Terug naar overzicht
Auteur: Laura Herlé-Ruys Datum: 13 december 2023

Je huis verkoopklaar maken, zo doe je dat

Ga jij je huis verkopen? Ik geef jou vandaag 5 quick fixes voor het verkoopklaar maken van je huis, zodat je huis beter in de smaak zal vallen bij kijkers en je een grotere kans hebt op een succesvolle verkoop.

Tinder, je hebt er vast wel eens van gehoord of misschien heb je het zelf wel eens geprobeerd.

Je swipet heen en weer langs foto’s op zoek naar die ene.
Geen tijd om een hele bio te lezen maar op basis van een snelle blik beslis je.

Jouw kijker tindert ook met jouw huis

Zo gaat het eigenlijk ook met huizenzoekers. Ze scrollen op Funda door een lange lijst met foto’s en video’s op zoek naar die ene.

Je hebt dus maar heel even om op te vallen.

Jouw verleiding begint online en daar moet de presentatie dus perfect zijn.

En voor die perfecte presentatie is één ding super belangrijk; een goede verkoopstyling.

Er wordt nog wel eens lacherig om gedaan. Stylisten zouden niets anders doen dan een paar kussentjes neer leggen. Maar als jij de beste verkoopopbrengst wil bij je huis, dan is verkoopstyling één van de belangrijkste onderdelen om daar te komen.

Het verleiden van kijkers begint trouwens bij de foto’s en video die jij presenteert. 

Als je huis er daarna tijdens de bezichtigingen lijkt op de foto’s, dan maak je van die verliefde kijkers allemaal huwelijkskandidaten.

Je huis op zijn best presenteren betekent, kritisch kijken en doorpakken. Ik heb voor jou 5 quick fixes die ervoor zorgen dat jouw huis eruit springt op de huizenmarkt. Daarmee zorg jij dat je huis verkoopklaar is.

Huis verkoopklaar maken Quick fix 1

Wist je dat kijkers vaak al even een rondje door de buurt maken voordat ze komen kijken? Zelfs soms al voordat ze een makelaar bellen voor een afspraak. 

Die auto die al een paar keer langzaam langs je huis is gereden? Dat is nou jouw potentiële koper.

Die auto die langzaam door je straat rijdt? Dat is jouw kijker, tenminste als hij nu niet al afhaakt

Zeg eens eerlijk: wat ziet de kijker dan? Staan er fietsen in de voortuin? Moeten de bomen eigenlijk al een poosje gesnoeid worden? Groeit er onkruid tussen de tegels? Ligt de tuin vol herfstbladeren?

Zorg dat je voortuin maar ook de voorgevel er netjes uitzien. Hoe zit het met het schilderwerk? En 

Reken maar dat als de kijker die voorzichtig aan je huis snuffelt begint te twijfelen als hij ziet dat er iets niet helemaal top is. Hmm… als dat al niet goed is, zal het in de rest van het huis ook wel niet veel soeps zijn.

En nog voor jij de kijker hebt ontmoet, is hij alweer afgehaakt. Dat is toch zonde.

Dus aan de slag. Hark bladeren weg en haal onkruid weg. Op deze manier ziet je tuin er schoon en verzorgd uit. En als je dan toch bezig bent, voeg dan ook een beetje kleur toe in de vorm van planten of kussens. Op deze manier zijn potentiële kopers al verliefd voordat ze binnen zijn!

 Huis verkoopklaar maken tip 2

Mouwen opstropen, het moet er eindelijk maar eens van komen. We gaan ontspullen!

Loop door alle ruimtes van je huis heen en haal de “leef”spullen weg. Ik bedoel hiermee de rondslingerende spulletjes die het huis een onrustige indruk geven.

Je wil dat je huis een rustige en opgeruimde indruk geeft aan kijkers, zodat deze zichzelf hier eerder zien wonen.

