Terug naar overzicht
Auteur: Laura Herlé-Ruys Datum: 31 maart 2022

Stijgende energieprijzen, baal jij er ook zo van?

Het kan je niet ontgaan zijn; door alle ontwikkelingen in de wereld op dit moment hebben we op dit moment allemaal te maken met stijgende energieprijzen. En misschien merk je het nu nog niet aan je energierekening, het maakt veel mensen toch zenuwachtig.

Verschillende energiemaatschappijen vielen om en anderen haalden in een noodgang hun energiecontracten van pagina’s als gaslicht.com omdat ook voor hen de prijzen dagelijks opliepen en zij dus erg lastig nieuwe contracten konden aanbieden.

Baal jij ook zo van de stijgende energieprijzen en zijn die voor jou flink gestegen? Lees dan even verder.

Stijgende energieprijzen, bekijk de video

Stijgende energieprijzen, het verhaal van Tess

Tess woonde in een ouder huis, waar ze zich enorm thuis voelde. Ze had er echt haar eigen plekje van gemaakt. Maar doordat de laatste tijd de energieprijzen zo enorm aan het stijgen waren, stegen haar maandlasten de pan uit. Ze was nooit echt bezig geweest met de gas- en elektraprijzen, maar doordat ze geen vast contract had afgesloten waren de maandelijkse lasten nauwelijks meer te behappen. Haar variabele energiecontract was lange tijd gunstig, de maandelijkse lasten waren laag en werden vaak ook wat lager. Nu schoten de prijzen echter de enorm omhoog.

Elke dag keek ze naar een manier om meer te besparen. ’s Avonds eerder de verwarming uit, een warm dekentje op de bank en een dikke trui. Ze werd er een beetje moedeloos van. 

Op een dag raakte ze in gesprek met een plaatselijke makelaar die haar vertelde dat ze dit probleem op twee manieren kon oplossen.

Ze kon vol inzetten op het isoleren en verduurzamen van haar huis, waardoor ze minder maandelijkse lasten zou hebben en veilig in haar eigen huis kon blijven.

 Een tweede mogelijkheid was in gesprek gaan met een hypotheekadviseur. De makelaar vertelde Tess namelijk dat het, omdat ze haar hypotheek al een paar jaar terug had vastgezet, mogelijk interessanter was om te gaan verhuizen. Tess kon dan namelijk een nieuwe hypotheek afsluiten met een veel lagere rente, waardoor ze een nieuwer en dus beter geïsoleerd huis kon kopen, tegen ongeveer dezelfde maandlasten. 

Tess nam de beslissing: het was tijd voor een nieuw avontuur en dus een nieuw huis. Een nieuwer, beter geïsoleerd huis waardoor haar maandelijkse energiekosten lager zouden worden. Ze schakelde de makelaar in die haar het advies had gegeven en samen zochten ze haar nieuwe huis. Totdat ze uiteindelijk samen haar nieuwe huis vonden. In een moeilijke huizenmarkt was het met behulp van de makelaar mogelijk een huis te kopen waar zelfs al zonnepanelen op het dak lagen. 

Stijgende energieprijzen, hoe zit het nu precies?

Heb jij een vast contract? Dan is het nu niet direct reden om je zorgen te maken. In je contract heb je met de energieleverancier voor een vooraf afgesproken periode de prijs van gas en elektra vastgezet.

Heb jij een variabel energiecontract? Dan heb je inmiddels waarschijnlijk al gemerkt dat de maandelijkse kosten flink zijn gestegen. Isoleren is dan zeker een goede optie. Ook zou je kunnen denken aan verduurzamen. Door te kiezen voor zonnepanelen, een warmtepomp  of een hybride verwarming kun je de kosten flink verlagen. De overheid heeft verschillende subsidiemogelijkheden om dit aantrekkelijker te maken.

Woon je al langer op deze plek? Dan zou een andere goede optie ook kunnen zijn dat je kijkt naar verhuizen naar een beter geïsoleerd huis. Start deze  overweging met een afspraak met een hypotheekadviseur. Deze kan je voorrekenen wat er gebeurt op het moment dat je verhuist naar een beter geïsoleerd huis, het zou zo kunnen zijn dat je maandelijkse hypotheekkosten flink omlaag kunnen.

Stijgende energieprijzen, wat gebeurt er met het energiecontract als je verhuist?

Maar hoe zit het nu met je energierekening als je verhuist? Het antwoord is eenvoudig. In het geval van een verhuizing kun je ervoor kiezen een nieuw energiecontract af te sluiten maar kun je ook je huidige energiecontract houden. Helaas zijn er op dit moment niet veel mogelijkheden bij de verschillende energie-aanbieders.

Een aantal aanbieders kiest er bewust voor ook nu alleen nog maar variabele energiecontracten aan te bieden en je begrijpt, ook hiervan zijn de maandelijkse lasten nog altijd hoog. Dit vraagt dus even een goede kritische blik. Wat zijn de kosten voor gas bij je huidige leverancier en die van andere aanbieders? En kies je dan weer voor variabel of toch voor een vast contract, met in je achterhoofd de vraag of de energieprijzen misschien over een poosje toch weer zouden kunnen gaan dalen.

Het blijft een lastige overweging waarbij je in ieder geval nu zeker weet dat je verbruik flink terug zal lopen en daarmee dus vermoedelijk ook je maandlasten voor gas en elektra.

Stijgende energieprijzen, kunnen wij je helpen?

Maak jij je nu ook zorgen over je maandelijkse energielasten en twijfel je wat je moet gaan doen? Maak dan een afspraak met een van onze makelaars. Die kunnen je alles vertellen over de mogelijkheden om je huis te isoleren en te verduurzamen of over de mogelijkheden om te gaan verhuizen naar een huis met lagere energiekosten. Zodat jij net als Tess kunt gaan beslissen wat voor jou de beste keuze is. 

Hieronder kun je je hiervoor eenvoudig aanmelden.

Delen: Wil je vaker blogs van ons ontvangen?

Laat je gratis voorlichten

Isoleren of verhuizen? Wat is verstandig?

Krijg advies over verhuizen of verduurzamen

Met welke vestiging wil je contact opnemen?

Contact
HR Makelaars Purmerend 0299 - 20 08 08
  • HR Makelaars Amsterdam 020 - 229 94 74
  • HR Makelaars Zaandam 075 - 207 92 05
  • Elke week een handige woontip ontvangen?