Terug naar overzicht
Auteur: Richard Herlé-Ruys Datum: 24 april 2020

Huis verkopen in Corona tijd

In de afgelopen weken is de wereld zoals wij die kennen, totaal op z’n kop gezet.
Niemand weet nog precies wat de gevolgen gaan zijn van de huidige crisis, of hoe lang deze crisis nog gaat duren.
Ook in de makelaardij zijn er veel gevolgen. Onder huiseigenaren en huizenverkopers heerst onzekerheid en spanning.
Moet ik mijn huis nu verkopen, of kan ik beter wachten? Moet ik eerst verkopen, of kan ik beter eerst kopen?
Gaan de huizenprijzen dalen? Zijn er nu wel kopers voor mijn huis?
Krijgt een koper nog wel een financiering en wordt een huis nog wel op de koopsom getaxeerd? Dit zijn allemaal vragen die wij op dit moment dagelijks van onze opdrachtgevers krijgen.
En hoewel wij natuurlijk ook niet alle antwoorden hebben, wil ik in de komende serie blogs meer duidelijkheid proberen te geven op deze vragen. We starten allereerst met de vraag:

Moet ik nu mijn huis verkopen, of kan ik beter wachten?

Het antwoord op die vraag ligt ten eerste aan de situatie waar je in zit.
Heb je al een ander huis gekocht? En wanneer je al een ander huis gekocht hebt, wanneer is de oplevering van het huis.
Twijfel je om te verkopen, dan vind ik het ook verstandig te kijken naar hoe courant het huis is dat je te verkopen hebt.

Economie

Duidelijk is dat de hypotheekrente vermoedelijk gaat stijgen.
De regering gaat zo veel geld pompen in de economie dat er een grotere vraag naar geld gaat komen en dat hangt vervolgens weer samen met de hypotheekrente. Dit zal betekenen dat je bij de koop van hetzelfde huis hogere maandlasten gaat krijgen en je minder zal kunnen lenen.
Wel is het zo dat er natuurlijk nu niet bekend is hoeveel de hypotheekrente precies zal gaan stijgen én de rente nu historisch laag is.

De economie zal door de komende periode in een recessie komen. Hoe lang deze zal duren, hangt af van de lengte van de crisis en de hoeveelheid geld die de overheid bereid is om in de economie te stoppen.
Wanneer er veel geld in de economie wordt gepompt om de ondernemers te helpen, zullen er minder ondernemers failliet gaan en daarmee raken minder mensen hun baan kwijt.

In de koelkast

Ik zie nu dat veel mensen die nog niets anders hebben gekocht, hun verkoopplannen tijdelijk opschorten. De onzekerheid of het eigen huis voor de verwachte waarde verkocht gaat worden, maakt dat ze hun plannen veelal een tijdje in de koelkast zetten. Wanneer je plannen niet urgent zijn,  is dit een logische oplossing. Bedenk je echter dat niemand nog weet hoe de huizenmarkt zal zijn wanneer we uit deze crisis komen.
Dus hoe lang kunnen je plannen wachten?

Wanneer je bijvoorbeeld van plan bent om te verhuizen naar een appartement omdat je gelijkvloers wil gaan wonen, zal dit iets zijn dat niet direct haast heeft, maar aan de andere kant zal je ook geen jaren meer willen wachten.

Wanneer je al een ander huis gekocht hebt

Maar wanneer je al een ander huis gekocht hebt, is de vraag: moet ik direct starten of kan ik even wachten?

Gezien we niet zeker weten hoe lang deze crisis gaat duren, of de huizenprijzen zullen dalen en of de hypotheekrente gaat stijgen, blijft het lastig een antwoord te geven.
Het is logisch dat, wanneer je nieuwe huis binnen nu en een paar maanden opgeleverd gaat worden, direct te starten met de verkoop. Het is namelijk niet zo dat er op dit moment helemaal geen huizen meer worden verkocht. Het aantal bezichtigingen is teruggelopen, maar er zijn nog steeds kijkers voor huizen.
Mocht de verkoop nu onverhoopt niet lukken, zou je er altijd voor kunnen kiezen het huis tijdelijk van de markt te halen en later alsnog te koop te zetten.

Nieuwbouwwoning gekocht

Op dit moment spreek ik veel mensen die een nieuwbouwwoning hebben gekocht. De oplevering van het nieuwbouwhuis is pas volgend jaar, maar toch twijfelen ze of ze moeten wachten of toch alvast verkopen.
Ook hier kun je de bovengenoemde strategie toepassen.
Bedenk je alleen wel dat je dan tijdelijk een andere woonruimte zal moeten zoeken, want een koper gaat niet wachten tot volgend jaar met de oplevering.

