Terug naar overzicht
Auteur: Michael Snoey Kiewit – de Jong Datum: 10 januari 2022

Controle en boete op ontbreken van energielabel

Je hebt er vast al iets over gelezen.
Per 1 januari 2021 is het energielabel voor woningen op de schop gegaan.
Tot die tijd konden huiseigenaren het energielabel online regelen voor een paar euro, maar per 1 januari is het verplicht om een deskundige langs te laten komen bij je huis voor een energielabel.
En dat energielabel is ook nog eens verplicht bij het verkopen van een huis. Heb jij dus verkoopplannen, dan is het super belangrijk dat je precies weet wat er is veranderd.

Hoe dat zit en de laatste wijzigingen ten aanzien van boetes leg ik je uit in dit blog.

Het energielabel, van online regelen tot een huisbezoek

Zoals gezegd is het al een tijd verplicht om bij de overdracht van een huis een energielabel aan de koper te overhandigen.
Dit is voor de koper van belang om te zien hoe energiezuinig het huis is en welke energiebesparende maatregelen een koper mogelijk nog kan nemen in de toekomst.
Vanaf 1 januari 2021 is het verplicht om een deskundige op huisbezoek te laten komen. Deze beslist welk energielabel je huis krijgt. De deskundige maakt een rapport op maat en de kosten om dit te laten doen zijn dan ook flink hoger dan ze eerder waren. Kostte een energielabel in het oude systeem tussen de 5 en 10 euro, nu moet een verkoper hier zeker 320 euro voor neertellen.

De invoering van het nieuwe systeem ging het niet direct goed. En daar waar makelaars al meermaals voor waarschuwden gebeurde.
Wij voelden het al aankomen, het ging flink mis. Er waren nauwelijks goed opgeleide inspecteurs en de wachttijden voor het aanvragen en krijgen van een energielabel liepen razendsnel op. 
Wij hebben vaak meegemaakt dat het soms wel 3 maanden kon duren voordat een inspecteur tijd had.
Dit werd natuurlijk een ongewenste situatie, een huis mocht namelijk niet op de markt gezet  worden zonder energielabel.
In je advertentie moet dus genoemd worden welk energielabel je hebt. Denk hierbij aan de plaatsing op Funda en op de website van de makelaar maar ook in alle uitingen op bijvoorbeeld social media moet het worden vermeld.

Toen de overheid doorkreeg dat de situatie uit de hand aan het lopen was, hebben ze een tijdelijke rustpauze ingelast en was het tijdelijk niet meer verplicht om direct met het energielabel te adverteren. Recent is dit echter veranderd.

Het energielabel, dit is er nu veranderd

Doordat de boetes vrij laag waren, was het voor verkopers meestal interessanter om de boete te riskeren dan om het energielabel te regelen. Ze bespaarden zich hiermee een extra administratieve handeling en spaarden in het gunstigste geval flink wat kosten uit. Zelfs als ze een boete zouden krijgen, woog deze immers niet op tegen de kosten van het aanvragen van een energielabel. Boetes voor particulieren waren namelijk 170 euro.

Per 28 oktober is de hoogte van de boete echter aangepast.
Voor natuurlijke personen (particulieren dus) is die boete nu 435 euro en voor bedrijven is de boete maar liefst 870 euro (dit was 340 euro).

Huis verkopen? Houd hier rekening mee:

Precies een jaar na de invoering van het nieuwe energielabel vanaf 1 januari 2022 is het daadwerkelijk verplicht om bij de advertentie van je huis het energielabel te vermelden. Dit wordt vanaf nu ook gehandhaafd en boetes zijn fors.
Dit betekent dus dat je als verkoper van een huis, voordat je start met de verkoop, je energielabel al moet hebben. 
Goed om te weten dus als je binnenkort van plan bent om je huis te gaan verkopen. Wacht niet te lang met het aanvragen van dit noodzakelijke document. Hoewel er steeds meer gecertificeerde inspecteurs zijn, is het nog altijd druk en kan het dus zijn dat het even duurt voordat je hiervoor een afspraak in kunt plannen en voordat je het document daadwerkelijk ontvangt. Het zou namelijk vervelend zijn als het op de markt brengen van je huis hierdoor vertraagd zou worden. 

Delen: Wil je vaker blogs van ons ontvangen?

Ontvang gratis het Masterplan voor een Monsterverkoop!

Leren hoe jij je huis het best kunt verkopen?

Download gratis het Masterplan voor monsterverkoop, een compleet e-book met tips van de makelaar, de stylist en de marketeer waarmee jij je huis verkoopt als een pro.

Met welke vestiging wil je contact opnemen?

Contact
HR Makelaars Purmerend 0299 - 20 08 08
  • HR Makelaars Amsterdam 020 - 229 94 74
  • HR Makelaars Zaandam 075 - 207 92 05
  • Elke week een handige woontip ontvangen?