Vraagt u zich af of het op dit moment veilig is een bezichtiging te doen in verband met het Coronavirus? Wij vertellen u graag op welke wijze wij op dit moment met het virus omgaan en hoe wij dit zo veilig voor u en onze medewerkers doen. Ook vertellen we u graag meer over de mogelijkheden om het huis via videobellen te bezichtigen. Hier lees je meer.
funda NVM MVA NWWI 0299 - 20 08 08, op werkdagen bereikbaar tot 17.30 uur   •   info@HRmakelaars.nl   •     WhatsApp ons! 06 - 19 10 12 86 0299 - 20 08 08 Contact Klantenintranet »
Volg ons op:

Wat is een opdracht tot dienstverlening?

15 juli 2019


Voordat ik in de makelaardij had ik nog nooit van een opdracht tot dienstverlening gehoord. Geen idee wat het is en nu 18 jaar later is het voor mij als makelaar een woord dat ik eigenlijk elke dag gebruik. Voor mij de basis van iedere nieuwe samenwerking. Want zonder dat een verkoper of koper een opdracht met me sluit, kan en mag ik eigenlijk niet aan het werk.
 
Maar wat is zo’n opdracht tot dienstverlening nu precies en waarom wordt deze gebruikt. M’n bedoeling in dit blog is om je een duidelijke uitleg te geven zonder er een juridisch stuk van te maken, maar helaas zijn sommige termen nu eenmaal wat ze zijn.
 
Een opdracht tot dienstverlening wordt ook wel een bemiddelingsopdracht genoemd. Eigenlijk kun je zo’n opdracht gewoon zien als een overeenkomst die je sluit met de makelaar waarin je afspraken maakt over de verkoop of de aankoop van je huis. In dit blog heb ik het met je over de verkoop van je huis, maar eigenlijk werkt het aankopen van een huis met een aankoopmakelaar hetzelfde.
 

Je huis verkopen

Je spreekt dus af met de makelaar dat jij hem inschakelt voor de verkoop van je huis en de makelaar verplicht zijn uiterste best te gaan doen om dit voor elkaar te krijgen voor je, dit noemen ze een inspanningsverplichting. Wanneer de makelaar er in slaagt om je huis te verkopen, dan rekent hij daar een vergoeding voor die je ook in de opdracht met elkaar afspreekt.
 

Courtage

En daar komt dan weer zo’n woord waar ik vroeger nooit van gehoord had: de courtage. Dat is de vergoeding die de makelaar rekent voor de verkoop van jouw huis. Een duur woord voor de bemiddelingskosten die hij je rekent wanneer hij je woning verkoopt.
 
Omdat zo’n opdracht meestal uit een pagina of 3 bestaat, is het wel handig de makelaar te vragen deze van te voren aan je toe te sturen, zodat je hem rustig kunt doorlezen. Je kunt dan controleren of de belangrijkste punten er in staan voordat je je makelaar definitief de opdracht geeft om je huis te gaan verkopen.
 
Voor jou als verkoper is het belangrijk dat de opdracht tussen jullie schriftelijk wordt afgesloten. De door jullie gemaakte afspraken staan nu duidelijk op papier en zo kom je niet voor onverwachte situaties te staan.
 
Toch hoor ik nog vaak dat er tegenvallers zijn. De belangrijkste zal ik je noemen.
 

Hoe hoog is de courtage?

Een makelaar is verplicht de overeenkomst met jou af te sluiten inclusief BTW. Helaas gebeurt het nog best vaak dat de courtage die jij hoort exclusief BTW is en daarmee de uiteindelijke factuur ontzettend tegenvalt. De BTW die een makelaar rekent is namelijk 21% dus je kunt je voorstellen dat een nota die 1/5 hoger uitvalt behoorlijk tegen kan vallen.
 

Extra kosten gemaakt?

Vaak worden ook extra kosten niet duidelijk met je overlegt. Hierdoor is de uiteindelijke nota behoorlijk hoger dan verwacht. Om je woning goed te verkopen maakt de makelaar kosten. Hij schakelt bijvoorbeeld een fotograaf in, laat de woning inmeten, laat plattegronden, brochures en bijvoorbeeld een video maken. Allemaal kosten die hij aan derden moet maken en die behoorlijk op kunnen lopen. Bij veel makelaars betaal je die kosten vooraf, maar ze kunnen op bovenop de uiteindelijke factuur komen.
 