De optimisten wachten tot het over gewaaid is en verwachten dat de markt volgend jaar weer op volle snelheid door zal gaan en starten pas in 2021 met de verkoop. Maar zij hebben, net als wij geen glazen bol en nemen hierin dus ook een gok. Het kan namelijk zo zijn dat de huizenprijzen wel gedaald zijn tegen die tijd en ze met minder genoegen moeten nemen. Bij het verstrekken van de nieuwe hypotheek is natuurlijk rekening gehouden met een bepaalde overwaarde, die nu niet meer gegarandeerd is.

Hoe courant is je huis?

Ligt je huis in een gewilde buurt? Is het goed onderhouden en waren hier in de pre-corona tijd ontzettend veel kijkers te verwachten?
Zoals gezegd, worden er evengoed nog huizen verkocht. Er zijn minder actieve zoekers, maar ze zijn er wel.
Daar waar je voorheen misschien 30 kijkers over de vloer hebt, zal je er bijvoorbeeld nu 15 hebben, maar dat zijn overwegend wel heel serieuze kijkers. Ligt je huis dus goed in de markt, dan is de kans groot dat, zoals de markt nu is je huis evengoed verkocht gaat worden.

Hoe is de markt nu?

Bij het begin van de Coronacrisis in Nederland was er vooral veel onzekerheid. En onzekerheid is nooit goed op de huizenmarkt.
Er werden toen vooral erg veel bezichtigingen afgezegd. Dit had niet alleen te maken met onzekerheid en waren ook meerdere kijkers die hun afspraken afzegden vanwege koorts of verkoudheidsklachten.

Op dit moment lijkt de situatie zich wat te normaliseren. Dat is een rare woordkeuze in deze situatie, maar je begrijpt vast wat ik bedoel. De eerste paniek is weg gezakt en men lijkt er het beste van te maken.
In cijfers ziet dat er als volgt uit. Volgens Funda (zie hier het artikel) laat het aantal bezoekers op Funda weer een stijgende lijn zien. Wel blijft het aantal contactverzoeken (onder andere bezichtigingsaanvragen) 21% lager dan de eerste weken van 2020. Twee weken geleden stond de teller nog op 32% lager dan normale weken in 2020. Dus er zit wel een stijgende lijn in.

Verder heeft Funda ook een onderzoek gedaan bij ongeveer 1100 mensen. Waar twee weken terug van alle respondenten die van plan waren om alleen een woning te kopen nog 36% minder gemotiveerd was dan voor de coronacrisis, is dat aantal teruggelopen tot 32%. Bij de doorstromers is de stijging in motivatie nog een stuk groter: het percentage dat aangeeft minder gemotiveerd te zijn liep van 46% terug naar 34% en het aantal respondenten dat zich juist meer gemotiveerd voelt om nu te kopen én verkopen steeg van 4% tot 8%.

En dat is ook iets dat wij zien. Het aanbod lijkt te stijgen, er lijkt meer aanbod bij te komen. Wat direct ook voor kopers die al langere tijd op zoek zijn naar een huis kansen gaat bieden.
Met minder concurrerende kopers is dus nu de kans voor jou als koper om eindelijk een huis te kunnen kopen.

Lange termijn

Tot slot is het logisch dat je angstig bent, dit is iets wat we allemaal nog nooit hebben meegemaakt.
Toch wil ik meegeven dat de aankoop van een huis iets is wat je doet omdat je ergens langere tijd wil gaan wonen.
Je koopt een huis niet voor een paar maanden, maar voor jaren.
Ik hoop dat kopers en verkopers zich bedenken dat deze crisis met houdbaarheidsdatum voorbij gaat en dat een (tijdelijke) daling in de huizenprijzen geen probleem hoeft te zijn. Je woont allereerst voor het woongenot en niet voor de investering.

Delen: Wil je vaker blogs van ons ontvangen?

Doe de gratis waardecheck

Wat is mijn huis waard?

Bereken eenvoudig de geschatte waarde van je huis of appartement

Met welke vestiging wil je contact opnemen?

Contact
HR Makelaars Purmerend 0299 - 20 08 08
  • HR Makelaars Amsterdam 020 - 229 94 74
  • HR Makelaars Zaandam 075 - 207 92 05
  • Elke week een handige woontip ontvangen?