De vraagprijs is niet heilig? Moet je altijd overbieden bij het kopen van een huis?
Het lijkt tegenwoordig bijna standaard: overbieden. Bij het kopen van een huis kun je er tegenwoordig bijna altijd wel standaard rekening mee houden dat de vraagprijs niet de transactieprijs gaat zijn. In de praktijk kom ik dit dan ook dagelijks tegen en is het ook een vraag die ik regelmatig krijg.
Kopers denken dat het simpelweg moet, want anders maken ze geen schijn van kans. Maar is dat echt zo?
En als het zo is, hoe bepaal je dan wanneer overbieden slim is? En wanneer kies je er juist voor om niet over te bieden? In dit blog neem ik je mee in de wondere wereld achter de vraagprijs en vertel ik je waar je precies op kunt rekenen in het doen van een mooi voorstel.
De vraagprijs van een huis voelt misschien als een richtlijn, maar dat is het niet. Het is geen objectieve waardebepaling en al helemaal geen taxatie. In de werkelijkheid is het vaak juist onderdeel van een slimme verkoopstrategie.
Het lager inzetten van een huis hoeft namelijk niet meteen te betekenen dat het huis ook minder waard is. Het kan ook betekenen dat op die manier meer mensen aangetrokken kunnen worden en waarschijnlijk ook meer biedingen gedaan zullen worden.
Uiteindelijk is het zo dat de makelaar de verkoopprijs adviseert, jij als verkoper bepaalt. Dat betekent ook dat jij als koper goed moet weten wat je huis écht waard is en dat kan best lastig zijn. Want hoe bepaal je dat?
De marktwaarde is niet te vinden op Funda of in de vraagprijs. Die ontdek je eigenlijk alleen door onderzoek te doen. Kijk bijvoorbeeld naar vergelijkbare huizen in de buurt die recent zijn verkocht. Voor welk bedrag gingen die weg? En hoe zat dat met de ligging, afwerking en timing (oftewel: het marktsemtiment)?
Om echt een goede inschatting te doen, is het belangrijk om de juiste informatie te hebben. Deze informatie kun je het beste krijgen van een makelaar bijvoorbeeld. Maar let wel op: zelfs als je de marktwaarde goed inschat, betekent dat niet dat dit ook de uiteindelijke koopsom wordt. Soms betaal je meer, soms betaal je minder – afhankelijk van de situatie.
Wanneer is de kans groot dat je wél moet overbieden?
Populaire buurten: In welke buurt het huis staat, maakt veel verschil in de waarde ervan. Denk bijvoorbeeld aan wijken waar huizen verkocht onder voorbehoud staan voordat je überhaupt een bezichtiging hebt kunnen plannen.
Prijsklasse: Vooral tussen de €300.000 en €450.000 is de concurrentie vaak moordend.
Stylish of niet? Een visgraatvloer, marmer, perfect gestyled, een huis dat helemaal af is – daar worden kopers massaal verliefd op.
Te scherp geprijsd: Een lage vraagprijs kan een bewuste zet zijn om een biedingsstrijd te creëren.
Veel kijkers: Staat er een rij op de kijkdag? Dan is de kans groot dat je moet overbieden om mee te kunnen doen.
In dit soort situaties kan overbieden de enige manier zijn om serieus mee te kunnen doen in het proces. Wat belangrijk is om te weten: hoe ligt dit specifieke huis in de markt?
Wanneer juist niet?
Het staat al lang te koop: Als een huis lang te koop staat, wil dat vaak zeggen dat er minder belangstelling is en dat kan onderhandelingsruimte betekenen.
Er zijn weinig andere geïnteresseerden: Vraag hier altijd naar bij de verkopend makelaar. Minder concurrentie kan meer speelruimte betekenen.
Volg je gevoel: Heb jij de marktwaarde goed onderzocht? Dan weet je wanneer de verkoper simpelweg te hoog inzet.
In zulke gevallen mag je dus ook kritisch zijn. Durf een lager bod te doen – ja echt, dat mag gewoon. Niet geschoten is altijd mis.
Een slim bod is realistisch, goed onderbouwd en financieel verantwoord. Stel jezelf dus voordat je een bod neerlegt de volgende vragen:
- Wat is de reële marktwaarde van dit huis?
- Hoe verhoudt die waarde zich tot andere vergelijkbare woningen?
- Heeft de verkoper al eerder de prijs aangepast?
- Wat is jouw maximale bod? En: kun jij dat betalen als het boven de marktwaarde ligt?
- Heb je voldoende spaargeld om eventuele overwaarde bij de leggen bovenop je maximale hypotheek?
Laat je hierbij helpen door een goede aankoopmakelaar, die voorkomt namelijk dat je met je hart gaat bieden.
Waar het eigenlijk op neerkomt is dat de vraagprijs alles behalve heilig is. Overbieden hoeft dus helemaal niet altijd, maar het gebeurt wel vaak en dus is het in veel gevallen wel de beste zet. Als je weet wat je kunt (en wilt) betalen, ben je als koper altijd in het voordeel.
Laat je dus vooral niet gek maken. Onderzoek, vergelijk en vooral: kies bewust. Zo kom jij straks met vertrouwen en hopelijk een mooie deal je nieuwe huis bunnen.