Wonen in Kwadijk

Overweeg jij om te gaan wonen in Kwadijk? Dan is het handig om te weten wat dit dorp allemaal te bieden heeft. 
We vertellen je meer over al die zaken die Kwadijk zo leuk maken. Van basisschool en verenigingen tot de geschiedenis van dit dorp en de winkels die je hier kunt vinden, we sommen het allemaal voor je op zodat jij straks precies weet waar je op kunt rekenen als je komt wonen in Kwadijk.

Wonen in Kwadijk, dit moet je weten:

Aansluitend aan Hobrede is Kwadijk gelegen. Dit dorp ligt zo dichtbij Purmerend dat je de stad in de verte kunt zien liggen. Omringd door weilanden is ook Kwadijk een dorp dat voornamelijk uit lintbebouwing bestaat. Het dorp heeft circa 740 inwoners. 

In basis zijn de meeste huizen die er staan vrijstaande huizen, boerderijen en 2/1 kapwoningen. In de jaren ’60 heeft er kleinschalige nieuwbouw plaatsgevonden. De paar straten die er toen gebouwd zijn zijn voornamelijk rijtjeshuizen en 2/1 kapwoningen.

Geschiedenis van Kwadijk

Kwadijk verschijnt pas eind 14e eeuw in de schriftelijke bronnen.

Veronderstelt wordt dat de “dijk” waar naar verwezen wordt vermoedelijk verwijst naar een kaag of koogdijk, wat een dijk om een stuk buitenland is.

Reizigers die vroeger vanuit de Beemster of Hobrede kwamen arriveerden bij het Verloren Einde. Wanneer je nu door Kwadijk rijdt, zie je nog altijd een bord dat verwijst naar de tijd dat dit kleine buurschap nog officieel bestond.

Net als de andere dorpen in de omgeving hielden de meeste bewoners zich met veeteelt. Maar er woonden in vroegere tijden ook veel zeevarenden. Een van deze, Jan Dignumsz voerde als een van de eerste Nederlanders naar Indie. 

En natuurlijk beeldbepalend is de ruim 45 meter hoge watertoren van Kwadijk, die vanuit de wijde omgeving te zien is. Deze werd in 1925 gebouwd en is inmiddels in gebruik als woonhuis.

Scholen in Kwadijk

Hoewel Purmerend op een paar fietsminuten te bereiken is, heeft Kwadijk toch een eigen basisschool. Dit is OBS Prinses Beatrix met zo’n 52 leerlingen. Ook is er een peuteropvang en een buitenschoolse opvang.

Voorzieningen in Kwadijk

In de nabijheid ligt Purmerend met alle voorzieningen van een grote stad. Een rijdende winkel doet op maandagmiddag het dorp aan.

Kwadijk heeft zijn eigen voetbalvereniging (VV Kwadijk) en er is ook een manege en ponyclub.

Met welke vestiging wil je contact opnemen?

Contact
HR Makelaars Purmerend 0299 - 20 08 08
  • HR Makelaars Amsterdam 020 - 229 94 74
  • HR Makelaars Zaandam 075 - 207 92 05
  • Elke week een handige woontip ontvangen?