Vraagt u zich af of het op dit moment veilig is een bezichtiging te doen in verband met het Coronavirus? Wij vertellen u graag op welke wijze wij op dit moment met het virus omgaan en hoe wij dit zo veilig voor u en onze medewerkers doen. Ook vertellen we u graag meer over de mogelijkheden om het huis via videobellen te bezichtigen. Hier lees je meer.
funda NVM MVA NWWI 0299 - 20 08 08, op werkdagen bereikbaar tot 17.30 uur   •   info@HRmakelaars.nl   •     WhatsApp ons! 06 - 19 10 12 86 0299 - 20 08 08 Contact Klantenintranet »
Volg ons op:

5 Tips wanneer je een koopovereenkomst gaat doorlezen

21 februari 2020


Gefeliciteerd! Je hebt een huis gekocht! Wat super spannend en voorlopig blijft het nog wel even spannend. Er moet in de komende tijd namelijk een heleboel geregeld worden. Het allerbelangrijkste dat nu zo snel mogelijk geregeld moet worden is het tekenen van de koopakte. Want pas als de koopakte door beide partijen is getekend is er een koop gesloten. Dus zolang allebei de partijen die koopakte nog niet hebben getekend, ben je elkaar officieel nog niets verplicht. Reden genoeg om niet te lang te wachten dus.
 
Die koopakte is alleen al 10 bladzijden droge kost en dan heb je de toelichting en alle andere bijlagen nog niet eens meegerekend! Hoe zorg je er dus voor dat je binnen no time weet of alle belangrijke zaken kloppen? Wij geven je 5 tips!
 

1)   Is het een do it yourself koopakte, of is het een profi koopakte?

 
Zonder koopakte geen koop, dat is duidelijk. Maar het is wel goed om te kijken wie de koopakte heeft opgesteld. In de meeste gebieden in Nederland worden koopaktes opgesteld door de verkopend makelaar, maar in bijvoorbeeld Amsterdam worden koopovereenkomsten meestal opgesteld door een notaris. Maar het is niet verplicht om de akte door een professional op te laten stellen. Op internet circuleren verschillende aktes en het komt dus regelmatig voor dat mensen, wanneer een koop buiten een makelaar om een koopakte opstellen. Mijn tip, doe het niet! Laat een akte altijd door een professional opstellen. Op die manier weet je zeker dat er geen verouderde versie gebruikt is of bijvoorbeeld artikelen missen. Vergis je niet de afspraken gemaakt in een koopakte blijven altijd gelden.
Bovenaan iedere koopovereenkomst kun je zien door wie de akte is opgesteld. Zo zie je bij overeenkomst die door NVM makelaars wordt gebruikt dat deze is vastgesteld door de NVM, door de Vastgoedpro, VBO makelaar, de Consumentenbond én Vereniging Eigen Huis. Tja als al die partijen hun plasje erover hebben gedaan, dan moet het wel een betrouwbare akte zijn.
 

2)   Let op het lettertype

Als je voor de eerste keer een akte bekijkt, dan lijkt het vooral heel veel tekst. En dat is het ook natuurlijk ook zo, maar er is een makkelijke manier om snel door de akte te gaan en de belangrijkste punten te controleren. Makelaars zijn namelijk verplicht om alle zinnen die ze aanpassen ten opzichte van een standaard akte in een ander lettertype te zetten. Wanneer je dus door de overeenkomst heen scant, zie je direct wat er door de makelaar is aangepast en wat er standaard is.
Daarbij mogen makelaars geen teksten weghalen uit de overeenkomst, maar moeten ze die teksten doorhalen. Lekker duidelijk dus!
 

3)   Check de data en noteer ze direct in je agenda

Nu je weet waar je naar moet kijken, is het eerst van belang of je kijkt of deze variabelen kloppen. Er staan diverse data in de overeenkomst, kloppen die en zijn de termijnen voor bijvoorbeeld ontbindende voorwaarden, bankgarantie en levering correct? Overleg voor de zekerheid met je hypotheekadviseur of de termijn voor ontbindende voorwaarden voor bijvoorbeeld financiering lang genoeg is. Gebruikelijk in de markt is op dit moment meestal 5 a 6 weken is. Het is ook handig om de datum van bankgarantie/waarborgsom een week langer te zetten dan de termijn voor ontbindende voorwaarden. Dan heb je na het rondkomen nog een weekje om dit te regelen.
 