No Cure No Pay?

Je wil er van te voren niet over nadenken. Helaas gebeurt het zo af en toe. De verkoop loopt niet zoals verwacht, of je persoonlijke situatie verandert plotseling. Wat doe je dan? Juist, je trekt de verkoop terug en geeft de makelaar zijn opdracht terug.
Vaak rekent een makelaar dan intrekkingskosten, dit is vaak 10% van wat de courtage zou zijn de bij de laatste gehanteerde vraagprijs. Stel dat je courtage dus € 3.500,-- zou zijn, dan zouden de intrekkingskosten € 350,-- zijn. Het kan ook zijn dat de gemaakte kosten daar nog weer extra bij komen. En nog niet zo lang geleden kreeg ik een opdracht onder ogen, waarbij de makelaar bij intrekking de gemaakte uren door zou berekenen! Wauw, dat is wel heel ontransparant!
 
Ik krijg vaak de vraag, hoe lang een opdracht tot dienstverlening loopt. Over het algemeen wordt een opdracht in dit geval niet voor een bepaalde tijd aan gegaan. Die vraag krijg ik vaak. De opdracht eindigt natuurlijk wanneer je huis verkocht is, maar duurt het wat langer dan loopt de opdracht gewoon door. Je kunt de opdracht natuurlijk wel terug geven, wanneer je dat wilt. Maar houdt dan wel rekening met de intrekkingskosten die ik hierboven noemde.
 
Je ziet het, het is belangrijk om de opdracht tot dienstverlening goed te door te nemen en te weten wat de, vooral financiële, gevolgen ervan zijn. Anders zou je zomaar voor onaangename verrassingen kunnen komen te staan.


Laura Herlé-Ruys

Altijd op de hoogte van de laatste tips over kopen en verkopen?

Meld je dan eenvoudig aan via onderstaand formulier en wij sturen je altijd het laatste nieuws!


Aanmelden

* verplicht
 Bekijk alle makelaars >

Kies je makelaar

Richard Herlé
T 06 - 22 669 047
E Richard@HRmakelaars.nl
Laura Herlé-Ruys
T 06 - 33 990 100
E Laura@HRmakelaars.nl
Michael Snoey Kiewit
T 06-41149576
E michael@HRmakelaars.nl
Mariska Beentjes
T
E info@hrmakelaars.nl

Neem contact op


HR Makelaars Purmerend
Sydneystraat 4, 1448 NC Purmerend
T 0299 - 20 08 08
E info@HRmakelaars.nl

HR Makelaars Amsterdam
Kraanspoor 50, 1033 SE Amsterdam
T 020 - 22 99 474
E info@HRmakelaars.nl
Ga naar de contactpagina >

Neem contact op


HR Makelaars Purmerend
Sydneystraat 4, 1448 NC Purmerend
T 0299 - 20 08 08
HR Makelaars Amsterdam
Kraanspoor 50, 1033 SE Amsterdam
T 020 - 22 99 474
E info@HRmakelaars.nl
Ga naar de contactpagina >

Onze nieuwsbrief


Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Geslacht:  

Recente Tweets


HR Makelaars @hrmakelaars
The latest The HR Makelaars Daily! https://t.co/3Lukmf60lG Thanks to @tuttel @PeterCdeWaal @groot_waterland #ajax...

HR Makelaars @hrmakelaars
The latest The HR Makelaars Daily! https://t.co/gF08LyETfT Thanks to @VerHuurVeilig @vastgoednieuws #businessmodel #digitaltransformation...

Bekijk al onze Tweets >

Onze makelaars


Richard Herlé
06 - 22 669 047
Richard@HRmakelaars.nl
Laura Herlé-Ruys
06 - 33 990 100
Laura@HRmakelaars.nl
Michael Snoey Kiewit
06-41149576
michael@HRmakelaars.nl
Mariska Beentjes

info@hrmakelaars.nl
Bekijk alle makelaars >