Terug naar overzicht
Auteur: Laura Herlé-Ruys Datum: 17 november 2022

Je huis verduurzamen, wel of niet doen?

Je huis verduurzamen, nu de energieprijzen zo enorm gestegen zijn? Op dit moment ontkom je er bijna niet aan hier op zijn minst over na te denken.

Maar waar moet je beginnen? Wat zijn de kosten? En hoe lang duurt het voor je je investering terugverdiend hebt? 

In dit artikel geef ik je antwoord op deze vragen.

Je huis verduurzamen, bekijk de video

Je huis verduurzamen, zo ga je te werk

Met de enorm gestegen energieprijzen en een gebrek aan gas, denken we allemaal na over hoe we gas en daarmee ook kosten kunnen besparen. Want een besparing voel je direct terug in je portemonnee. 

Daarnaast merk ik dat veel mensen ook leven met het gevoel dat ze niet meer zo afhankelijk willen zijn van de energiereuzen.

Dan is de stap naar verduurzamen dus snel gemaakt.

Bij verduurzamen denk je misschien al snel aan zonnepanelen of een warmtepomp maar de eerste slag die je hier moet slaan, begint bij isolatie.

Vloerverwarming is niet effectief in een huis waar de warmte vervolgens via naden en kieren of simpelweg via de bodem weer wegloopt.

Verduurzamen begint bij isoleren

Begin dus altijd eerst met het isoleren van je huis. Wil je weten hoe je dit handig aanpakt? Ook hier heb ik een video en blog van gemaakt. Je vindt hem hier (hier linken aan het vorige blog)

Je huis verduurzamen, dit zijn de mogelijkheden:

Bij verduurzaming van je huis zijn er tal van mogelijkheden. En dan is het ook nog eens zo dat de nieuwe duurzaamheids-initiatieven als paddenstoelen uit de grond komen. Kiezen is dus best lastig.

Hier een overzicht van de meest gangbare mogelijkheden die er op dit moment zijn:

  • Warmtepomp, hier kun je kiezen tussen een warmtepomp die gebruik maakt van bodemwarmte of een die luchtwarmte gebruikt
  • Hybride warmtepomp, deze warmtepomp kan aangesloten worden op je van installatie en neemt een deel van zijn taken over. Hij reduceert dus je gasgebruik flink
  • Zonnepanelen
  • Zonneboiler
  • Vloerverwarming

Je huis verduurzamen, wat kost dat?

De kosten voor verduurzamen van je huis hangt natuurlijk af van het type huis en welke maatregelen je kunt nemen.

Terugverdientijd

De keuze van wel of niet verduurzamen maar ook de keuze voor specifieke maatregelen maak je natuurlijk niet op gevoel. 

De keuze voor duurzaamheidsmaatregelen maak je niet op gevoel

Een van de zaken die je bij de keuze voor je verduurzamings-maatregelen mee kunt nemen is de terugverdientijd.

Dit is de tijd die het kost om je investering terug te verdienen.

Je begrijpt dat hoe hoger de energieprijzen worden, hoe korter de terugverdientijd wordt.

Hoe korter de terugverdientijd, hoe interessanter de maatregel. Reken vooraf dus even uit wat in jouw situatie het meest gunstig is.

Hieronder vind je een aantal veel gekozen verduurzamingsopties . Ik licht ze verder toe.

Zonnepanelen

Veel mensen kiezen op dit moment voor zonnepanelen en dat is niet zo gek. Je kunt nu namelijk de BTW terug vragen en je ziet direct je maandelijkse besparing terug op je elektriciteitsrekening.

Voor 10 zonnepanelen ben je ongeveer €5400 kwijt en met de BTW teruggave is dat dus €4500.

Met de huidige hoge elektra prijzen zou je zo’n € 500,– per jaar besparen en zou de terugverdientijd dus 7 jaar zijn. Houd hierbij wel in je achterhoofd dat de prijzen van zonnepanelen door schaarste ook steeds hoger worden. Reden temeer om deze maatregel niet te lang voor je uit te schuiven.

Begin bij het begin

Kijk voordat je aan deze grote klussen en dus ook uitgaven begint, eerst goed naar de kleine aanpassingen die vaak grote besparingen met zich mee kunnen brengen. Wat isolatiefolie achter de radiator, isolatie tape in de kier van de deur of een deurdranger op de tussendoor zijn relatief kleine zaken die echt helpen. Wist je dat je deze in onze webshop allemaal handig bij elkaar vindt?
Hier vind je alles handig bij elkaar.

