Wonen op Marken

Overweeg jij om te gaan wonen op Marken? Dan is het handig om te weten wat dit dorp allemaal te bieden heeft. 
We vertellen je meer over al die zaken die Marken zo leuk maken. Van basisschool en verenigingen tot de geschiedenis van dit dorp en de winkels die je hier kunt vinden, we sommen het allemaal voor je op zodat jij straks precies weet waar je op kunt rekenen als je komt wonen op Marken.

Wonen op Marken, dit moet je weten

Marken is misschien wel één van de meest bijzondere dorpen van Waterland. Dit voormalig eiland is namelijk slecht via 1 weg te bereiken.

Marken is een belangrijke toeristische plaats omdat er nog veel historie te vinden is.

Het dorp zelf bestaat uit verschillende werven en buurten en men heeft hier ook zijn eigen dialect, net als in Volendam.

De haven van Marken, het paard van Marken, de bijzondere klederdracht, allemaal redenen waarom toeristen het schiereiland graag bezoeken. 

Wonen op Marken betekent wonen op een mooi en karakteristiek eiland. Er zijn nog veel oude karakteristiek huizen, maar er is ook op kleinschalige wijze nieuwbouw gebouwd.
Het gehele eiland is aangewezen als beschermd stads- dorpsgezicht, wat betekent dat er meer eisen gelden wanneer je wilt uitbouwen of verbouwen.

Wat tot slot aardig is om te weten dat inwoners van Marken een vergunning krijgen om te parkeren en het eiland voor de rest autoluw is. Bezoekers mogen hun auto alleen parkeren op het parkeerterrein vooraan het eiland.

Marken heeft ca 1800 inwoners.

Wonen op Marken, de geschiedenis

De geschiedenis van Marken brengt ons terug naar het begin van de 13e eeuw. Het lag in het uiterste oosten van waterland, daar waar het land overging in het water van de Zuiderzee. Dat is ook precies waar het schiereiland vermoedelijk zijn naam aan heeft ontleend. 

Marken is waarschijnlijk het afgeleide woord van mark, met de betekenis “grens”.

In 1232 werd het kado gegeven aan monniken, die er een heiligdom stichtten, het Mariahof (nu de Kerkbuurt). Deze Monniken legden een dijk aan rondom het eiland en zorgden voor een afwateringssysteem, waarna ze zich gingen toeleggen op de veeteelt.

In de 14e eeuw waren er regelmatig dijkdoorbraken, hierdoor kreeg het water weer vrij spel. De inwoners van Marken probeerden zich hiertegen te weren door terpen (werven) aan te leggen. Verhogingen waarop de huizen werden gebouwd, hiervan zijn er nog altijd 13 overgebleven.

Door de groei van de bevolking in de 17e eeuw werden er naast huizen op de werven ook huizen op palen gebouwd. 

Oorspronkelijk lagen deze buurten ook echt los van elkaar, maar in de loop van de 20e eeuw zijn een aantal buurtschappen met elkaar verbonden.

Het eiland was inmiddels voor een groot deel overgegaan tot de visserij.

De watersnoodramp in 1916 kostte 16 mensen het leven op het eiland. Om toekomstige rampen voor de dorpen aan de Zuiderzee te voorkomen werd gestart met de aanleg van de afsluitdijk.

In 1932 was de Afsluitdijk klaar, hetgeen wel het einde van de visserij als bron van inkomsten betekende. Gelukkig betekende de afsluitdijk ook eindelijk droge voeten voor het eiland!

In 1957 werd de dijk tussen het vaste land en Marken geopend. Sindsdien is Marken niet alleen per boot, maar ook per auto en bus bereikbaar!

Wonen op Marken, de voorzieningen

Marken heeft een supermarkt, een huisarts, een fysiotherapeut en een oergezellig dorsphuis.

Er is een voetbalvereniging (SV Marken), een tennisvereniging (TC Marken) een toneelvereniging en bijvoorbeeld een dartsvereniging.

In de haven zijn diverse leuke cafeetjes en restaurants te vinden.

Wonen op Marken, de scholen

Op Marken is één basisschool. Dit is de Rietlanden, dit betreft een Protestants-Christelijke basisschool. 

Voor de middelbare school kan de bus gepakt worden naar Monnickendam, Amsterdam-Noord of Volendam.

Met welke vestiging wil je contact opnemen?

Contact
HR Makelaars Purmerend 0299 - 20 08 08
  • HR Makelaars Amsterdam 020 - 229 94 74
  • HR Makelaars Zaandam 075 - 207 92 05
  • Elke week een handige woontip ontvangen?