Terug naar overzicht
Auteur: Laura Herlé-Ruys Datum: 3 september 2019

Help, het huis dat ik wil kopen in Purmerend, staat op erfpacht!

Erfpacht, een woord dat bij de meeste mensen flink wat vragen oproept. Regelmatig horen we van kijkers dat zij een huis waar erfpacht op rust niet willen kopen, omdat de grond waar het huis op is gelegen geen eigen grond is. En dus haken veel kijkers af als er sprake is van erfpacht in Purmerend.

Hoe zit dat nu precies? Klopt dit wel en wat zijn voor jou de gevolgen als je kiest voor een huis waar erfpacht op zit? Ik praat je bij en geef antwoord op de belangrijkste vragen rondom dit onderwerp.

  • Wat is erfpacht?
  • Wat is een erfpachtcanon?
  • Wat is het verschil tussen erfpacht en eigendom?
  • Alles over eeuwigdurend afkopen van erfpacht.
  • Word je nu eigenaar of niet?
  • Van erfpacht naar eigen grond
  • Gaat het kopen van een huis op erfpacht veel extra kosten met zich meebrengen?
  • Krijg ik wel een hypotheek op een huis met erfpacht?
  • Erfpacht in de verschillende wijken van Purmerend

Erfpacht in Purmerend, bekijk de video

Wat is erfpacht?

Als je een huis koopt, staat dit meestal op ‘eigen grond’. Soms is het zo dat de grond eigendom blijft van de ander. Als koper krijg jij dan het gebruiksrecht, dit wordt ook wel het erfpachtrecht genoemd. Hiervoor betaal je een vergoeding. Deze vergoeding wordt ook wel erfpachtcanon genoemd. 

Wat is het verschil tussen erfpacht en eigendom?

Als je een huis koopt wordt in de meeste gevallen ook de grond jouw eigendom. Als er sprake is van erfpacht, is dit anders. Dan blijft de grond eigendom van de erfverpachter. Jij krijgt dan het gebruiksrecht. Dit wordt ook wel het erfpachtrecht genoemd. Hiervoor betaal je al dan niet 

Erfpachtcanon

Voor het erfpachtrecht betaal je een vergoeding. Dit wordt de erfpachtcanon genoemd.
Je kunt dit een beetje vergelijken met het betalen van huur. Het is niet helemaal hetzelfde maar je begrijpt het principe.

Maandelijkse of jaarlijkse kosten voor het pachten van de grond is natuurlijk niet iets waar je op zit te wachten. Het is dus logisch dat veel mensen dus wat huiverig zijn zodra ze zien dat een huis op erfpacht staat. Maar lees even verder want de soep wordt heel vaak niet zo heet gegeten als hij wordt opgediend.

Eeuwigdurend afkopen van erfpacht

De betaling van erfpacht kan op twee verschillende manieren. 

  1. De canonbetalingsverplichtingen zijn voor altijd ofwel eeuwigdurend afgekocht
  2. Of de canon is voor het eerste tijdvak van 50 jaar afgekocht.

De eerste is het prettigst om te hebben. De canon is dan voor altijd afgekocht en hoewel je in naam dan geen eigen grond koopt, weet je zeker dat je nooit meer iets aan de gemeente hoeft te betalen voor de erfpacht. 
De grond is dan wel niet van jou, je bent wel de rechtmatige gebruiker en hoeft hier geen kosten meer voor te maken.

De tweede optie is minder handig. Als de erfpacht bijvoorbeeld in 1983 is uitgegeven, dan loopt het eerste tijdvak van 50 jaar in 2033 af. En dan wat? Die onzekerheid is natuurlijk niet fijn en het idee dat er weer kosten komen al helemaal niet.

Word je nu eigenaar van de grond of niet?

Als er erfpacht geldt voor de grond waar jouw huis op gelegen is, ben je feitelijk niet de eigenaar van de grond. Je bent wel de rechtmatige gebruiker. Zeker bij erfpacht die eeuwigdurend is afgekocht, weet je dat je geen kosten gaat maken en de grond ook niet opeens toch kan worden teruggeeist. 

