Wonen in Westbeemster

Overweeg jij om te gaan wonen in Westbeemster? Dan is het handig om te weten wat dit dorp allemaal te bieden heeft. 
We vertellen je meer over al die zaken die Westbeemster zo leuk maken. Van basisschool en verenigingen tot de geschiedenis van dit dorp en de winkels die je hier kunt vinden, we sommen het allemaal voor je op zodat jij straks precies weet waar je op kunt rekenen als je komt wonen in Westbeemster.

Wonen in Westbeemster, dit moet je weten:

Westbeemster is een kleine kern in de Beemster. Het dorp is grotendeels gelegen langs de Jisperweg en er is in de jaren ‘50/’60 op kleinschalige schaal nieuwbouw gepleegd (het buurtje), waardoor er een paar extra straten zijn. Het dorp is gecentreerd rondom de kerk en de Kerckhaen. In 2020 had het dorp 810 inwoners. 

Het landelijk gelegen dorp ligt gunstig ten opzichte van Alkmaar en Hoorn en ook Purmerend is op korte afstand bereikbaar.

Sinds 1 januari 2022 is de gemeente Beemster, waar Westbeemster toe behoort opgegaan in de gemeente Purmerend.

Geschiedenis van Westbeemster

Westbeemster werd oorspronkelijk op een andere plek gepland, maar ontstond als katholieke enclave bij de schuilkerk, nu café de Kerckhaen (1752).

Er stonden in eerste instantie vrijwel alleen boerderijen en nauwelijks kleinere woningen.

In 1952 kwam hier een bescheiden plan van 32 woningen, waardoor het dorp een paar straten kreeg vlakbij de kerk.

In 2007 werd op de hoek van de Hobrederweg/Jisperweg plan Westenburgh opgeleverd. Dit nieuwbouwplan kwam in de plaats van onder andere “Van Wonderen” en heeft de vorm van een ouderwetse Buitenplaats.

Voorzieningen in Westbeemster

Omdat het dorp zo klein is zijn er geen winkels te vinden. Voor de dagelijkse voorzieningen gaan inwoners meestal naar de kern Middenbeemster. 

Er is wel een dorpscafé: De Kerckhaen wat gelegen is aan het kerkplein tegenover de katholieke kerk (Johannes de Doper).

De Kerckhaen heeft sinds 2019 een nieuwe uitbaatster: Talisa Steenkamp. Zij heeft het voorcafé verbouwd tot brasserie en is geopend voor lunch, taart en koffie.

Tussen de kerk en de basisschool is het klooster te vinden. Hier zat vroeger de basisschool in gevestigd en er was toentertijd ook een sporthal. Tegenwoordig wordt het klooster bewoond door kunstenaars.

Via het kerkplein is ook de plaatselijke voetbalvereniging te vinden: WBSV.

Jaarlijks is er in Westbeemster de kermis op het dorpsplein. Het Volksspelen commité organiseert tijdens de kermis verschillende activiteiten en in de Kerkhaen treden bands op en vloeit het bier dan rijkelijk.

Scholen in Westbeemster

De basisschool in Westbeemster is een katholieke: De Lourdesschool. Dit is een kleine gezellige basisschool met gemiddeld 110 kinderen.

In de school is ook een mogelijkheid voor BSO via Blosse opvang.

In Westbeemster is ook agrarisch kinderdagverblijf De Loeiende Koe te vinden, voor kinderopvang en BSO. Dit agrarische kinderdagverblijf bevindt zich in een boerderij, waarbij de kinderen dus fijn tussen de koeien en andere dieren hun dag doorbrengen.

Met welke vestiging wil je contact opnemen?

Contact
HR Makelaars Purmerend 0299 - 20 08 08
  • HR Makelaars Amsterdam 020 - 229 94 74
  • HR Makelaars Zaandam 075 - 207 92 05
  • Elke week een handige woontip ontvangen?