Wonen in Scharwoude

Overweeg jij om te gaan wonen in Scharwoude? Dan is het handig om te weten wat dit dorp allemaal te bieden heeft. 
We vertellen je meer over al die zaken die Scharwoude zo leuk maken. Van basisschool en verenigingen tot de geschiedenis van dit dorp en de winkels die je hier kunt vinden, we sommen het allemaal voor je op zodat jij straks precies weet waar je op kunt rekenen als je komt wonen in Scharwoude.

Wonen in Scharwoude, dit moet je weten

Scharwoude is een klein dorp in Noordholland met ongeveer 415 inwoners. Het dorp was tot 1854 een zelfstandige gemeente maar is na verschillende gemeentelijke herindelingen inmiddels deel van de gemeente Koggenland.

Verwar Scharwoude niet met Noord en Zuidscharwoude. Deze twee plaatsen liggen noordelijker en horen niet bij het dorp Scharwoude.

Over de naam Scharwoude zijn heel wat theorieën. Zo wordt er gezegd dat de naam verwijst naar Scaderwout, wat zou staan voor schadelijk bos. Een andere theorie is dat de naam komt van Scaerwout wat zou verwijzen naar oeverbos of Skaderwou(t) wat verwijst naar een gemeenschappelijk weidegebied bij een bos.

Het dorp ligt aan het Markermeer. In de historie van het dorp speelt de voormalige Zuiderzee een belangrijke rol. Zo kwam bij de stormvloed van 1375 een groot deel van het dorp onder water te staan en is bij een dijkdoorbraak in 1675 een deel van het dorp verdwenen in zee.

De ligging aan het Markermeer maakt het voor veel mensen een super fijne plek om te wonen. Je woont hier rustig aan het water en het is een hele fijne uitvalsbasis voor wandelingen en fietstochten.

Voorzieningen in Scharwoude

Voor veel van de dagelijkse voorzieningen ga je naar een van de omliggende dorpen. Zo is de dichtstbijzijnde basisschool de Grosthuizerschool in Grosthuizen en kun je voor de boodschappen bijvoorbeeld naar winkelcentrum Vijverhof in Avenhorn of naar Oosthuizen.
Heb je even geen zin om te koken? Dan kun je terecht bij Ootje Konkel. Hier serveren ze overheerlijke pannenkoeken.

Met welke vestiging wil je contact opnemen?

Contact
HR Makelaars Purmerend 0299 - 20 08 08
  • HR Makelaars Amsterdam 020 - 229 94 74
  • HR Makelaars Zaandam 075 - 207 92 05
  • Elke week een handige woontip ontvangen?