Toch hoor ik regelmatig van mensen dat ze dit geen fijne gedachte vinden. Lees dan even verder want ook dan is er een oplossing.

Van erfpacht naar eigen grond:

Wil jij liever zelf de eigenaar zijn van de grond? Weet dan dat ook dat mogelijk is in Purmerend. Dat geldt voor zowel erfpacht die eeuwigdurend is afgekocht als voor erfpacht die voor een bepaalde periode is afgekocht.

Laat de dingen die je uit Amsterdam hoort dus even links liggen, in Purmerend werkt het helemaal anders.

Als je het huis met erfpacht koopt, kun je bij de notaris direct kiezen om dus de grond om te zetten naar eigen grond. Je koopt het erfpachtsrecht dan van de verkoper en de grond van de gemeente. Allemaal tegelijkertijd in 1 koop bij de notaris.

Dat kost natuurlijk wel wat, maar niet zoveel als je zou verwachten.

Op dit moment betaal je 1766 euro aan de gemeente voor het omzetten naar eigen grond en je zult ook wat extra notariskosten moeten betalen. 

In het geval van eeuwigdurend afgekochte erfpacht kun je je afvragen of het nodig is om deze kosten te maken, maar wanneer je een huis koopt waarbij de canon voor 50 jaar is afgekocht zou ik je altijd aanraden om het recht van erfpacht om te zetten naar eigen grond.

Brengt het kopen van een huis dat op erfpacht staat extra kosten met zich mee?

Als een huis erfpacht heeft dat voor een bepaalde periode geldt, moet je rekening houden met het feit dat je, als de periode is afgelopen dus weer erfpacht zult moeten betalen.

Een huis dat erfpacht heeft die eeuwigdurend is afgekocht geeft geen extra kosten. De erfpacht is al betaald en dit hoef jij later niet nog een keer te doen.

Wil je erfpacht bij aankoop omzetten naar volle eigendom? Houd dan rekening met notariskosten en kosten die je moet betalen aan de gemeente. (in Purmerend op dit moment €1766,-)

Kan ik wel een hypotheek krijgen bij een huis dat op erfpacht staat?

Als een huis op gemeentelijke erfpacht staat, kun je vrij eenvoudig een hypotheek afsluiten. De erfpacht hoeft hier geen belemmering in te zijn.

Heb je te maken met particuliere erfpacht? Dan kan het een beetje lastiger zijn. De hypotheekverstrekker heeft namelijk minder zekerheid en dat kan soms een probleem geven.

In Purmerend heb je te maken met gemeentelijke erfpacht en zal het verkrijgen van een hypotheek bij een huis met erfpacht dus geen probleem moeten zijn.

Erfpacht in Purmerend, de verschillende wijken

Als jij een huis koopt in Purmerend, is de erfverpachter logischerwijze meestal de gemeente Purmerend. De gemeente blijft eigenaar van de grond en geeft die grond uit in erfpacht aan jou, de erfpachter. Het op de grond gelegen huis wordt natuurlijk wel jouw eigendom.

De erfverpachter (de gemeente) kan deze grond op 2 manieren uitgeven. Ze kunnen je een tijdelijk recht geven of een voortdurend recht. Door de gemeente Purmerend wordt de erfpacht eigenlijk altijd uitgegeven als een voortdurend recht. Dit betekent dus dat dit recht niet eindigt en dus ook niet zomaar opgezegd kan worden. Belangrijk om te weten natuurlijk.

In Purmerend kom je erfpacht tegen in de wijken Gors-Noord, een gedeelte van de Bloemenbuurt, Purmer-Noord en Purmer-Zuid. In de oudere wijken en in de nieuwste wijk Weidevenne liggen de huizen op eigen grond.

Ga jij dus een huis kopen in Purmerend? Dan is het verstandig om even goed na te vragen hoe het bij het betreffende huis precies zit.