Speelgoed van de kinderen, de prijzencollectie die je in de loop van de jaren hebt verzameld bij het darten of jouw hele verzameling Blond servies, soms is het een beetje veel en overweldingend. Helemaal voor iemand die geen darter is, geen kinderen heeft of niet houdt van Blond. Dozen pakken dus en zorg dat deze spullen (tijdelijk) een ander plekje krijgen uit het zicht. Zorg voor rust en ruimte. Zorg dat de kijker zichzelf hier kan zien wonen.

Jouw kijker houdt misschien helemaal niet van Blond servies

Huis verkoopklaar maken Quick fix 3

Even eerlijk, hoe lang zit de trapleuning al een beetje los? En had je niet al lang eens een keertje die plint moeten vastzetten in de woonkamer? Daarover gaat mijn volgende tip. Kritisch kijken naar de klusjes die eigenlijk al veel te lang zijn blijven liggen. Nu is het moment.

Dus pak een notitieblok en loop door je huis. Noteer per ruimte welke kleine klusjes je nog kunt doen. Denk hierbij aan een kapotte deurknop, een missende plint of een muurtje dat nodig geschilderd moet worden. 

En als je toch per ruimte kijkt, kijk dan ook naar het volgende:

Zorg dan direct dat iedere ruimte 1 functie heeft, dus een waskamer is niet ook het berghok en de gamekamer en de werkkamer is niet ook de logeerkamer. Dat geeft duidelijkheid bij de kijker en voorkomt onrust.

Kijk ook kritisch of er genoeg vloeroppervlakte te zien is. Verschuif je meubels zo dat er meer ruimte, meer vloeroppervlak en rust ontstaat.

Eerlijk zeggen: hoe lang zit de plint al los?

Huis verkoopklaar maken Quick fix 4 

En er was licht…

Niemand wil een donker huis kopen, dus daar ga jij rekening mee houden met je voorbereiding!

Als eerste zorg je er voor dat alle gordijnen en vitrages open zijn, zodat het daglicht goed binnen kan vallen. Ik weet dat het vaak voor je gevoel gezelliger is met dichte vitrages voor de ramen, maar geloof me: licht doet wonderen!

Hierna kun je aan de hand van het tijdstip van de bezichtigingen beslissen om bijvoorbeeld in een donker hoekje alsnog een lamp aan te zetten. 
Zet wat mij betreft niet zomaar verlichting aan, want dit kan kijkers juist het gevoel geven dat je een donker huis probeert weg te moffelen.

Verkoop je je huis in een donkere periode en is het al donker tijdens de bezichtigingen, zet dan wel alle lampen aan van tevoren. Je wilt dan dat de kijkers in een verlicht huis aan komen.

Je huis verkoopklaar maken Quick fix 5 

Hè, da’s gezellig thuiskomen…

Dat gevoel wil je je kijker geven. En dat kan best makkelijk. Zorg voor een fijne sfeer in huis.

Je schone en opgeruimde huis is er namelijk bijna klaar voor. Voeg nu als laatste een persoonlijk tintje toe. 

Denk bijvoorbeeld aan verse bloemen, wat gezellige kussens of kaarsen of die schaal met koekjes die nonchalant klaar staat in de keuken. Zorg ervoor dat de kijkers een meer dan warm welkom krijgen in je huis.

Staan daar nou koekjes op tafel?

Nog eentje dan…

Ik kan me voorstellen dat de moed je nu een beetje in de schoenen zakt. Waar moet je beginnen?
Om je hier een beetje bij te helpen, heb ik een handige download gemaakt waar de tips handig en overzichtelijk bij elkaar staan. Natuurlijk heb ik hem aangevuld met extra tips die je zeker nog verder gaan helpen.

Delen: Wil je vaker blogs van ons ontvangen?

Doe de gratis waardecheck

Wat is mijn huis waard?

Bereken eenvoudig de geschatte waarde van je huis of appartement

Met welke vestiging wil je contact opnemen?

Contact
HR Makelaars Purmerend 0299 - 20 08 08
  • HR Makelaars Amsterdam 020 - 229 94 74
  • HR Makelaars Zaandam 075 - 207 92 05
  • Elke week een handige woontip ontvangen?