Terug naar overzicht
Auteur: Laura HerlƩ-Ruys Datum: 7 september 2023

Hoe houd je je huis koel

Als de temperatuur buiten oploopt, verandert ook je huis vaak langzaam in een broeikas. Vraag jij je af: hoe houd ik mijn huis koel? In dit blog geef ik je 7 handige tips waarmee je je huis lekker koel kunt houdentijdens snikhete zomerdagen.

Hoe houd je je huis koel, bekijk de video

Hoe houd je je huis koel, tip 1: sluit de gordijnen

Houd gordijnen en jaloezieĆ«n gesloten. Heerlijk natuurlijk het zonnetje dat naar binnen schijnt maar doordat je huis geĆÆsoleerd is, komt het er maar moeilijk weer uit.

Zorg dus dat je gordijnen en jaloezieƫn gesloten zijn op de kant waar de zon je huis binnen schijnt. Zo voorkom je dat je huis verandert in een sauna.
Wist je trouwens dat er ook zonwerende raamfolie is die je aan de binnenzijde van het raam kunt plakken? Handig voor bijvoorbeeld die ene slaapkamer of het zolderraam.

Hoe houd je je huis koel, tip 2: ventilatoren

Op een snikhete dag is een ventilator je beste vriend. Plaats deze strategisch in je huis zodat er een lekkere bries ontstaat.

Als je de ventilator in de avond, als de temperatuur buiten koeler is dan binnen, voor het raam zet, zorg je ervoor dat de koude lucht extra snel je huis afkoelt.

En plaats overdag een bak of zak met ijskontjes voor de ventilator. Zo zorg je simpel voor extra koele lucht.

Hoe houd je je huis koel tip 3, natuurlijke ventilatie

We doen het automatisch, zodra het zonnetje schijnt; alle deuren gaan open.

Wil je slim de warmte buiten  houden en kou naar binnen laten? Dan moet je dat nou juist precies niet doen. Houd, zo lang binnen de temperatuur hoger is dan buiten, alle ramen en deuren gesloten. De koudere lucht blijft zo binnen. In de avond en nacht, als het buiten kouder is dan binnen, zet je pas alle ramen (en deuren) wagenwijd open.

Hoe houd je je huis koel, tip 4, zonwering

Een zonnescherm een pergola of een luifel zijn super handig voor het creĆ«ren van wat  schaduw. Houd bij de inrichting van je tuin ook in je achterhoofd dat de plek van de pergola of de overkapping, ook mee kan helpen bij het verlagen van de binnentemperatuur. De zon kan zo niet direct naar binnen schijnen. Zelfs het plaatsen van een parasol op de juiste plek kan binnen al een paar graden schelen.
Wist je dat er tegenwoordig ook hele leuke schaduwdoeken zijn die je op een leuke manier in de tuin kunt plaatsen? Hiermee zorg je ook voor wat extra koelte.

Hoe houd je je huis koel, tip 5, isolatie

Bij isolatie denk je vooral aan warmte binnen houden in de winter. Maar ook in de zomer kan isolatie een groot verschil maken. Een goed geĆÆsoleerd huis houdt de warmte langer buiten. (en het bespaart natuurlijk ook in de winter lekker op de stookkosten)

Hoe houd je je huis koel, tip 6, koele oase

En als niets meer helpt, kun je natuurlijk ook zelf nog zorgen voor wat verkoeling.

Dus hup, met je voeten in een voetenbadje, een koel washandje op je polsen of in je nek of op je voorhoofd.

Hoe houd je je huis koel, tip 7, airco

Tja, en nu de zomers steeds een stukje warmer lijken te worden, zou je ook kunnen kiezen voor een airco. Mobiel of ingebouwd, er zijn allerlei mogelijkheden.

Als je de airco combineert met zonnepanelen, weet je zeker dat de energiekosten niet  te hoog oplopen.

Hoe houd je je huis koel, Bonustip, lekker barbecueƫn

Klinkt gek misschien maar op een warme dag lekker de barbecue aansteken kan ook een verschil maken in de binnentemperatuur. De oven en het fornuis kunnen uit blijven, geen extra warmte dus binnen.

Delen: Wil je vaker blogs van ons ontvangen?

Doe de gratis waardecheck

Wat is mijn huis waard?

Bereken eenvoudig de geschatte waarde van je huis of appartement

Met welke vestiging wil je contact opnemen?

Contact
HR Makelaars Purmerend 0299 - 20 08 08
  • HR Makelaars Amsterdam 020 - 229 94 74
  • HR Makelaars Zaandam 075 - 207 92 05
  • Elke week een handige woontip ontvangen?