Erfpacht in Purmerend, moet je je zorgen maken?

In andere gemeenten kunnen de kosten vanwege erfpacht flink oplopen.

Hoewel het juridisch niet klopt, vergelijk ik het vaak met huur die betaald moet worden. De canon kan maandelijks of jaarlijks betaald worden, of kan voor een tijdvak van 50 jaar of eeuwigdurend zijn afgekocht.

Erfpacht in Purmerend is heel anders dan in Amsterdam of Zaandam. Laat je daardoor niet in de war brengen

Door de verhalen uit onder andere Amsterdam, waar vaak hoge bedragen aan canon betaald moeten worden, zijn veel kopers nogal huiverig voor erfpacht. Maar is dit in Purmerend wel nodig?

Wat mij betreft eigenlijk niet echt. Ik leg je uit waarom;

In  Purmerend zijn 2 opties wat betreft erfpacht. In de oudere wijken (Gors-Noord, Bloemenbuurt en Purmer-Noord) is de canon meestal voor het eerste erfpachttijdvak van 50 jaar afgekocht. In de nieuwere wijk Purmer-Zuid is de canon zelfs eeuwigdurend afgekocht.
Voor de oudere wijken betekent dit, dat wanneer een huis bijvoorbeeld in 1983 is gebouwd en de erfpacht ook in dat jaar is uitgegeven, dat de canon in 2033 af zal lopen. In het grootste gedeelte van de Purmer-Zuid is de canon meestal zelfs eeuwigdurend afgekocht. Wat in dit geval niet 100 jaar, maar voor altijd betekent.

Bij de oudere wijken is het, wanneer je een huis gaat kopen, dus altijd echt van belang om te vragen tot wanneer de canon is afgekocht. Want op dit moment is nog niet bekend wat de gemeente gaat doen op het moment dat straks bij de eerste huizen de canon af gaat lopen. Het zou maar zo kunnen zijn dat je dan opnieuw moet gaan betalen!

Wanneer de eigenaar van het huis dat je koopt, de canon inmiddels al eeuwigdurend heeft afgekocht, hoef je dus nooit meer canon te gaan betalen. Je koopt dan weliswaar een huis waarbij de grond niet in je eigendom is, maar financiële gevolgen zijn er eigenlijk niet.

Goed navragen dus hoe de verkoper van het huis dat jij op het oog hebt, de erfpacht heeft geregeld.

Erfpacht in Purmerend, de conclusie

Koop je een huis op erfpacht in Purmerend, check dan eerst of het om een voortdurend recht van erfpacht gaat. En vraag daarna na of en voor hoe lang de canon is afgekocht.

Als je echt diep in de materie wilt duiken, kun je nog navragen welke erfpachtvoorwaarden er van toepassing zijn. Iedere eigenaar hoort deze voorwaarden in zijn bezit te hebben en anders heeft de verkopend makelaar deze wel. In deze erfpachtvoorwaarden kun je de verdere spelregels lezen die samenhangen met het recht van erfpacht dat je gaat kopen.

Dit blog is specifiek voor gemeente Purmerend geschreven. In de omliggende gemeenten zoals Zaandam en Amsterdam is de situatie anders, gezien de gemeente daar op dit moment vele malen hogere bedragen rekent voor de canon. Ga jij dus een huis kopen in een andere gemeente? Vraag dan de verkoper en de verkopend makelaar precies hoe daar de erfpacht is geregeld. Zo voorkom je dat je voor verrassingen achteraf komt te staan.

Delen: Wil je vaker blogs van ons ontvangen?

Huis bezichtigen als een pro!

Gratis bezichtigings checklist

Download in een paar klikken de checklist op maat voor je volgende bezichtiging

Met welke vestiging wil je contact opnemen?

Contact
HR Makelaars Purmerend 0299 - 20 08 08
  • HR Makelaars Amsterdam 020 - 229 94 74
  • HR Makelaars Zaandam 075 - 207 92 05
  • Elke week een handige woontip ontvangen?