Per 2025 komt de salderingsregeling te vervallen

Bedenk je bovendien dat per 2025 de salderingsregeling geleidelijk komt te vervallen (hierbij kun je wat je opwekt maar niet gebruikt, terugleveren aan de energieleverancier) 

Je kunt op termijn dus niet alles wat je opwekt, meer terugleveren voor hetzelfde bedrag. Dat gaat een flink verschil maken in de opbrengst van je zonnepanelen en de terugverdientijd. 

Een oplossing hiervoor zou dan kunnen zijn dat je de opgewekte energie zelf op gaat slaan. Op dit moment zijn er verschillende initiatieven maar de kosten van opslag zijn momenteel nog hoog.

Vloerverwarming

Om je huis energie-neutraler te krijgen, is het vervolgens verstandig om vloerverwarming te installeren of te kiezen voor radiatoren die op lage temperaturen werkt. 

Voor vloerverwarming geldt dat je ongeveer €140 per m2 kwijt bent. Voor een huis van 50 m2, betekent dit dus een investering van zo’n €7.000,– 

Dit systeem krijgt dan vervolgens warm water van een warmtepomp of bijvoorbeeld een zonneboiler.

Warmtepomp

Er zijn verschillende soorten warmtepompen. Je kunt kiezen voor een volledig elektrische warmte pomp (kosten ongeveer €10.000) of bijvoorbeeld een hybride warmte pomp (kosten ongeveer €5.000,–). 

Een hybride warmtepomp werkt samen met je gas cv ketel.

Daarnaast bestaat er ook een ventilatie warmtepomp (kosten €4.500)

Je ziet, het is een flinke investering en wil je optimaal rendement hebben van deze investering, dan is het aan te raden eerst te zorgen voor goede vloerisolatie. Vervolgens kun je dan ook nog kiezen voor vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren.

Klein maar fijn

Daarnaast zijn er nog vele kleinere interessante mogelijkheden om je huis duurzamer te maken. En die hoeven echt niet direct duizenden euro’s te kosten. 

Denk hierbij aan bijvoorbeeld een brievenbusborstel, het dicht maken van kieren en naden of het plaatsen van radiatorfolie. 

Maar ook een douchewarmte terugwin-unit is een interessante optie, als je toch al van plan bent je badkamer te verbouwen.

Kijk ook kritisch naar de kleine aanpassingen die je kunt doen in huis.

Voordat je dus grote bedragen uit gaat geven aan duurzaamheid, is het heel verstandig kritisch te kijken naar waar je nog kunt zorgen voor kleine aanpassingen die ook meehelpen.

Verduurzamen en subsidie

De overheid helpt je overigens ook een stukje mee als je wilt gaan verduurzamen. Als je 2 energiebesparende maatregelen neemt, kun je namelijk subsidie aanvragen, waardoor de terugverdientijd korter wordt.

De conclusie

Is het dus verstandig om je huis te verduurzamen? 

Ja, het is zeker verstandig. Behalve een fijner leefklimaat en lagere energiekosten levert een goed verduurzaamd huis op dit moment aantoonbaar ook nog eens meer op wanneer je het wilt verkopen. Kopers kijken op dit moment kritisch naar huizen en een duurzaam huis met lage energierekening heeft een streepje voor.

Een duurzaam huis met lage energierekening heeft bij kopers een streepje voor

Maar de vraag is natuurlijk wel of het voor jou financieel haalbaar is.

Er zijn overigens diverse mogelijkheden om je hypotheek te verhogen voor het verduurzamen van je huis. Wil jij weten hoe dit voor jou zit? Vergeet dan niet je je aan te melden voor de duurzaamheidsscan. 

Mijn collega Edwin rekent dan kosteloos voor je uit hoe jij al je plannen kunt realiseren, ook als je nog niet direct een dikke portemonnee hebt.

Delen: Wil je vaker blogs van ons ontvangen?

Doe de gratis waardecheck

Wat is mijn huis waard?

Bereken eenvoudig de geschatte waarde van je huis of appartement

Met welke vestiging wil je contact opnemen?

Contact
HR Makelaars Purmerend 0299 - 20 08 08
  • HR Makelaars Amsterdam 020 - 229 94 74
  • HR Makelaars Zaandam 075 - 207 92 05
  • Elke week een handige woontip ontvangen?