Terug naar overzicht
Auteur: Laura Herlé-Ruys Datum: 20 januari 2022

De nieuwe woningmarktcijfers van Waterland – januari 2022

Je hebt het vast op het nieuws gehoord. De nieuwe woningmarktcijfers breken alle records. Niet alleen is het aanbod van woningen afgenomen ten opzichte van vorig jaar, maar ook het aantal verkochte huizen is afgenomen. In

Je hebt het vast in het nieuws gezien, de NVM vraagt aandacht voor verruiming van het woningaanbod. De kwartaalcijfers van het 4e kwartaal van 2021 zijn bekend gemaakt en weer is het aanbod enorm afgenomen.

Ik duik  dieper in de laatste woningmarktcijfers en vertel je de cijfers van regio Purmerend.

Bekijk de video

Woningmarktcijfers van het vierde kwartaal 2021

In heel Nederland werden in het 4e kwartaal van 2021 ruim 35.000 huizen verkocht, dit is een afname van 23% ten opzichte van een jaar eerder en ook stonden er nog maar 15.600 huizen te koop, 33% minder dan het jaar ervoor. En deze schaarste leidt dus weer tot forse prijsstijgingen in Nederland. Zo betaalde je in het vierde kwartaal gemiddeld 438.000 euro voor een huis, dat is 20,7% meer dan een jaar geleden.
Duizelingwekkende cijfers dus!

Woningmarktcijfers in Purmerend

Ik heb voor je gekeken hoe die cijfers in de regio Purmerend zijn. In totaal zijn er in het vierde kwartaal van 2021 207 huizen verkocht in Purmerend, een jaar eerder waren dit er nog 272. De gemiddelde transactieprijs in Purmerend was ruim 415.000 euro een stijging van 19,7% ten opzichte van een jaar eerder. De allergrootste stijging was er  trouwens bij de 2/1 kapwoningen met een prijsstijging van ruim 33%. 
Opvallend is dat de hoekwoningen in dit kwartaal maar ruim 9,4% zijn gestegen.
Iets anders dat in het oog springt is ook dat het totaal aanbod is gedaald met bijna 35% ten opzichte van een jaar eerder. Nog niet eerder is het aanbod zo laag geweest als in dit laatste kwartaal.
De cijfers van Purmerend volgen duidelijk de landelijke trend.

Wat is een goed bod?

De vraag die wij het meeste krijgen in deze tijd is welk bod er gedaan moet worden. Bijna 85% van de huizen werd namelijk boven de vraagprijs verkocht en met zo weinig aanbod, heb je het gevoel dat het bijna onmogelijk is om een huis te kopen. Het antwoord is altijd lastig te geven, want het hangt af van verschillende factoren, het huis zelf, de gestelde vraagprijs en ook het aantal geïnteresseerden en dus de kans op een goed bod van anderen. Ik kan je wel de gemiddelden geven van het 4e kwartaal van 2021.
Gemiddeld werden huizen 9,3% boven de vraagprijs verkocht in dit kwartaal, waarbij bij tussenwoningen het hoogste percentage gold, namelijk 10%.

De toekomst van de huizenmarkt

Een hele hoop cijfers die laten zien dat ook in Purmerend de markt oververhit is.
Met een lage hypotheekrente, weinig aanbod en veel vraag en niet te vergeten veel verkopers die hun huis met een enorme overwaarde verkopen en weer wat terug willen kopen, zie ik de markt de komende periode nog niet veranderen.
De NVM vraagt daarom niet voor niets om meer woningbouw en een ruimer woningaanbod, zodat de doorstroming verder op gang kan komen en meer mensen een passende woning kunnen gaan vinden!

Delen: Wil je vaker blogs van ons ontvangen?

Download gratis het Masterplan voor een monsterverkoop

Leren hoe je je huis zo goed mogelijk kunt verkopen?

Download gratis het Masterplan voor monsterverkoop, een compleet e-book met tips van de makelaar, de stylist en de marketeer waarmee jij je huis verkoopt als een pro.

Met welke vestiging wil je contact opnemen?

Contact
HR Makelaars Purmerend 0299 - 20 08 08
  • HR Makelaars Amsterdam 020 - 229 94 74
  • HR Makelaars Zaandam 075 - 207 92 05
  • Elke week een handige woontip ontvangen?