Terug naar overzicht
Auteur: Laura Herlé-Ruys Datum: 17 november 2023

Emigreren en je huis verkopen: 7 top tips voor de beste verkoop

Kijk jij wel eens “ik vertrek” of “het roer om”? Heel wat Nederlanders smullen van de programma’s waarin je mee kunt kijken over de schouder van mensen die besluiten hun geluk in het buitenland te beproeven. Wist je dat er steeds meer Nederlanders kiezen voor een leven in een ander land? In 2022 waren dit er maar liefst 179.330 personen.

Bron CBS

En kies je voor emigreren? Dan betekent dit vaak ook je huis in Nederland verkopen. Hoe je dit slim doet vertel ik je in dit blog.

Het aantal mensen dat emigreert neemt ieder jaar toe.

Emigreren en je huis verkopen, bekijk de video

Emigreren, verhuren of verkopen?

Meteen al je schepen achter je verbranden, het klinkt heel rigoreus. Als je je huis verkoopt, en je emigratieplannen lopen toch niet zoals je dacht, heb je niets meer om op terug te vallen. Je zou dus ook kunnen kiezen voor verhuren. Wat in jouw geval de beste keuze is, is niet voor iedereen gelijk.  Wil je hier meer van weten? In dit blog zet ik alle voors en tegens op een rijtje. 

Emigreren en je huis verkopen

Het beste scenario bij emigratie is natuurlijk dat je je huis verkocht hebt voordat je gaat emigreren.
In dat geval kun je de hypotheek aflossen en stopt je hypotheek. 
Heb je overwaarde? Die kun je dan gebruiken voor je nieuwe plannen in het buitenland.
Vraag wel goed bij de belastingdienst na in hoeverre dit bedrag belast is zodat je niet achteraf voor verrassingen komt te staan.

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je blijft zitten met een restschuld. Wacht niet tot het laatste moment maar ga zo snel mogelijk in overleg met je hypotheekadviseur over hoe je dit bedrag terug kunt betalen aan de hypotheekverstrekker.

Heb je een hypotheek afgesloten met NHG? Dan zou dit je wellicht kunnen helpen. Onder bepaalde voorwaarden kan de NHG jou helpen bij de restschuld. Hoe dit zit, vertel ik je hier.

En wat nu als je je huis niet hebt verkocht voordat je gaat emigreren? De hypotheek blijft dan doorlopen. Als je aan kunt tonen dat het huis daadwerkelijk in verkoop staat en het je hoofdverblijf is, kun je de hypotheekschuld nog twee jaar lang blijven aftrekken voor de belasting. Vraag ook dit goed na bij de belastingdienst.

Laat je goed adviseren door je hypotheekadviseur en de belastingdienst.

Emigreren en je huis verkopen, zo doe je dit het best:

Nu je zo gestructureerd bezig bent en niets aan het toeval overlaat, is het ook goed even te kijken naar hoe je je huis het best kunt verkopen. Waar moet je aan denken en wat moet je doen om de verkoop zo goed mogelijk te laten verlopen en kans te maken op een goede opbrengst.

Emigreren en je huis verkopen, tip 1

Begin op tijd met de verkoop van je huis. Houd rekening met een periode van zo’n 5 maanden vanaf de start van de voorbereiding tot de oplevering van het huis.

Wil je dus bijvoorbeeld in augustus emigreren, dan is het verstandig om al rond maart de verkoop op te starten.

Het verkopen van je huis kan wel 5 maanden of langer duren

Emigreren en je huis verkopen, tip 2

Nu is het moment om al die klusjes te doen die je al een tijdje hebt laten liggen.

Zorg dat je huis opgeruimd is en maak goed schoon. (ook in de kastjes en op de plintjes) Die klusjes die al een tijdje zijn blijven liggen, pak je nu op. Dat piepende deurtje, de kraan die druppelt, jij bent er inmiddels aan gewend maar voor de potentiële koper kan het een teken zijn dat er misschien wel meer mis is in het huis. En de muur die niet helemaal wit meer is omdat de kinderen er een paar keer met hun groezelige handjes overheen zijn gegaan? Die geef je een nieuw likje verf. Zo geef je de kijker vertrouwen en zorg je in je huis voor een fijne sfeer.

