Wonen in Warder

Overweeg jij om te gaan wonen in Warder? Dan is het handig om te weten wat dit dorp allemaal te bieden heeft. 
We vertellen je meer over al die zaken die Warder zo leuk maken. Van basisschool en verenigingen tot de geschiedenis van dit dorp en de winkels die je hier kunt vinden, we sommen het allemaal voor je op zodat jij straks precies weet waar je op kunt rekenen als je komt wonen in Warder.

Wonen in Warder, dit moet je weten:

Dit langgerekte dorp ligt tussen Oosthuizen en Edam. Ook Warder bestaat voornamelijk uit lintbebouwing. Aan de ene zijde van het dorp ligt het dorp langs het Markermeer aan de andere zijde parallel langs de N247, met daartussen de voor deze omgeving zo karakteristieke weilanden. Het dorp heeft circa 770 inwoners. 

Veelal bestaat de bebouwing uit boerderijen en vrijstaande huizen. In het dorp heeft vanaf de jaren ’60 alleen kleinschalige woningbouw plaatsgevonden. Veelal vond de bebouwing plaats in de lintbebouwing en ter vervanging van vrijgekomen bedrijven.

Geschiedenis van Warder

Het vermoeden bestaat dat Warder rond de 11e of 12e eeuw is ontstaan. Alleen lag het oorspronkelijk op een andere locatie, maar door het oprukkende water is het dorp opgeschoven naar de huidige locatie. 

De inwoners leefden voornamelijk van de landbouw, maar in de 17e en 18e eeuw woonden er ook veel zeevarenden.

In de 2e helft van de 19e eeuw maakte de melkveehouderij een bloeiperiode door. Er werden in die tijd veel nieuwe boerderijen gebouwd, ook kwam er een nieuw kerkgebouw en een raadhuis annex schoolgebouw.

Vervoer ging veelal via de boot, tot 1865 was Warder vanuit Oosthuizen zelfs alleen per boot bereikbaar. De vaart was de belangrijkste verkeersader van het dorp en aan de noordzijde van deze vaart liep een smal voetpad. Aan dit voetpad bevonden zich 19 karakteristieke bruggen met afneembaar brugdek (voor boten met hoge lading) ook wel tillen genoemd.

In 1960 maakte ruilverkaveling een einde aan het karakteristiek aangezicht van Warder dat vooral door vaarsloten werd beheerst. Iedere boer kreeg door middel van landruil landerijen die voornamelijk rond zijn boerderij lagen, bovendien werden er een aantal verkavelingswegen aangelegd zodat de landerijen goed per tractor konden worden bereikt. De dorpsweg werd verbreed en de vaart werd langzamerhand smaller en minder belangrijk. 

Door schaalvergroting in de landbouw staakten veel kleinere boerderijen hun activiteiten en deze vrijgekomen boerderijen werden op hun beurt veelal ingenomen door mensen uit bijvoorbeeld Amsterdam.

Scholen in Warder

Ook Warder heeft een eigen basisschool: openbare basisschool ’t Tilletje.

Deze basisschool heeft ca. 80 leerlingen. Er is ook een kinderopvang, een peuterspeelzaal en een buitenschoolse opvang.

Voorzieningen in Warder

De stichting Cultureel Erfgoed heeft met veel steun van lokale ondernemers en inwoners van Warder de Oude School omgebouwd tot een plek in het hart van het dorp waar inwoners van het dorp samen kunnen komen in dit openbaar toegankelijk centrum (de Kerkebuurt). In de Oude School wordt van alles georganiseerd en is dus het hart van het verenigingsleven van Warder. Ook herbergt dit gebouw Café Restaurant De Oude School, een goed lopend restaurant waar mensen van heinde en ver komen. Zie voor meer informatie: www.warderbeer.nl

Zoals gezegd ligt Warder vlakbij het Markermeer, aan de rand van Warder is het Zwembad van Warder gevestigd. Deze plek met een speeltuin, een pierenbad en een kantine is dit een plek waar veel mensen uit de omgeving naar toe gaan. Zonnebaden op het grasveld nadat je een verfrissende duik in het Markermeer hebt genomen, dit is een stukje paradijs in Noord-Holland.

Met welke vestiging wil je contact opnemen?

Contact
HR Makelaars Purmerend 0299 - 20 08 08
  • HR Makelaars Amsterdam 020 - 229 94 74
  • HR Makelaars Zaandam 075 - 207 92 05
  • Elke week een handige woontip ontvangen?