Terug naar overzicht
Auteur: Laura Herlé-Ruys Datum: 11 november 2022

Huis isoleren, wat is verstandig?

Met de hoge energieprijzen is het super logisch dat je nadenkt over mogelijkheden om de kosten te besparen. Maar het verduurzamen van je huis betekent natuurlijk ook hoge kosten Je huis isoleren kan een flinke besparing op de energierekening betekenen.

Dit keer duiken we dan ook in de wereld van woningisolatie. Wat kun je het best doen? Wat zijn de kosten en wat is de terugverdientijd? Ik zocht het voor je uit. Natuurlijk heb ik ook dit keer een video voor je opgenomen en in het blog leg ik het je verder uit. 

Huis isoleren, bekijk de video

Huis isoleren, zo zit het:

Nu de energieprijzen de pan uit rijzen en voor steeds meer mensen loopt hun vaste energiecontract af. Het wordt het voor steeds meer mensen pijnlijk duidelijk dat dit enorme gevolgen voor de maandlasten heeft. Natuurlijk weten we allemaal al jaren dat het verstandig is om in een energiezuinig huis te wonen, alleen nu dat we het direct in de portemonnee voelen is het nu meer dan ooit een hot topic voor iedere huiseigenaar. Je huis isoleren wordt opeens een stuk aantrekkelijker.

Je huis isoleren wordt opeens een stuk aantrekkelijker

Waar kun je de grootste winst behalen?

De kosten voor verduurzamen van je huis hangen natuurlijk af van het type huis en welke maatregelen je daar nog kunt nemen.

Een handige manier om te kijken wat het meest gunstig is is door de  terugverdientijd uit te rekenen. Dit is de tijd die het je gaat kosten om je investering terug te verdienen.

Huis isoleren in stappen

1. Inventariseer de mogelijkheden

Om te beginnen is het handig om te kijken of je huis nu al geïsoleerd is en welke mogelijkheden er nog zijn om te isoleren.
Het heeft geen nut een slecht geïsoleerd huis te verduurzamen. Je start dus met isolatie en daarna kijk je naar aanvullende mogelijkheden als een warmtepomp, of zonnepanelen.

2. Top down werken

Voor isolatie geldt dat je het beste kunt beginnen bij je dak. Warme lucht stijgt nu eenmaal op. Dus eerst dakisolatie, dan muurisolatie en dubbel glas en daarna vloerisolatie.

Wat kost dat?

De kosten voor isolatie hangen natuurlijk af van de grootte van je huis. Ook de terugverdientijd hangt hier mee samen. 

Ik neem je hieronder mee naar een fictief huis, in dit geval een hoekhuis dat nog helemaal geïsoleerd moet worden.

Dakisolatie

Bij een hoekwoning die nog helemaal geïsoleerd moet worden, kun je voor dakisolatie ongeveer €4700 aan investering rekenen. Je bespaart hiermee zo’n 420 m3 gas per jaar. Met een gasprijs van 1,20 per m3 is je besparing 500 euro per jaar. 

De terugverdientijd is in dit geval 9,4 jaar

Spouwmuurisolatie

Voor spouwmuurisolatie ben je voor een hoekwoning circa € 2.200 euro kwijt en bespaar je ook zo’n 400 m3 per jaar. 

Je bespaart met bovengenoemde gasprijs € 480,– per jaar

De terugverdientijd is hier dus 4,6 jaar.

Ramen vervangen door HR++ glas

Vervang je alle ramen van je hoekwoning dan ben je ongeveer 3700 euro kwijt. Je bespaart hiermee ongeveer 260 m3 gas, dus €310 per jaar.

Dit betekent een terugverdientijd van 11,9 jaar.

Vloerisolatie

Ook de vloer kun je op verschillende manieren isoleren. Zeker als je ook vloerverwarming zou willen is vloerisolatie een goede eerste stap.

Voor vloerisolatie kun je zo’n 130 m3 gas per jaar besparen tegen een investering van zo’n 2300 euro. 

De terugverdientijd is hier 14,7 jaar

3. De laatste stap, kierdichting

Om je huis helemaal compleet te isoleren kun je vervolgens denken aan kierdichting. Waar lekt warmte weg terwijl het niet nodig is? Met tochtstrips kun je hier bijvoorbeeld nog een slag slaan.

Houd alleen wel steeds goed in de gaten dat ventilatie belangrijk is. Dit zorgt voor een aangenaam en gezond binnenklimaat.

Hoog tijd om door te pakken…

Geen tijd te verliezen dus en snel aan de slag. Wist je trouwens dat je in onze webshop al deze producten handig bij elkaar vindt? Hier kun je voor weinig groot verschil maken.

Wist je dit?

Je begrijpt dus dat hoe hoger de energieprijzen worden, hoe korter de terugverdientijd en hoe interessanter het wordt om te isoleren.

Nog interessanter wordt het wellicht als je weet dat er ook subsidie mogelijk is.

Als je 2 energiebesparende maatregelen neemt ook nog subsidie aanvragen, waardoor de terugverdientijd nog korter wordt.

Wist je dat je subsidie kunt krijgen voor isolatie?

Extra voordeel van goede isolatie

Behalve de terugverdientijd en een veel fijner leefklimaat, is het in de huidige markt ook zeker duidelijk dat een goed geïsoleerd huis beter verkoopt en meer gaat opleveren. 

Je huis isoleren kan ook positief zijn voor de verkoopwaarde

Je huis isoleren doe je dus niet alleen voor jezelf, maar kan ook zorgen voor een hogere woningwaarde.

Zeker als je het gaat combineren met verduurzamen door het plaatsen van zonnepanelen of het vervangen van je CV ketel door een duurzamer exemplaar.

Delen: Wil je vaker blogs van ons ontvangen?

Ontdek direct de waarde van je huis

Wat is mijn huis waard?

Bereken eenvoudig de geschatte waarde van je huis of appartement

Met welke vestiging wil je contact opnemen?

Contact
HR Makelaars Purmerend 0299 - 20 08 08
  • HR Makelaars Amsterdam 020 - 229 94 74
  • HR Makelaars Zaandam 075 - 207 92 05
  • Elke week een handige woontip ontvangen?