 

4)   Het venijn zit vaak in de staart

Nu je weet dat niet standaard teksten een ander lettertype hebben, kun je heel gemakkelijk door de overeenkomst scannen en zal je zien dat aan de laatste artikelen van de overeenkomst vaak geen standaard artikelen zijn. En hier wordt het dus opletten geblazen!
Hier worden vaak artikelen opgenomen die door de verkopend makelaar worden geschreven om de koper extra te beschermen. Een ouderdomsclausule, een asbestclausule, een niet-bewonersclausule en ga zo maar door. Bedenk je, dat degene die de koopakte heeft opgesteld nog wel eens een ander belang kan hebben dan jij en ga er dus niet zomaar vanuit dat het wel los zal lopen. Extra artikelen mogen trouwens alleen opgenomen worden wanneer ze duidelijk in de onderhandelingen zijn beproken.
 

5)   Artikel 6.3: van levensbelang

In elke koopakte wordt de verdeling van het risico redelijk gelijk verdeeld.
Maar je ziet dus vaak dat het risico verlegd wordt op de koper. En soms wordt het risico zo verlegd dat de in artikel 6.3. opgenomen garantie voor normaal gebruik enorm wordt beperkt, of zelfs wordt uitgesloten.
Die artikel 6.3 is dus heel erg belangrijk in de koopakte. De verkoper geeft hierin namelijk de garantie dat je in het huis dat je koopt kunt gaan wonen en wanneer je een marktconforme prijs betaalt, dan lijkt mij dat ook niet meer dan logisch.  Dus let op, wanneer er in een artikel op de één of andere manier wordt beperkt.
 
De koopovereenkomst is de basis van je afspraken met elkaar en het is dus heel belangrijk dat je goed weet wat je ondertekent. Met deze 5 tips geven we je in elk geval een goede basis om goed naar de koopovereenkomst te kijken.


Meer tips ontvangen over het kopen van een huis?

Wil jij meer tips ontvangen over het kopen van een huis? Regelmatig delen we onze beste tips via de mail.
 Meld je dan hieronder aan en we delen regelmatig het laatste nieuws met je.

Aanmelden

* verplicht
 
Bekijk alle makelaars >

Kies je makelaar

Richard Herlé
T 06 - 22 669 047
E Richard@HRmakelaars.nl
Laura Herlé-Ruys
T 06 - 33 990 100
E Laura@HRmakelaars.nl
Michael Snoey Kiewit
T 06-41149576
E michael@HRmakelaars.nl
Mariska Beentjes
T
E info@hrmakelaars.nl

Neem contact op


HR Makelaars Purmerend
Sydneystraat 4, 1448 NC Purmerend
T 0299 - 20 08 08
E info@HRmakelaars.nl

HR Makelaars Amsterdam
Kraanspoor 50, 1033 SE Amsterdam
T 020 - 22 99 474
E info@HRmakelaars.nl
Ga naar de contactpagina >

Neem contact op


HR Makelaars Purmerend
Sydneystraat 4, 1448 NC Purmerend
T 0299 - 20 08 08
HR Makelaars Amsterdam
Kraanspoor 50, 1033 SE Amsterdam
T 020 - 22 99 474
E info@HRmakelaars.nl
Ga naar de contactpagina >

Onze nieuwsbrief


Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Geslacht:  

Recente Tweets


HR Makelaars @hrmakelaars
The latest The HR Makelaars Daily! https://t.co/3Lukmf60lG Thanks to @tuttel @PeterCdeWaal @groot_waterland #ajax...

HR Makelaars @hrmakelaars
The latest The HR Makelaars Daily! https://t.co/gF08LyETfT Thanks to @VerHuurVeilig @vastgoednieuws #businessmodel #digitaltransformation...

Bekijk al onze Tweets >

Onze makelaars


Richard Herlé
06 - 22 669 047
Richard@HRmakelaars.nl
Laura Herlé-Ruys
06 - 33 990 100
Laura@HRmakelaars.nl
Michael Snoey Kiewit
06-41149576
michael@HRmakelaars.nl
Mariska Beentjes

info@hrmakelaars.nl
Bekijk alle makelaars >