Terug naar overzicht
Auteur: Nathalie De Vroom Datum: 10 januari 2022

Je tuin verkoopklaar maken

Naast een opgeruimd en sfeervol huis is de tuin ook een van de belangrijkste dingen waar een koper naar kijkt. Je woning ziet er meteen een stuk aantrekkelijker uit als de voor- en achtertuin netjes zijn. 
Het zou eeuwig zonde zijn als je heel veel moeite hebt gestoken in de styling van je huis maar dat je de tuin een beetje bent vergeten. Zonder het te willen zou je hiermee kopers namelijk aan het twijfelen brengen. Stel je voor dat ze na het zien van de rommelige of minder goed onderhouden tuin misschien toch gaan denken dat er dan wellicht in het huis ook niet zo goed onderhouden is.
Super belangrijk dus om ook hier aandacht aan te besteden. 
Maar wat moet je nou doen om het juiste resultaat te bereiken? We geven je onze beste tips.

je tuin klaar maken voor de verkoop

Begin bij de basis

Laten we beginnen bij de huidige inrichting van je tuin. Hoe kun je daar verbetering in brengen zonder torenhoge kosten?
Twee zaken waar je mee kunt beginnen zijn ruimte en netheid.
Begin dus met kritisch kijken naar wat er allemaal in je tuin staat. 
Berg alle speeltoestellen en de  overbodige tuinmeubels op. Kijk goed naar je tuin en probeer  welke opstelling het beste is. Een loungebank en tafel met stoelen kunnen al voldoende zijn. Probeer uit hoe je deze neer kunt zetten zodat de tuin gezellig oogt maar waarbij toch de ruimte in de tuin wel goed zichtbaar is.
Haal daarnaast het onkruid weg, maai het gras, maak de tuin vrij van bladeren en spuit de tegels schoon met een hogedrukreiniger! Dit zijn stuk voor stuk kleine klusjes die je alleen maar tijd kosten maar die een wereld van verschil maken.
En die uit de kluiten gegroeide struik ik je tuin? Kan die niet een stukje bijgegroeid worden? Zonder dat je het merkt, neemt hij misschien wel een heel stuk van de tuin weg waardoor deze kleiner lijkt dan hij daadwerkelijk is.

En nu je toch bezig bent, controleer dan ook nog even de tuinverlichting. Doet deze het nog? Kijkers zullen dit bij een bezichtiging misschien niet direct zien maar het is toch prettig om ook dit netjes over te dragen.

je tuin klaar maken voor de verkoop

En de schuur?

Naast de tuin is het ook goed om te kijken naar je tuinhuisje  of je schuur. Dit is vaak een beetje het ondergeschoven kindje. Kijk eens kritisch naar de buitenkant. Is het dan nu toch tijd om de schuurdeur een likje verf te geven of de trespa platen even te soppen. Ziet er toch meteen een stuk netter uit.

Kritische blik op je huis

Hoe zit het eigenlijk met de buitengevels? Pak achterstallig onderhoud aan en zorg dat het er netjes uit ziet. Ziet het schilderwerk er nog goed uit? Moet ik de ramen lappen? Ook dit zijn misschien van die klusjes die je liever niet doet maar die een groot verschil maken in de beleving van jouw kijker.
Nu je trouwens toch kritisch naar je huis kijkt, probeer dan ook meteen de deurbel even uit. Doet deze het nog? Je kijker gaat straks op die bel drukken, als hij het niet doet, geeft dat hem toch meteen te denken.

je tuin klaar maken voor de verkoop

Gezellig hoor!

Nu je de tuin hebt opgeknapt, is het tijd om het gezellig te maken. Staan er lege bloempotten? Zorg dat ze voorzien zijn van nieuwe planten of bloemen. Haal de hoes van de barbecue en leg kussens op de loungebank. Leg een leuk buitenkleed neer en voeg hier en daar wat lantaarns toe. En een flesje wijn met borrelplank doen het altijd goed!
Om de loungebank en stoelen helemaal af te maken, kan je een plaid neerleggen. Dat geeft net even dat cosy gevoel. Kopers moeten tijdens het zien van de foto’s zichzelf al zien zitten in de tuin.
En doe dit trouwens niet alleen in de lente of de zomer maar ook in de winter want ook dan is het leuk om te zien wat de tuin te bieden heeft. 
Is het tijd voor de bezichtigingen? Ook dan is het leuk de aankleding weer neer te leggen en te zetten. Wedden dat mensen meteen verliefd worden op je tuin?

je tuin klaar maken voor de verkoop

Nog even alle tips op een rijtje:

 • Ruim speeltoestellen en overbodige meubels op
 • Zet je tuinmeubels strategisch neer, gezellig maar ook ruimtelijk
 • Maai het gras ne haal onkruid weg
 • Spuit de tegels schoon
 • Snoei waar nodig de struiken en planten
 • Lap de ramen
 • Kijk kritisch naar de buitenkant van de schuur of je tuinhuisje en pak aan waar nodig
 • Reinig de buitengevel van het huis als dit nodig is en controleer het schilderwerk
 • Controleer de deurbel
 • Maak de tuin gezellig met plantjes, vul lege potten
 • Leg kussens op je tuinmeubelen en drappeer eventueel een plaid op de tuinbank
 • Leg eventueel een buitenkleed in de tuin of kleed de tuin aan met lantaarns of lichtjes
 • Voor de foto’s kan het leuk zijn je tuintafel aan te kleden met een borrelplankje, een flesje wijn of wijnglazen
Delen: Wil je vaker blogs van ons ontvangen?

Ontvang het gratis Masterplan voor monsterverkoop

Leren hoe je je huis zo goed mogelijk kunt verkopen?

Download gratis het Masterplan voor monsterverkoop, een compleet e-book met tips van de makelaar, de stylist en de marketeer waarmee jij je huis verkoopt als een pro.

Met welke vestiging wil je contact opnemen?

Contact
HR Makelaars Purmerend 0299 - 20 08 08
 • HR Makelaars Amsterdam 020 - 229 94 74
 • HR Makelaars Zaandam 075 - 207 92 05
 • Elke week een handige woontip ontvangen?