Terug naar overzicht
Auteur: Laura Herlé-Ruys Datum: 2 mei 2024

Hoe kies je het beste bod? 5 tips!

Verkoop jij je huis? Dan hoop je natuurlijk op lekker veel kijkers en het liefst natuurlijk ook meer biedingen. Maar hoe kies je dan het beste bod? Is dat altijd het hoogste bod? Of zijn er meer dingen waar je op moet letten?

In deze gekke huizenmarkt worden huizen vaak verkocht worden op inschrijving. En vaak betekent dit dat er meer mensen een bod doen op een huis. Hoe moet je nu kiezen tussen al die biedingen?

In dit blog vertel ik je meer over hoe een inschrijving werkt en waar je op moet letten als je meer biedingen krijgt.


Zo kies je het beste bod, bekijk de video :

Wanneer je je huis verkoopt en er zijn heel veel potentiële kopers, kan het slim zijn te kiezen voor een inschrijving. Daarmee voorkom je dat kijker één direct met een bod komt waardoor kijker tien, die misschien ook had willen bieden buiten spel staat. Meer weten over een inschrijving? Ik vertel het je hier.

Super goed natuurlijk als er zo veel animo is, maar tegelijkertijd ook moeilijk. Want hoe kies je tussen al die biedingen?

Eerlijk is eerlijk, het is een luxe probleem. Maar wel een erg belangrijke.

Wat goed is om te weten, is dat je als verkoper zelf mag beslissen aan wie jij je huis wil verkopen, ofwel aan wie je het gunt. Hier hoef je trouwens aan andere partijen geen reden voor op te geven.

Er zijn voor het kiezen van het beste bod een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden.

Zo kies je het beste bod: prijs

  De prijs is dat waar je als verkoper vaak het eerst naar kijkt.En uiteindelijk is het ook wel een heel belangrijk gedeelte van een bod. Al is het alleen maar omdat je bij de koop van je nieuwe huisrekening hebt gehouden met een (verwachte)opbrengst van je huidige huis.

  In de verhitte markt van tegenwoordig worden er soms enorme bedragen die geboden. Natuurlijk is de prijs een belangrijke factor maar kijk ook even verder.

  Zo kies je het beste bod: financiering

  Met stip op nummer 2 staat de financiering. Want als je dan zo’n wereld-bod krijgt, kan de bieder dat dan wel echt betalen? Of loop je het risico dat de financiering niet rond komt?

  Om ingedekt te zijn, kan de koper bieden met een voorbehoud van financiering. Dit betekent dat da koper zijn bod in kan trekken als hij de financiering niet rond krijgt. Hij dekt zich dus in.
  Maar hoe hoog is het financieringsvoorbehoud? Is dit de volledige koopsom of is het minder? Hoe lager het bedrag, hoe minder risico voor jou dat de hypotheek niet rond komt natuurlijk.

  Taxatie:

  Bij de financieringsaanvraag van de koper hoort vaak ook een taxatie door een onafhankelijke taxateur. Het bedrag waar de taxateur het huis op waardeert (de marktwaarde) is het maximale bedrag dat de koper kan lenen.

  Hoe lager de financieringsaanvraag, hoe groter de kans dat de taxatiewaarde hierboven ligt en de koper op basis daarvan geen beroep kan doen op zijn ontbindende voorwaarde.

  Zo kies je het beste bod: bouwkundige keuring

  Natuurlijk zou eigenlijk ieder huis standaard gekeurd moeten worden. Al is het alleen om problemen achteraf te voorkomen. Een keuring is alleen niet verplicht en als koper kun je dus kiezen of je hier wel of niet gebruik van wil maken.

  Ga jij voor zekerheid? Dan kies je vaak voor het bod zonder bouwkundige keuring.

  Maar heb jij vrij weinig om bang voor te zijn? Is jouw huis bijvoorbeeld vrij nieuw en verwacht je geen problemen? Dan kies je wellicht anders.

  Even een voorbeeldje:

  Koper 1: €10.000 euro boven de vraagprijs zonder bouwkundige keuring

  Koper 2: €20.000 euro boven de vraagprijs met bouwkundige keuring

  Heb je iets te vrezen? Dan zou verkoper in dit geval de beste keuze voor jou zijn. Veiliger en je loopt hier minder risico.

  Maar ben je vrijwel zeker dat er bij die bouwkundige keuring niks bijzonders gevonden zal worden? Dan is het voor die extra €10.000 euro misschien wel waard om het risico te nemen.

  Zo kies je het beste bod: vertrouwen

  Wat weet je van de bieder?
  Heeft de bieder al een gesprek gehad met een hypotheekadviseur en is dit kortgeleden gebeurd of al wat langer? Heeft de bieder een aankoopmakelaar mee?

  Door dit soort vragen te stellen, kom je er ook achter of de bieder serieus geïnteresseerd is en van alle zaken op de hoogte is.

  We komen op dit moment ook kijkers tegen die op meerdere huizen tegelijk een bieding doen. Hoe serieus is dan het bod dat de koper doet op jouw huis en hoe groot is de kans dat hij zich later toch nog bedenkt?
  Wij zien vaak dat verkopers eerder voor iemand gaan die echt dedicated is aan hun huis.

  Zo kies je het beste bod: gevoel

  We zien vaak dat kopers ook een motivatiebrief meesturen.

  In de motivatie krijgt de koper de kans om zijn of haar situatie te vertellen en ook toe te lichten waarom hij of zij zo verliefd is op jouw huis. Hierin kun je als verkoper goed lezen hoe enthousiast ze zijn.

  De ene verkoper is natuurlijk de andere niet, maar wij zien we dat deze motivatiebrieven wel helpen. Als verkoper heb je vaak heel fijn gewoond in je huis en gunt je buren ook fijne nieuwe buren.

  Uiteindelijk is de beslissing meestal niet zwart-wit. De hoogste bieder kan mindere voorwaarden hebben of je gunt het de lagere bieder net wat meer.
  Het blijft altijd een persoonlijke keuze en iedereen is anders.

  Succes met je beslissing!

  Delen: Wil je vaker blogs van ons ontvangen?

  Doe de gratis waardecheck

  Wat is mijn huis waard?

  Bereken eenvoudig de geschatte waarde van je huis of appartement

  Met welke vestiging wil je contact opnemen?

  Contact
  HR Makelaars Purmerend 0299 - 20 08 08
 1. HR Makelaars Amsterdam 020 - 229 94 74
 2. HR Makelaars Zaandam 075 - 207 92 05
 3. Elke week een handige woontip ontvangen?