Wonen in Middenbeemster

Overweeg jij om te gaan wonen in Middenbeemster? Dan is het handig om te weten wat dit dorp allemaal te bieden heeft. 
We vertellen je meer over al die zaken die Middenbeemster zo leuk maken. Van basisschool en verenigingen tot de geschiedenis van dit dorp en de winkels die je hier kunt vinden, we sommen het allemaal voor je op zodat jij straks precies weet waar je op kunt rekenen als je komt wonen in Middenbeemster.

Wonen in Middenbeemster, zo doe je het

Middenbeemster is het grootste dorp binnen de Beemster. Zoals de naam al doet vermoeden ligt dit dorp in het midden van de Beemster. Het is gebouwd rondom de kruising van de Rijperweg en de Middenweg.

Er wonen ruim 5.000 mensen in Middenbeemster

Behalve vele karakteristieke huizen aan de Rijperweg is er veel nieuwbouw geweest en zijn er dus veel verschillende woonhuizen te vinden.  De nieuwste woonwijk in Middenbeemster is de Keyser. Deze wijk wordt in gedeelten opgeleverd.

Middenbeemster is een geliefde plek om te wonen, omdat je hier van de rust van een dorp kunt genieten, maar er tegelijkertijd toch ook veel voorzieningen in het dorp zijn.

Geschiedenis van Middenbeemster

Direct na de drooglegging van de Beemster in 1612 is de dorpskern ontstaan. Dit gebeurde door de aanleg van een rechthoekig plein. Dit plein is er nog altijd en ligt rondom de kruising van de Rijperweg en de Middenweg.

Op dit plein werd al snel de veemarkt gehouden (dit is nog terug te zien aan de inrichting van het huidige plein). 

In 1623 werd de kerk gebouwd aan het plein. Ook werd er een herenhuis gebouwd (nu Brasa Beemster), een weeshuis en een school.

Het dorp is in de jaren erna rondom het plein uitgebouwd en tot op de dag van vandaag wordt er nieuwbouw rondom het plein in 4 kwadranten gebouwd.

De eerste nieuwbouw na de oorlog vond plaats in de Zuidwestelijke kwadrant, hier staan jaren ’60 /’70 woningen. In 1972 begon men aan de bouw in het Noordoostelijke kwadrant en 10 jaar later begon met aan de bouw van de wijk Leeghwater/Groen Poort. 

Het 4e kwadrant (achter de kerk) wordt op dit moment bebouwd met nieuwbouwplan De Keyser.

Sinds 2022 is de gemeente Beemster, waar Middenbeemster toe behoort opgegaan in de gemeente Purmerend. 

Voorzieningen in Middenbeemster

Als centrumdorp heeft Middenbeemster veel voorzieningen.

Langs de Rijperweg zijn diverse winkels te vinden. Zo is er een bakker (Santhé), een slager (keurslager), een drogist, maar ook een Albert Heijn Supermarkt, kledingwinkels, waarvan natuurlijk Ins en Outs genoemd mag worden, twee bloemisten (Het Ranonkeltje en Seasons bloemsierkunst), Novalux en iedere vrijdag is er een weekmarkt.

Er is een openbare bibliotheek (Tobias de Coenestraat 4) en aan de Tobias de Coenestraat is ook de fysiotherapie en is één van de twee huisartsen gevestigd.

Qua sport en spel is er ook genoeg te doen. In de wijde omgeving is sportcentrum de Kloek bekend, hier kun je fitnessen, maar ook tennissen, squashen en zelf skiën. Verder is er een voetbalvereniging, een tennisvereniging, een turnvereniging en een volleybal vereniging actief. 

Scholen in Middenbeemster

Middenbeemster heeft een openbare basisschool: De blauwe Morgenster waar ruim 400 kinderen naar toe gaan.

Er is een kinderdagverblijf (Ootje Tontel) en een BSO. Voor kinderen die meer van buiten houden is op een paar autominuten afstand kinderdagverblijf De loeiende Koe gelegen (in Westbeemster).

Restaurants in Middenbeemster

Dat Middenbeemster bruist blijkt wel uit het aantal uitgaansgelegenheden die er zijn.

Rondom het centrumplein liggen het Beemster Spijshuis, restaurant Alles met Liefde, eterij ’t Middenpunt en Chinees specialiteitenrestaurant Sunrise. In het Herenhuis zit tegenwoordig Brasa bar en kitchen.

Ook aan het plein zit café de Oude Munt. Verder is de Beemster natuurlijk bekend vanwege de jaarlijkse kermis die 1 week duurt en rond de laatste week van juli is

Met welke vestiging wil je contact opnemen?

Contact
HR Makelaars Purmerend 0299 - 20 08 08
  • HR Makelaars Amsterdam 020 - 229 94 74
  • HR Makelaars Zaandam 075 - 207 92 05
  • Elke week een handige woontip ontvangen?