Terug naar overzicht
Auteur: Laura Herlé-Ruys Datum: 10 januari 2022

De nieuwe woningmarktcijfers van Waterland – oktober 2021

Je hebt het vast op het nieuws gehoord. De nieuwe woningmarktcijfers breken alle records. Niet alleen is het aanbod van woningen afgenomen ten opzichte van vorig jaar, maar ook het aantal verkochte huizen is afgenomen. In het 3e kwartaal van 2021 zijn er in Nederland ruim 32.000 huizen verkocht en dat is een daling van ongeveer 29% ten opzichte van een jaar eerder.

Het aantal verkochte huizen is nog niet zo laag geweest in Nederland sinds 2015.
Maar geldt dit ook voor de gemeente Purmerend?
Ik ben er voor je ingedoken en kan je alles vertellen!

Bekijk de video

Woningmarktcijfers in Purmerend

Helaas, je zal het wel verwachten, ook in Purmerend is er een flinke daling van het aantal verkochte huizen ten opzichte van een jaar eerder, hoewel de daling minder groot is namelijk 19,2%.
De transactieprijs is ten opzichte van een jaar ruim 13% gestegen en een gemiddeld huis in Purmerend kost nu ruim € 372.000,–
De grootste daling in aanbod is trouwens in onze buurgemeente Edam-Volendam, daar daalde het aanbod maarliefst met ruim 30% ten opzichte van vorig jaar.
Het zal je niet verbazen dat gemeente Waterland het hoogste gemiddelde heeft van ruim € 630.000,–.

Hoe zat dit eerder?

Om je even een vergelijk te geven in het derde kwartaal van 2019 werden in totaal 213 huizen verkocht in Purmerend. Nog wat verder terug in de tijd;  in het derde kwartaal van 2012 werden er maar 115 huizen verkocht, maar ja toen zaten we in een andere diepe crisis en was de gemiddelde huizenprijs € 180.000,–. Je kunt het je bijna niet meer voorstellen.

Conclusie

Het aanbod neemt af en de huizenprijzen nemen toe, ik kan het helaas niet mooier maken.
Voor verkopers is het natuurlijk fijn dat er veel overwaarde is, maar die moeten vaak ook weer wat terug kopen. Omdat dit zo lastig is, blijven doorstromers vaak zitten, waardoor het aanbod nog kleiner wordt.
Ik hoop hoop van harte dat er op de een of andere manier iets gedaan kan worden aan de betaalbaarheid van huizen, vooral voor starters, want wat mij betreft is dit voor niemand een markt om blij mee te zijn.

Delen: Wil je vaker blogs van ons ontvangen?

Download gratis het Masterplan voor een monsterverkoop

Leren hoe je je huis zo goed mogelijk kunt verkopen?

Download gratis het Masterplan voor monsterverkoop, een compleet e-book met tips van de makelaar, de stylist en de marketeer waarmee jij je huis verkoopt als een pro.

Met welke vestiging wil je contact opnemen?

Contact
HR Makelaars Purmerend 0299 - 20 08 08
  • HR Makelaars Amsterdam 020 - 229 94 74
  • HR Makelaars Zaandam 075 - 207 92 05
  • Elke week een handige woontip ontvangen?