Terug naar overzicht
Auteur: Laura Herlé-Ruys Datum: 17 februari 2022

Mijn bod is geaccepteerd, heb ik nu een huis gekocht?

Mijn bod is geaccepteerd, heb ik nu een huis gekocht? Ofwel, wanneer heb ik een huis gekocht? Dit is iets wat ik eigenlijk elke verkoop weer uit moet leggen aan kopers en ook aan verkopers van huizen, want als je bod op een huis is geaccepteerd, heb je dan een huis gekocht ja of nee?

Ik begrijp dat het antwoord voor iedereen super voor de hand liggend lijkt te zijn Toch zal het antwoord op deze vraag je waarschijnlijk verbazen….

Mijn bod is geaccepteerd, bekijk de video

 

Je bod is geaccepteerd, zo zit het

Bij iedere aankoop en verkoop van een huis bespreken we dit onderwerp met onze klanten. Wat logisch lijkt, is namelijk in de praktijk net even anders.

Het verrassende antwoord op de vraag: “heb je een huis gekocht als je bod is geaccepteerd?” is namelijk:  Nee! Je hebt dan eigenlijk nog geen huis gekocht! Hoe dit zit leg ik je graag uit.

Je bod is geaccepteerd, houd rekening met de wet Koop Onroerende Zaak

Vanaf 2003 is de wet in Nederland veranderd. Er kwam toen een wet Koop Onroerende Zaak, waar de regels voor verkoop en koop van een huis in werden vast gelegd. Hierdoor werd het kopen van een huis dus echt iets anders dan het kopen van een brood bij de bakker. Want als je tegenwoordig een huis koopt, geldt het schriftelijkheidsvereiste.

 

Dit betekent dat de koop pas echt gesloten is als er een koopakte is die is getekend door koper en verkoper.

Dus als je bod is geaccepteerd, of zelfs wanneer je een bevestiging van de makelaar krijgt dat je bod is geaccepteerd heb je nog geen huis gekocht.

Pas als de koopakte door allebei de partijen is getekend is er dus een koop. En dat betekent dat er in de tussentijd zomaar een andere koper tussendoor kan komen met een heel aantrekkelijk bod waar de verkoper toch liever mee in zee gaat.

Andersom kun je je als koper ook gewoon nog terugtrekken tot het moment dat de koopakte is getekend.

Je bod is geaccepteerd, teken snel de koopakte

Je begrijpt nu misschien ook waarom het zo belangrijk is om de koopovereenkomst zo snel mogelijk te ondertekenen.

Pas dan pas zijn beide partijen aan de koop gebonden. Ik weet het, het is een verrassend antwoord en ik kan me voorstellen dat dit in de huidige overspannen huizenmarkt tot heel veel teleurstellingen heeft geleid.

Misschien is het jou als adspirant koper wel eens gebeurd dat je bod was geaccepteerd, maar dat je vervolgens toch door de makelaar werd gebeld dat de verkoper toch voor een andere koper had gekozen. Of misschien heb jij wel eens meegemaakt dat je dacht je huis verkocht te hebben, maar dat de kopers zich opeens weer terugtrokken. Champagne al open getrokken en toen toch op zoek naar een andere koper.

 

Dit is dan ook de reden dat ik het belangrijk vind dat jij dit weet als je een huis koopt, zodat je weet dat dit soms gebeurt, hoe stom het ook is en je hier ook op kunt voorbereiden.

Teleurstelling en boosheid, het is logisch dat deze emoties op zo’n moment de overhand nemen. Misschien dat je, als je weet hoe het proces verloopt, hier een beetje op voorbereid bent.

Is je bod geaccepteerd? Neem dan een klein glaasje om dit te vieren maar trek de fles pas open zodra het koopcontract is getekend.

Je bod is geaccepteerd, de conclusie

Is je bod geaccepteerd? Dat is zeker reden om voorzichtig te juichen maar wees voorzichtig. Pas als door zowel de koper als de verkoper het koopcontract is getekend, is het reden voor een feestje want pas dan mag je jezelf de koper noemen van het huis waar je op hebt geboden.

Delen: Wil je vaker blogs van ons ontvangen?

Ontvang gratis de checklist op maat

Download de checklist >>

Ontvang in een paar clicks de checklist voor bezichtiging: tips over de buurt en handige lijst met aandachtspunten

Met welke vestiging wil je contact opnemen?

Contact
HR Makelaars Purmerend 0299 - 20 08 08
  • HR Makelaars Amsterdam 020 - 229 94 74
  • HR Makelaars Zaandam 075 - 207 92 05
  • Elke week een handige woontip ontvangen?