Mouwen opstropen en eindelijk die klusjes doen

Emigreren en je huis verkopen, tip 3

Het klinkt als een open deur maar is vaak nog best een klusje; Maak je huis aantrekkelijk voor iedere huizenkoper. In het woord “iedere” zit vaak de truc. 
Een goede eerste indruk is essentieel!
Wie wordt jouw potentiële koper? Is je huis bijvoorbeeld geschikt voor een jong gezin? Stel je dan voor dat zij hier hun plekje voor zich moeten kunnen zien. Zorg dat je huis niet propvol staat met jouw spulletjes waardoor het misschien wat klein oogt, bedenk je dat jouw potentiële koper misschien helemaal geen hondenfan is en dus de grote mand midden in de kamer niet kan waarderen en dat een huis dat voor iedereen voelt als een thuis nu eenmaal beter verkoopt.

Het klinkt als een open deur maar is vaak nog best een klusje; Maak je huis aantrekkelijk voor iedere huizenkoper. In het woord “iedere” zit vaak de truc. 
Een goede eerste indruk is essentieel!
Wie wordt jouw potentiële koper? Is je huis bijvoorbeeld geschikt voor een jong gezin? Stel je dan voor dat zij hier hun plekje voor zich moeten kunnen zien. Zorg dat je huis niet propvol staat met jouw spulletjes waardoor het misschien wat klein oogt, bedenk je dat jouw potentiële koper misschien helemaal geen hondenfan is en dus de grote mand midden in de kamer niet kan waarderen en dat een huis dat voor iedereen voelt als een thuis nu eenmaal beter verkoopt.

Emigreren en je huis verkopen, tip 4

Blijf wonen tijdens de verkoop. Een gemeubileerd huis verkoopt beter dan een leeg huis. 

Ga je al snel emigreren? Dan kan het een goede keuze zijn om je lege huis in te laten richten met meubels. Er zijn bedrijven die hierin gespecialiseerd zijn. Mooie kans ook meteen om je huis zo in te laten richten dat het een grote groep mensen aanspreekt.

Val je over de kosten die je nu moet maken? Bedenk je dan dat wij in de praktijk zien dat een ingericht huis in de meeste gevallen meer opbrengt. Grote kans dus dat je dit weer terug gaat verdienen.

Wist je dat een leeg huis minder goed verkoopt?

Emigreren en je huis verkopen, tip 5

Je hebt een strakke planning gemaakt en weet dus precies wanneer je vertrekt en het huis leeg komt. Zorg dat dit voor jou het uitgangspunt is bij de verkoop. Maak duidelijke afspraken met de koper over de overdracht van het huis. Zo houd jij de controle over de tijdsplanning en voorkom je dat je niet één maar twee keer moet gaan verhuizen en je hele huisraad tijdelijk moet opslaan.

Emigreren en je huis verkopen, tip 6

Misschien wel de saaiste klus maar super belangrijk om te doen. Informeer je over de verschillende regels en belastingtarieven met betrekking tot de koop van onroerend goed. 

Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de lokale wetten, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Mag je bijvoorbeeld werken in het nieuwe land? Heb je daar een visum nodig? Mag je in jouw droomhuis eigenlijk wel een B&B beginnen?

En hoe zit het met het eigenaarschap van jouw toekomstige droomhuis. Het gebeurt in sommige landen nog wel eens dat een huis op meerdere namen staat en al deze mensen akkoord moeten geven voor de verkoop waardoor jouw aankoop soms enorme vertraging op kan lopen.


Ga  je een nieuw huis kopen in het buitenland, zorg dan voor goede begeleiding. De verkoopmakelaar is niet persé de beste raadgever voor jou. Regels kunnen heel anders zijn en ook makelaars hebben in sommige landen hele andere verdienmodellen en rollen. Zoek naar iemand die dit precies weet en je tijdens dit proces goed kan begeleiden.

Delen: Wil je vaker blogs van ons ontvangen?

Doe de gratis waardecheck

Wat is mijn huis waard?

Bereken eenvoudig de geschatte waarde van je huis of appartement

Met welke vestiging wil je contact opnemen?

Contact
HR Makelaars Purmerend 0299 - 20 08 08
  • HR Makelaars Amsterdam 020 - 229 94 74
  • HR Makelaars Zaandam 075 - 207 92 05
  • Elke week een handige woontip ontvangen?