Terug naar overzicht
Auteur: Laura Herlé-Ruys Datum: 15 september 2020

Energielabel wordt in 2021 duurder

LET OP: Energielabel wordt 25x duurder!

Bij ieder huis dat verkocht wordt is het verplicht een energielabel over te dragen aan de nieuwe eigenaar.
Tot nu toe is dat een relatief eenvoudige klus. Ieder huis heeft een voorlopig energielabel en via de website www.energielabelvoorwoningen.nl kun je deze omzetten tot een definitief label. Maar per 1 januari 2021 gaat deze regeling veranderen en zal het verplicht worden om een energiedeskundige bij je huis langs te laten komen om het label te bepalen.
Op dit moment kun je dit label voor een paar euro aanvragen, maar volgens minister Ollongren gaat dit straks gemiddeld 190 euro kosten!

Volgens de website van de rijksoverheid is het veranderen van het energielabel nodig omdat het nieuwe energielabel meer inzicht geeft in de energiezuinigheid van de woning. Daarbij wordt het duidelijker welke maatregelen er genomen kunnen worden om het huis energiezuiniger te maken.

Nu ben ik persoonlijk op dit moment geen voorstander van het huidige energielabel. Het is mijn inziens een soort verplichte papieren tijger die grotendeels is gebaseerd op het bouwjaar van een huis. Wil je een beter energielabe,l dan zal je moeten aantonen dat je geïsoleerd hebt. Maar dat is nog niet zo gemakkelijk wanneer je 10 jaar terug je dak hebt geïsoleerd en geen bonnen meer hebt. Het gebeurt erg vaak dat er energielabels worden afgegeven die niet overeenkomen met de werkelijke situatie waardoor consumenten een verkeerd beeld krijgen.
Bovendien worden alle huizen na 2000 op dit moment standaard een A label gegeven, terwijl de energiezuinigheid van een huis uit 2020 toch een stuk hoger zal liggen dan die uit 2001.

Maar de nieuwe regeling betekent een arbeidsintensiever verhaal, dus logischerwijs gaan de kosten omhoog. Hopelijk dat de meerwaarde voor de consument ook verbetert.
Hoe dan ook is en blijft het energielabel een verplichting voor iedere verkoper.

Nu actie ondernemen scheelt je straks geld:

Voor nu is een positief punt dat het oude vereenvoudigd energielabel geldig blijft en de geldigheidsduur van 10 jaar ongewijzigd blijft. Mijn advies voor nu is dan ook: vraag voor 1 januari 2021 het oude energielabel aan of je nu wel of niet van plan bent om je huis binnenkort te gaan verkopen. Het energielabel is namelijk 10 jaar geldig en kost maar een paar euro. Lees hiervoor ook het eerdere blog dat ik geschreven heb.

Delen: Wil je vaker blogs van ons ontvangen?

Doe de gratis waardecheck

Wat is mijn huis waard?

Bereken eenvoudig de geschatte waarde van je huis of appartement

Met welke vestiging wil je contact opnemen?

Contact
HR Makelaars Purmerend 0299 - 20 08 08
  • HR Makelaars Amsterdam 020 - 229 94 74
  • HR Makelaars Zaandam 075 - 207 92 05
  • Elke week een handige woontip ontvangen?