Terug naar overzicht
Auteur: Laura Herlé-Ruys Datum: 30 november 2019

Is een voorlopig energielabel voldoende als ik mijn huis wil verkopen?

Wanneer je je huis gaat verkopen moet je een heleboel zaken regelen. En behalve het verkoopklaar maken van je huis, moet je ook een hoop papieren verzamelen.
Één van de dingen die je nodig hebt voor de verkoop is het energielabel.
Vaak krijgen we bij het verzamelen van de stukken die benodigd zijn voor de verkoop de brief die iedere huiseigenaar kreeg in januari 2015 van het ministerie van Binnenlandse zaken, het voorlopig energielabel.

Voorlopig energielabel; Brief ministerie van binnenlandse zaken

Maar helaas dit is alleen maar de brief die je vertelt dat ook jouw huis, net als alle andere huizen in Nederland een voorlopig energielabel heeft gekregen. Dit energielabel geeft alleen maar een indicatie aan op basis van een aantal kenmerken die bij de overheid bekend zijn over jouw huis. Voor de verkoop van je huis heb je een definitief energielabel nodig.

Wat is een energielabel?

Het energielabel laat zien hoe energiezuinig je huis is. Het is in het leven geroepen om eigenaren en bewoners meer inzicht te geven en te stimuleren om meer energiebesparende maatregelen te nemen. Er zijn 7 verschillende klassen: A tot en met G, waarbij A zeer energiezuinig is en G zeer onzuinig. Onze overheid heeft de verplichting tot een energielabel gekregen vanuit Europa.

Voorlopig energielabel of definitief energielabel

Daarbij is het dus verplicht om een definitief energielabel te hebben wanneer je je huis verkoopt. Bezit je dit label namelijk niet uiterlijk bij de overdracht, dan kun je een boete krijgen die oploopt tot ™ 405,–. Het voorlopig energielabel is dus helaas niet voldoende, je zult deze om moeten zetten tot een definitief energielabel.

Weet je niet zeker meer of jouw huis over een voorlopig of een definitief energielabel beschikt? Geen probleem, dit kun je eenvoudig nakijken op energielabel.nl.
Wanneer blijkt dat je energielabel nog niet definitief is, dan is het dus zaak dit te regelen. Dit kun je doen via deze link.
Het kan zijn dat je wat extra bewijzen aan moet leveren. Heb je bijvoorbeeld HR++ glas aangebracht, of zonnepanelen of extra isolatie, dan kun je dit met een rekening of een foto bewijzen. Hierdoor zul je een gunstiger label krijgen.
Onze tip is verder, kies voor de goedkoopste aanbieder. Er zijn veel verschillende aanbieders, maar uiteindelijk gaat het om het om het papiertje dat je nodig hebt.

Regel je energielabel zo snel mogelijk

Hoewel je officieel uiterlijk voor de overdracht bij de notaris een geregistreerd energielabel moet hebben, adviseren wij je dit zo snel mogelijk te regelen.
Wij merken namelijk dat een er steeds vaker om een energielabel gevraagd wordt door kijkers en dit zal in de komende jaren alleen maar toenemen.
Wanneer je nog geen definitief label hebt, wordt op een website als Funda dan in het grijs het voorlopige energielabel weer gegeven. Iets wat ons inziens minder vertrouwen wekt.
Tot slot schijnt het zo te zijn dat het in het algoritme van Funda zo geregeld is dat een huis met een definitief energielabel hoger in de ranking komt. Je huis wordt dus beter getoond.

Don’t blame the messenger

Wij horen vaak een hoop geklaag en gesteun wanneer we het energielabel aanhalen. Dat begrijpen we, want het is weer iets extra’s om te regelen in een hectische periode in je leven. Het energielabel is nu eenmaal een verplichting opgelegd door Europa en daar zal je aan moeten doen. Don’t blame us 😉

 

Delen: Wil je vaker blogs van ons ontvangen?

Doe de gratis waardecheck

Wat is mijn huis waard?

Bereken eenvoudig de geschatte waarde van je huis of appartement

Met welke vestiging wil je contact opnemen?

Contact
HR Makelaars Purmerend 0299 - 20 08 08
  • HR Makelaars Amsterdam 020 - 229 94 74
  • HR Makelaars Zaandam 075 - 207 92 05