Terug naar overzicht
Auteur: Laura Herlé-Ruys Datum: 3 september 2019

Help, het huis dat ik wil kopen in Purmerend, staat op erfpacht!

Erfpacht, een woord dat bij de meeste mensen flink wat vragen oproept.
Want hoe zit dat nu precies?

  • Word je nu eigenaar of niet?
  • Gaat het kopen van een huis op erfpacht veel extra kosten met zich meebrengen?
  • En krijg ik wel een hypotheek op een huis met erfpacht?

Allemaal vragen waar je als koper van een woning in Purmerend mee zal zitten.
En dat begrijp ik, dus daarom dat ik in dit blog meer uitleg wil geven, zodat je precies weet hoe het zit wanneer je een huis op erfpacht gaat kopen of bezichtigen.

Wat is erfpacht?

Als je een huis koopt, staat dit meestal op ‘eigen grond’. Soms is het zo dat de grond eigendom blijft van de ander. Als koper krijg jij dan het gebruiksrecht, dit wordt ook wel het erfpachtrecht genoemd. Hiervoor betaal je  een vergoeding. Deze vergoeding wordt ook wel canon genoemd. 

Als jij een huis koopt in Purmerend is die ander meestal de gemeente Purmerend. De gemeente blijft eigenaar van de grond en geeft die grond uit in erfpacht aan jou, de erfpachter. Het op de grond gelegen huis wordt natuurlijk wel jouw eigendom.

De erfverpachter (de gemeente) kan deze grond op 2 manieren uitgeven. Ze kunnen je een tijdelijk recht geven of een voortdurend recht. Door de gemeente Purmerend wordt de erfpacht eigenlijk altijd uitgegeven als een voortdurend recht. Dit betekent dus dat dit recht niet eindigt en dus ook niet zomaar opgezegd kan worden.

Erfpacht in de verschillende wijken van Purmerend

In Purmerend kom je erfpacht tegen in de wijken Gors-Noord, een gedeelte van de Bloemenbuurt, Purmer-Noord en Purmer-Zuid. In de oudere wijken en in de nieuwste wijk Weidevenne liggen de huizen op eigen grond.

Ga jij dus een huis kopen in Purmerend? Dan is het verstandig om even goed te kijken hoe het bij het betreffende huis precies zit.

 

Erfpacht in Purmerend, moet je je zorgen maken?

In andere gemeenten kunnen de kosten vanwege erfpacht flink oplopen.

Hoewel het juridisch niet klopt, vergelijk ik het vaak met huur die betaald moet worden. De canon kan maandelijks of jaarlijks betaald worden, of kan voor een tijdvak van 50 jaar of eeuwigdurend zijn afgekocht.

Door de verhalen uit onder andere Amsterdam, waar vaak hoge bedragen aan canon betaald moeten worden, zijn veel kopers nogal huiverig voor erfpacht. Maar is dit in Purmerend wel nodig?

Wat mij betreft eigenlijk niet echt. Ik leg je uit waarom;

Erfpacht in Purmerend, twee opties

In  Purmerend zijn 2 opties wat betreft erfpacht. In de oudere wijken (Gors-Noord, Bloemenbuurt en Purmer-Noord) is de canon meestal voor het eerste erfpachttijdvak van 50 jaar afgekocht. In de nieuwere wijk Purmer-Zuid is de canon zelfs eeuwigdurend afgekocht.
Voor de oudere wijken betekent dit, dat wanneer een huis bijvoorbeeld in 1983 is gebouwd en de erfpacht ook in dat jaar is uitgegeven, dat de canon in 2033 af zal lopen. In het grootste gedeelte van de Purmer-Zuid is de canon meestal zelfs eeuwigdurend afgekocht. Wat in dit geval niet 100 jaar, maar voor altijd betekent.

Bij de oudere wijken is het, wanneer je een huis gaat kopen, dus altijd echt van belang om te vragen tot wanneer de canon is afgekocht. Want op dit moment is nog niet bekend wat de gemeente gaat doen op het moment dat straks bij de eerste huizen de canon af gaat lopen. Het zou maar zo kunnen zijn dat je dan opnieuw moet gaan betalen!

Wanneer de eigenaar van het huis dat je koopt, de canon inmiddels al eeuwigdurend heeft afgekocht, hoef je dus nooit meer canon te gaan betalen. Je koopt dan weliswaar een huis waarbij de grond niet in je eigendom is, maar financiële gevolgen zijn er eigenlijk niet.

Goed navragen dus hoe de verkoper van het huis dat jij op het oog hebt, de erfpacht heeft geregeld.

Erfpacht in Purmerend, er is meer mogelijk!

Wanneer de canon niet eeuwigdurend is afgekocht, of je hebt toch liever een huis op eigen grond, dan biedt de gemeente Purmerend zelfs de mogelijkheid om de grond in eigendom te krijgen. Je kunt de erfpacht dan om laten zetten naar eigen grond. Dit kun je natuurlijk niet zelf, daar heb je een notaris voor nodig. Maar daar ga je toch al naar toe voor de overdracht van het huis.

De notaris regelt dan, ook wanneer je een huis koopt waarbij de canon niet eeuwigdurend is afgekocht, dat je het huis koopt van de verkoper en de grond koopt van de gemeente. Je slaat dan mooi 2 vliegen in 1 klap.
Hier zitten wel wat kosten aan, in 2019 is dat ongeveer €1500.

Erfpacht in Purmerend, de conclusie

Dus koop je een huis op erfpacht in Purmerend, check dan eerst of het om een voortdurend recht van erfpacht gaat. En vraag daarna na of en voor hoe lang de canon is afgekocht.

Als je echt diep in de materie wilt duiken, kun je nog navragen welke erfpachtvoorwaarden er van toepassing zijn. Iedere eigenaar hoort deze voorwaarden in zijn bezit te hebben en anders heeft de verkopend makelaar deze wel. In deze erfpachtvoorwaarden kun je de verdere spelregels lezen die samenhangen met het recht van erfpacht dat je gaat kopen.

Dit blog is specifiek voor gemeente Purmerend geschreven. In de omliggende gemeenten zoals Zaandam en Amsterdam is de situatie anders, gezien de gemeente daar op dit moment vele malen hogere bedragen rekent voor de canon. Ga jij dus een huis kopen in een andere gemeente? Vraag dan de verkoper en de verkopend makelaar precies hoe daar de erfpacht is geregeld. Zo voorkom je  dat je voor verrassingen achteraf komt te staan.

Delen: Wil je vaker blogs van ons ontvangen?

Huis bezichtigen als een pro!

Gratis bezichtigings checklist

Download in een paar klikken de checklist op maat voor je volgende bezichtiging