Wonen in Katwoude

Overweeg jij om te gaan wonen in Oosthuizen? Dan is het handig om te weten wat dit dorp allemaal te bieden heeft. 
We vertellen je meer over al die zaken die Oosthuizen zo leuk maken. van basisschool en verenigingen tot de geschiedenis van dit dorp en de winkels die je hier kunt vinden, we sommen het allemaal voor je op zodat jij straks precies weet waar je op kunt rekenen als je komt wonen in Katwoude.

Wonen in Katwoude, dit moet je weten

Katwoude is gelegen tussen Monnickendam en Volendam en is één van de kleinere dorpen van de gemeente. Ook dit dorp is weer een lintdorp en de meeste bebouwing bevindt zich in het lint langs het Markermeer richting Volendam. Het bestaat uit Katwoude en buurtschap de Zedde.

Het heeft ongeveer 325 inwoners.

Grappig detail is dat het in 1990 (net voordat het werd samengevoegd tot gemeente Waterland) het kleinste dorp was van Nederland met 236 inwoners!

Opvallend is dat het dorp vier kaasboerderijen heeft, hier komen jaarlijks veel toeristen op af.

Geschiedenis van Katwoude

Al in 1322 werd Katwoude genoemd in een oorkonde. En hoewel het dorp als sinds 1566 een zegel heeft van een kat in een boom zou de plaatsnaam eigenlijk voortkomen “een woud van ene Kat”. Wat terug te brengen is op een woud dat groeide op kattige grond. Kattige grond zou dan slechte en bultige veengrond zijn.

Dit moeraswoud werd langzaam aan ontgonnen en bewoond.

Alleen hierdoor daalde het maaiveld zo sterk dat er dijken gelegd moesten worden. De Hoogendijk (de straat heet nog altijd de Hoogedijk) werd aangelegd langs de Zuiderzee en de Lagendijk werd aangelegd bij de monding van de Purmer-Ee. Het watertje daar: Het Stinkevuil bestaat nog altijd. Er is hier recent een prachtig nieuwbouwproject gebouwd.

Veelal bestaat de bebouwing uit boerderijen en gerestaureerde landarbeiderswoningen.

In 1916 brak de dijk door die Katwoude beschermde, welke een grote waternoodsramp tot gevolg had voor een deel van Noord-Holland.

Voorzieningen in Katwoude

Misschien wel het bekendste van Katwoude is het hotel van Van der Valk. Vroeger heette dit ook hotel Katwoude, maar vanwege de bekendheid van het naastgelegen dorp heet het tegenwoordig hotel Volendam.

Ook is er aan de andere zijde van de dijk gelegen en dus uitkijkend over het Markermeer een watersportvereniging en eetcafé de Zeilhoek. 

De bekendste B&B van Katwoude is te vinden bij Het Hart van Katwoude waar een heuse pipowagen omgebouwd is tot B&B. Naast een B&B is het overigens ook een leuke locatie voor een tussenstop tijdens een fiets of wandeltocht, want er worden heerlijke lunches en hightea’s geserveerd. 

Het fraaie terras hier kijkt uit over zowel Monnickendam als het Markermeer.

Scholen in Katwoude

Er is geen basisschool in Katwoude, de meeste kinderen gaan in Monnickendam naar de basisschool. Omdat ook Katwoude aan de doorgaande weg (N247) naar Amsterdam is gelegen, is voor het voortgezet onderwijs ook Amsterdam gemakkelijk te bereiken.

Overigens heeft ook Monnickendam een middelbare school.

Met welke vestiging wil je contact opnemen?

Contact
HR Makelaars Purmerend 0299 - 20 08 08
  • HR Makelaars Amsterdam 020 - 229 94 74
  • HR Makelaars Zaandam 075 - 207 92 05
  • Elke week een handige woontip ontvangen?