Terug naar overzicht
Auteur: Michael Snoey Kiewit – de Jong Datum: 10 januari 2022

Ik heb mijn huis verkocht, wat nu?

Gefeliciteerd! Of zal ik zeggen voorzichtig gefeliciteerd, want je hebt zojuist gehoord van de verkopend makelaar dat je je huis hebt verkocht. De verkoop van je huis gaat nu een nieuwe fase in, wij vertellen je wat je nu allemaal kunt verwachten.

Om te beginnen kun je opgelucht ademhalen. Het huis elke keer weer spik en span voor de bezichtigingen maken,  dat is nu gelukkig voorbij. Als er nog afspraken staan dan zullen deze worden afgebeld, want zodra we een mondeling akkoord hebben met een koper, stoppen we met alle bezichtigingen.

Huis verkocht? Voorzichtig gefeliciteerd

Je las het al in de eerste alinea, we feliciteren je voorzichtig. Want pas als de koopovereenkomst getekend is door allebei de partijen, is de koop echt gesloten.
Dit heeft er mee te maken dat de verkoop van een onroerend goed valt onder een speciale wet (de Wet Koop Onroerend Zaak). En in die wet staat dat er een schriftelijkheidsvereiste is, wat dus betekent dat er een koopakte moet worden ondertekend.

Je begrijpt dat het dus van groot belang is dat deze koopovereenkomst zo snel mogelijk opgesteld gaat worden en ondertekend wordt.
In alle gemeentes in Nederland, behalve Amsterdam wordt de koopovereenkomst door de verkopend makelaar opgesteld.
Dit betekent dat de verkopend makelaar nu eerst de persoonlijke gegevens (personalia) van de koper(s) gaat opvragen. Zodra deze binnen zijn, kan de koopovereenkomst opgesteld worden.

Aan de koper wordt trouwens ook direct gevraagd welke notaris hij uit kiest om de uiteindelijke overdracht te laten plaatsvinden. Omdat de koper de notaris betaald (dit is onderdeel van de kosten koper), mag hij hem ook uitkiezen.

Je begrijpt dat het voor allebei de partijen dus van groot belang is dat de koopovereenkomst zo snel mogelijk klaar is en is ondertekend.
Voor de verkoper blijft de onzekerheid of de koper zich niet alsnog terug trekt omdat hij bijvoorbeeld begint te twijfelen of een ander huis heeft gezien.
Voor de koper blijft diezelfde onzekerheid. In de huidige gekke markt, kan het maar zomaar zijn dat er iemand aan belt bij de verkoper en ineens een nog hoger voorstel doet.
Omdat allebei de partijen zich in deze fase nu gemakkelijk kunnen terugtrekken is haast dus geboden.

Zodra de koopovereenkomst klaar is zal deze aan alle partijen worden verzonden, zodat deze rustig doorgelezen kan worden voordat hij ondertekend wordt. Over de koopovereenkomst heb ik een ander blog geschreven De link naar dit blog vind je hier

Huis verkocht? Koopovereenkomst tekenen

Zodra jij rustig de tijd hebt gehad om de koopovereenkomst door te lezen, spreken we met elkaar af om de koopakte samen door te nemen. Wij hebben natuurlijk al duizenden koopaktes gezien en weten precies waar we op moeten letten en vinden het fijn om in jip en janneke taal aan je uit te leggen wat je nu precies gaat ondertekenen.

Hierna ondertekenen jij en de koper(s) de koopovereenkomst. Deze getekende koopovereenkomst is super belangrijk! Want nu pas is de koopovereenkomst echt gesloten en zijn jullie verplichtingen aangegaan ten opzichte van elkaar.

Huis verkocht? Houd rekening met drie dagen bedenktijd

Een beetje spannend blijft het natuurlijk wel. Hoewel er door beide partijen een koopcontract is getekend, en alles dus veel definitiever is geworden, heeft de koper nog wel drie dagen bedenktijd.
Wij versturen ondertussen de koopakte aan de notaris die daarmee de opdracht krijgt van de kopers om de overdracht te gaan voorbereiden.

Huis verkocht? De koper regelt de financiering

De koper gaat ondertussen druk aan de slag om zijn financiering te regelen. Houd er rekening mee dat de koper daar waarschijnlijk een taxatierapport voor nodig heeft. Op die manier weet de bank namelijk meer over het huis en de waarde van het huis waar ze een hypotheek op gaan verlenen.

Na het verlopen van de 3 dagen bedenktijd van de koper zetten wij het huis op verkocht onder voorbehoud. Dit betekent dat het huis is verkocht, maar wel onder voorwaarden. Meestal heeft de koop niet doorgaat als de koper zijn financiering niet rond krijgt (financieringsvoorbehoud) of is de voorwaarde een bouwkundige keuring zijn.

De komende periode is dus best spannend. Want meestal ben je toch wel een week of 6 verder voordat de financiering van de koper rond is en de koop na het verlopen van de ontbindende voorwaarde(n) van de koper echt definitief is geworden.

Huis verkocht? Bouwkundige keuring

En als één van de voorwaarden was dat de koper een bouwkundige keuring uit wil laten voeren, is ook dat nog een hobbel die je moet nemen. Een keurder zal naar je huis komen kijken en zal kijken of het huis wellicht gebreken heeft die kosten met zich meebrengen voor de koper. Een koper kan bijvoorbeeld hebben aangegeven dat als er kosten uit de keuring komen die meer zijn dan 5000 euro, hij het recht wil hebben de koop alsnog te ontbinden.

Bij een huis dat recent is gebouwd, hoeft dan natuurlijk niet zo heel spannend te zijn maar als jouw huis al iets ouder is, is een dergelijke keuring natuurlijk toch wat spannender. Mocht de keurder toch zaken vinden, dan zul je samen met de koper tot een oplossing moeten komen. Het zou kunnen betekenen dat je de koper bijvoorbeeld financieel tegemoet komt of dat je zorgt dat het probleem is opgelost voor de oplevering.

Huis verkocht? En dan is het zover!

Maar als het dan zover is, dan kan de vlag uit!
Je huis is definitief verkocht! Dit betekent dus dat ook de koper er niet meer onderuit kan en je rustig onderuit kunt zakken. Alhoewel, je moet natuurlijk verhuizen, dus er is genoeg te doen de komende periode! 

Delen: Wil je vaker blogs van ons ontvangen?

Ontvang het gratis Masterplan voor monsterverkoop

Leren hoe je je huis zo goed mogelijk kunt verkopen?

Compleet e-book inclusief video’s met tips van de makelaar, de stylist en de marketeer gratis voor jou!

Met welke vestiging wil je contact opnemen?

Contact
HR Makelaars Purmerend 0299 - 20 08 08
  • HR Makelaars Amsterdam 020 - 229 94 74
  • HR Makelaars Zaandam 075 - 207 92 05
  • Elke week een handige woontip ontvangen?