Wonen in Etersheim

Overweeg jij om te gaan wonen in Etersheim? Dan is het handig om te weten wat dit dorp allemaal te bieden heeft. 
We vertellen je meer over al die zaken die Etersheim zo leuk maken. Van basisschool en verenigingen tot de geschiedenis van dit dorp en de winkels die je hier kunt vinden, we sommen het allemaal voor je op zodat jij straks precies weet waar je op kunt rekenen als je komt wonen in Etersheim.

Wonen in Etersheim, dit moet je weten:

Dit kleinste dorpje van Edam-Volendam ligt ten zuiden van Schardam en ten Oosten van Oosthuizen. Wanneer je het Oosteinde in Oosthuizen uitrijdt, rij je vanzelf Etersheim binnen.

Dit dorp is hoewel het klein is wel erg interessant. Er staat een molen en het schooltje van Dik Trom is in het dorp gevestigd. Bovendien bevindt zich het allerlaagste punt van Noord-Holland en het op één na laagste punt van Nederland in Etersheim. Het waterpeil in de kleiput (zoals het laagste punt heet) is maar liefst 6,60 onder N.A.P. Het dorp bestaat uit lintbebouwing met vrijstaande huizen en een aantal 2/1 kap huizen.

Geschiedenis van Etersheim

Het gehucht Etersheim is rond 800 ontstaan, dit is dan ook één van de oudste dorpen van de gemeente. De naam Etersheim betekent uiterste woonplaats wat natuurlijk heel erg past bij de ligging aan het Markermeer.

Het dorp dat oorspronkelijk bestond is er helaas niet meer, want het is rond 1200 voor het grootste gedeelte verslonden door het woeste water van toentertijd de Zuiderzee. Zo is er in 2009 een sarcofaag gevonden in het Markermeer van het verzonken dorp Etersheim.

Rond 1730 werd er door de Etersheimers een kerk gebouwd in het nieuwe binnendijks gelegen gebied. Deze kerk is helaas gesloopt en er is in de 19e eeuw een nieuwe kerk gebouwd die er nog altijd staat en bekend staat als het kerkje zonder toren. Dit gebouw is sinds 2002 in gebruik als woonruimte en bed & breakfast.

Een beroemde inwoner van Etersheim is Cornelis Johannes Kieviet, niemand minder dan de schrijver van de kinderboeken van Dik Trom. Hij is het hoofd geweest van de dorpsschool toen nog in het dorp. In 2012 is het schoolgebouw en het woonhuis opnieuw opgebouwd en ingericht als kinderboeken museum: het schooltje van Dik Trom.

Tegenwoordig is Etersheim onderdeel van Oosthuizen.

Scholen in Etersheim

Tegenwoordig heeft Etersheim geen school meer, maar gaan de kinderen vooral naar het nabijgelegen Oosthuizen, daar ligt Openbare basisschool De Koningsspil.

Voorzieningen in Etersheim

Zoals hierboven aangegeven heeft Etersheim het kinderboekenmuseum: het Schooltje van Dik Trom. Maar wie iets verder door rijdt ziet in de verte een molen liggen. Dit is de Brekermolen. Deze molen is al meerder keren opnieuw afgebrand en weer opnieuw opgebouwd en tegenwoordig kun je er behalve voor een bezoek aan de molen ook terecht voor een hapje en drankje. Bezoekerscentrum de Breek is ook te boeken voor bruiloften, uitvaarten en vergaderingen. Ook worden er regelmatig activiteiten georganiseerd.

Met welke vestiging wil je contact opnemen?

Contact
HR Makelaars Purmerend 0299 - 20 08 08
  • HR Makelaars Amsterdam 020 - 229 94 74
  • HR Makelaars Zaandam 075 - 207 92 05
  • Elke week een handige woontip ontvangen?