Wonen in Schardam

Overweeg jij om te gaan wonen in Schardam? Dan is het handig om te weten wat dit dorp allemaal te bieden heeft. 
We vertellen je meer over al die zaken die Schardam zo leuk maken. Van basisschool en verenigingen tot de geschiedenis van dit dorp en de winkels die je hier kunt vinden, we sommen het allemaal voor je op zodat jij straks precies weet waar je op kunt rekenen als je komt wonen in Schardam.

Wonen in Schardam, dit moet je weten:

Schardam is voor een groot gedeelte aan het IJsselmeer gelegen. Deze weg die langs de dijk loopt, is een mooie weg die tussen Hoorn en Edam loopt. Hier wordt veel gewandeld en gefietst, helemaal vanwege de mooie vergezichten die er zijn als je de dijk opklimt.

Het dorp heeft circa 110 inwoners en bestaat voornamelijk uit vrijstaande huizen en een aantal 2/1 kaphuizen. Doordat het dorp direct aan het Markermeer gelegen is, hebben veel huizen prachtig uitzicht op dit meer. Het gebeurt dan ook regelmatig dat woonkamers zich op de 1e verdieping bevinden vanwege het mooie uitzicht.

Geschiedenis van Schardam

Rond 1319 wordt de naam Schardam, toen nog Scaderdam, voor het eerst genoemd.

In het begin van de 14e eeuw werd er een dam aangelegd in de afwatering van de Beemster (toen nog een meer). De invloed van de Zuiderzee (nu het Markermeer) werd daardoor flink terug gebracht. De sluizen bij Schardam zijn eeuwenlang erg belangrijk geweest voor het behoud van het achterland. De inwoners van Schardam waren voornamelijk vissers. 

Het dorp ligt precies op de grens tussen Waterland en West-Friesland.

Een mooi detail naar het verleden is de banpaal die hier nog altijd staat. Ongewilde gasten uit het dorp werden op dit punt te stad Hoorn uitgezet.

Scholen in Schardam

In het dorp zelf zijn geen scholen, hiervoor kan worden uitgeweken naar de scholen in omliggende dorpen. De grootste school in de buurt is de OBS de Koningsspil in Oosthuizen, maar ook Warder, Beets en bijvoorbeeld het nabijgelegen Grosthuizen hebben een basisschool waar naar uitgeweken kan worden.

Voorzieningen in Schardam

Schardam heeft een haven en een camping en natuurlijk het Koggencafé. 

Het bijzondere aan Schardam is dat het direct aan het Markermeer is gelegen en daarmee heeft het ook een kleinschalige haven. Er is hier een watersportvereniging welke ook jeugdzeilen organissert.

De camping van Schardam (Camping de Eenhoorn) is ook in de weide omgeving bekend. De camping ligt buitendijks en dus direct aan het Markermeer. Ook de horecagelegenheid ligt direct aan het water.

Het Koggencafe op nummer 19 is een kleinschalige horecagelegenheid welke regelmatig zijn deuren opent. Als het mooi weer is wordt het terras geopend voor de lunch en er is ook een café waar buurtgenoten elkaar regelmatig kunnen ontmoeten. Tot slot zijn hier regelmatig optredens onder de naam van Podium19.

Met welke vestiging wil je contact opnemen?

Contact
HR Makelaars Purmerend 0299 - 20 08 08
  • HR Makelaars Amsterdam 020 - 229 94 74
  • HR Makelaars Zaandam 075 - 207 92 05
  • Elke week een handige woontip ontvangen?