overschreed het inwonersaantal de 200.000. Dit wordt ook wel de “Gouden Eeuw” genoemd. Door de groei van de VOC floreert de stad. De stad realiseert daarom twee reusachtige stadsuitbreidingen. De stad werd uitgebreid en hier hebben we onder andere de grachtengordel aan te danken.

Ook de Jordaan en diverse kerken werden in die tijd gebouwd: oa de Westerkerk, de Noorderkerk en de Zuiderkerk.

In de 19e eeuw begon de stad zich verder uit te breiden. Door het graven van het Noordhollands kanaal (waterverbinding richting Den-Helder), het aanleggen van de eerste spoorweg (Amsterdam-Haarlem) en het graven van het Noordzeekanaal (rechtstreekse verbinding IJmuiden) was de bereikbaarheid in economisch opzicht van de stad enorm verbeterd.

In 1889 werd het Centraal Station geopend en ging Amsterdam mee doen aan de Europees grootstedelijke bouwstijl met theaters, musea, hotels en warenhuizen. Na 1870 ontstond de krans van nieuwe volkswijken buiten de Buitensingelgracht.

Tijdens de industriële revolutie verdubbelde de bevolking naar 510.000 in 1900.

De woningwet van 1901 moest een einde maken aan de miserabele woonomstandigheden van veel mensen. Er kwamen minimumeisen voor nieuwe huizen en het werd mogelijk om slechte huizen te onteigenen en slopen. Er ontstonden veel woningbouwverenigingen in Amsterdam die een grote rol gingen spelen in het huisvestingsbeleid. 

Ook werd Amsterdam verder uitgebreid met tuindorpen en sociale woningbouw in Amsterdamse school (een idealistische architectuurrichting). Ook werd het kleine vliegveld Schiphol aangelegd.

De tweede wereldoorlog heeft een hoge tol aan de stad geëist. Ongeveer 110.000 Amsterdammers overleden, het merendeel waren joden.

Na de oorlog werd het algemeen uitbreidingsplan uitgevoerd. De haven en Schiphol moesten hersteld worden en de achterstand in woningbouw moest worden weggewerkt.  De westelijke tuinsteden en Buitenveldert verrezen. En ook het Westelijk havengebied werd aangelegd.

De infrastructuur van de stad moest verbeterd worden, dus werd de IJtunnel aangelegd, het metronetwerk en de autoroute om de stad heen.

Bij de stadsvernieuwing rond 1970 stonden twee visies op de stad tegenover elkaar. De traditionele aanpak (met de stad als productiestad en een overloop van mensen om te wonen in Purmerend, Hoorn en Almere). Tegenover de stad als ontmoetingsplaats van mensen. 

Door dit conflict stagneerde de woningbouw en was er een groot tekort aan betaalbare woningen en waren er veel demonstraties en krakers.

De jaren ’80 en ’90 staan in het teken van stadsvernieuwing en herstel van de Amsterdamse economie. De oude stad behoudt haar woonfunctie, maar ook het bedrijfsleven krijgt weer volop ontwikkelingsmogelijkheden.

Door het vertrek van veel inwoners naar omliggende gemeentes daalt aanvankelijk de bevolking, maar rond 1984 begint de stad weer te groeien. Veel jongeren trekken naar Amsterdam om te werken of te studeren. 

Sinds de jaren 90 zijn de randen van de stad ook uitgebreid en omgevormd. Ook het Oostelijk havengebied werd omgevormd tot woongebied: Zeeburg. Verder werden de wijken De Aker en Nieuw Sloten gebouwd in het Zuidwesten van de stad.

En veel recenter is de aanleg van het eiland IJburg.

Ook economisch is de stad gegroeid door de bouw van zakendistrict de Zuidas.

Scholen In Amsterdam

Amsterdam kent 2 universiteiten. De Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Vrije Universiteit (VU).

Verder zijn er legio HBO onderwijs instellingen. Zo is er de Hogeschool van Amsterdam (HvA), de Hogeschool inHolland, de Gerrit Rietveld academy, de Amsterdamse Hogeschool voor de kunsten, de Hogeschool Ipabo en de Hogeschool Tio. Door heel Amsterdam zijn natuurlijk veel middelbare scholen en basisscholen.

Amsterdam is groot en divers en dus hebben we per stadsdeel relevante informatie voor je verzameld. Klik daarvoor verder naar het stadsdeel waar je meer over wilt weten.

Wonen in Amsterdam, de stadsdelen

Meer weten over de verschillende stadsdelen? Klik dan snel verder op het stadsdeel waar jij meer over zou willen lezen.

Met welke vestiging wil je contact opnemen?

Contact
HR Makelaars Purmerend 0299 - 20 08 08
  • HR Makelaars Amsterdam 020 - 229 94 74
  • HR Makelaars Zaandam 075 - 207 92 05
  • Elke week een handige woontip ontvangen?