Terug naar overzicht
Auteur: Laura Herlé-Ruys Datum: 30 november 2019

Is een voorlopig energielabel voldoende als ik mijn huis wil verkopen?

Wanneer je je huis gaat verkopen moet je een heleboel zaken regelen. En behalve het verkoopklaar maken van je huis, moet je ook een hoop papieren verzamelen. Één van de dingen die je nodig hebt voor de verkoop is het energielabel.
In 2015 ontvingen alle huizeneigenaren een per brief een voorlopig energielabel. Dit document zorgt regelmatig voor verwarring want is dit voorlopige energielabel nu voldoende als je je huis huis gaat verkopen? Daarover vertellen we meer.

Energielabel, bekijk de video

Wat is een energielabel?

Het energielabel laat zien hoe energiezuinig je huis is. Het is in het leven geroepen om eigenaren en bewoners meer inzicht te geven en te stimuleren om meer energiebesparende maatregelen te nemen. Er zijn 7 verschillende klassen: A tot en met G, waarbij A zeer energiezuinig is en G zeer onzuinig. Onze overheid heeft de verplichting tot een energielabel gekregen vanuit Europa.

Voorlopig energielabel

In 2015 werd aan iedere huiseigenaar het voorlopig energielabel verstrekt.

Deze brief is niets meer dan een melding dat jouw huis, net als alle andere huizen in Nederland een voorlopig energielabel heeft gekregen. Dit energielabel geeft slechts een indicatie op basis van een aantal kenmerken die bij de overheid bekend zijn over jouw huis. 

Er is dus niemand  binnen geweest en ook is hierin niet meegenomen of je eventueel zelf al maatregelen hebt genomen om je huis te verduurzamen. Het is een globale indicatie.

Definitief energielabel

Om je huis te kunnen verkopen, heb je een energielabel nodig.

Helaas is een voorlopig energielabel niet voldoende. Je hebt een definitief energielabel nodig.

Voor de verkoop van je huis is een voorlopig energielabel niet voldoende

Degene de je huis ter verkoop aanbiedt, is sinds 1 januari 2021 verplicht bij de presentatie het energielabel te noemen. Tot die tijd volstond het bij de levering het energielabel te overhandigen. Er wordt steeksproefgewijs gecontroleerd op de vermelding van het energielabel en bij het ontbreken hiervan kunnen boetes worden uitgedeeld.

Het verkrijgen van een definitief energielabel kan op twee manieren. 

Verkopers die nu een definitief energielabel willen hebben van hun huis, moeten hiervoor een expert inschakelen die het huis komt bekijken en op basis van zijn bevindingen een energielabel opstelt. 

De kosten hiervan zijn behoorlijk. Reken op een bedrag tussen de €250 en €450.

Tot 1 januari 2021 kon je een voorlopige energielabel (het label dat in 2015 aan huiseigenaren werd verstrekt) vrij eenvoudig digitaal omzetten naar een definitief energielabel. Voor de kosten hoefde je het ook niet te laten. Meestal kostte dit maar een paar euro. Met dit definitieve energielabel voldoe je ook aan de wettelijke verplichting. Lekker makkelijk dus en een stuk goedkoper. 

Maar je kunt je afvragen wat jij als koper met dit definitieve label nu eigenlijk opschiet. Er is geen expert geweest die het huis daadwerkelijk heeft gezien en ook bevat dit energielabel geen adviezen voor het verduurzamen van het huis.

Het nieuwe energielabel is een stuk betrouwbaarder én geeft advies over hoe het huis energiezuiniger gemaakt kan worden. En dat is voor kopers natuurlijk erg interessant.

Een energielabel afgegeven door een expert die in het huis is geweest is voor de koper veel interessanter

Het is dus heel belangrijk dat je als kijker navraagt van wanneer het energielabel is. Is het van voor 1 januari 2021? Dan weet je dat je hier als koper minder aan hebt. In een tijd waarin energie duur is, en we steeds meer proberen duurzaam te leven, is nu juist het energielabel een hele goede indicatie van waar jij in de toekomst op moet rekenen.

Regel je energielabel zo snel mogelijk

Bij de verkoop van je huis het verplicht om een definitief energielabel te hebben. 
Deze moet je als aanbieder van het huis al tonen in de presentatie en jij als verkoper moet hem overhandigen aan de koper. Boetes voor het niet verstrekken zijn niet mals. Voor jou als particulier kan dit €450 euro zijn. 

Voorkom een dikke boete vanwege het energielabel

Stel het aanvragen van een energielabel niet uit. Het kan soms even duren voor een expert tijd heeft bij jou langs te komen en dat kan dus betekenen dat jij daardoor vertraging oploopt bij het te koop zetten van je huis.

Weet je niet zeker meer of jouw huis over een voorlopig of een definitief energielabel beschikt? Geen probleem, dit kun je eenvoudig nakijken hier.

 
Wanneer blijkt dat je energielabel nog niet definitief is, dan is het dus zaak dit te regelen. Dit kun je hier doen.

Delen: Wil je vaker blogs van ons ontvangen?

Doe de gratis waardecheck

Wat is mijn huis waard?

Bereken eenvoudig de geschatte waarde van je huis of appartement

Met welke vestiging wil je contact opnemen?

Contact
HR Makelaars Purmerend 0299 - 20 08 08
  • HR Makelaars Amsterdam 020 - 229 94 74
  • HR Makelaars Zaandam 075 - 207 92 05
  • Elke week een handige woontip ontvangen?