Terug naar overzicht
Auteur: Laura Herlé-Ruys Datum: 30 mei 2024

Taxatie van je huis? Zo gaat dat!

Je hebt je huis verkocht!

De koper van je huis is druk bezig om de financiering rond te krijgen, een super spannende tijd dus. Daarvoor heeft hij meestal een taxatie nodig van jouw huis. In dit blog vertel ik je wat je kunt verwachten als de taxateur langs komt om je huis te taxeren voor de financiering van de koper.

Wij horen het maar al te vaak… Je hebt je huis weken netjes gehad voor al die bezichtigingen, nu is het eindelijk verkocht en is je huis eindelijk weer van jou!

Maar wacht… komt er weeeeer iemand op visite?!

Helaas is het zo dat er toch nog iemand bij je langs zal moeten komen. Die iemand is de taxateur.

Als de koper van jouw huis een hypotheek nodig heeft, dan zal de geldverstrekker vaak vragen om een taxatie. Op deze manier komt de geldverstrekker (de bank) namelijk te weten of er bijzonderheden zijn bij je huis en bouwt hij wat zekerheid in. Je huis is het geld waard waarvoor jij de hypotheek aanvraagt.
Voor de koper is deze taxatie heel belangrijk. Het bepaalt of de koper de hypotheek rond kan krijgen.
De hoogte van de taxatiewaarde bepaalt voor hoeveel geld de koper een hypotheek kan krijgen. Een koper kan maximaal100% van de taxatiewaarde als hypotheekbedrag bij de geldverstrekker aanvragen.
Stel je voor. Je hebt je huis verkocht voor €500.000,-
Het huis wordt dan getaxeerd voor €485.000,-
De koper kan dan een hypotheekbedrag van €485.000 bij de geldverstrekker aanvragen. De resterende €15.000 euro zal hij dan zelf moeten verzorgen.

Taxatie van je huis, dit doet de taxateur

De taxateur zal een afspraak met je willen maken om je huis te komen taxeren. Hierbij zijn over het algemeen de kopers niet aanwezig.
Tijdens de afspraak bekijkt de taxateur je huis kritisch.

Foto’s maken

Hij moet van iedere ruimte in je huis foto’s maken. Hij mag hiervoor niet de foto’s van Funda gebruiken maar moet zelf foto’s aanleveren.

Dit is omdat de bank zeker wil weten dat het huis er tijdens de taxatie nog steeds hetzelfde uit ziet en je niet stiekem je keuken eruit hebt gesloopt bijvoorbeeld :).

Deze foto’s komen in het taxatierapport en die ontvangt de bank maar natuurlijk ook de koper van je huis. Het is dus wel handig om je huis een beetje klaar te maken voor deze afspraak.

Het is natuurlijk fijn dat je huis enigszins toonbaar is, maar het is niet nodig je huis weer helemaal tip top in orde te maken zoals je bij de bezichtigingen deed. De taxateur kijkt wel door het stapeltje boeken op de eettafel heen en ook het halfje bruinbrood of de halfvolle wasmand zullen voor hem niet een probleem zijn.

Vragen stellen

Mogelijk zal de taxateur wat vragen stellen over de leeftijd van bijvoorbeeld de CV-ketel en de keuken. En er zal ook gevraagd worden of je bijvoorbeeld aan verduurzaming hebt gedaan. Deze informatie heeft de taxateur nodig om zijn taxatie op te kunnen stellen.

Inmeten

De taxateur moet ook bepalen wat de maten van het huis zijn, zoals bijvoorbeeld de woonoppervlakte of bergruimtes.
Als er geen meetrapport van het huis is, zal dit betekenen dat de taxateur je huis ook gaat inmeten.

Wat doen wij?

Voorafgaand aan de taxatie zullen we altijd met je afstemmen of jij zelf aanwezig bent en of wij hier bij moeten zijn.
Wanneer wij mee zijn tijdens de taxatie leiden wij de taxateur natuurlijk rond en beantwoorden wij de vragen.
Wat nu als jij zelf bij de taxatie bent en geen antwoord hebt op de vragen van de taxateur? Schiet dan vooral niet in de paniek. Dan kun je de taxateur gewoon naar ons verwijzen.

Taxatie uitwerken

Na de taxatie gaat de taxateur het rapport verder uitwerken.

Meestal is het rapport met een paar dagen klaar, maar omdat jij niet de opdrachtgever bent van de taxatie, zal je het rapport niet te zien krijgen of van de taxateur een melding ontvangen met voor welk bedrag je huis is getaxeerd.

Wat betekent de taxatie voor mij als huizen-verkoper?

Voor de koper is de taxatie heel belangrijk. Het betekent in veel gevallen het verschil tussen wel of niet kunnen kopen.
Veel kopers zetten in hun bieding dan ook een ontbindende voorwaarde financiering.
Dat betekent zoveel als dat de koper de koop kan ontbinden als hij aan kan tonen dat hij de financiering van het huis niet rond krijgt.
Als de koper van jouw huis deze voorwaarde in zijn bieding heeft opgenomen, betekent dit dus dat de taxatie heel belangrijk is voor het wel of niet doorgaan van de koop. Mocht de taxatie te laag uitvallen en de koper daardoor zijn financiering niet rond kan krijgen, kan de koop alsnog ontbonden worden.
Dit betekent dit dus voor je dat het de komende periode nog best even spannend is.

Je hebt dan pas meer zekerheid zodra de koper aangeeft zijn financiering rond te kunnen krijgen
Meer weten over de ontbindende voorwaarde financiering? Hier vertel ik je meer.

Hoe lang duurt een taxatie van mijn huis?

De taxateur zal alle ruimtes van je huis even willen bekijken. Hij zal kijken wat de staat van onderhoud van je huis is.
Over het algemeen heeft hij hiervoor ongeveer een half uur nodig. Dit hangt natuurlijk enigszins af van de grootte van je huis.

Delen: Wil je vaker blogs van ons ontvangen?

Doe de gratis waardecheck

Wat is mijn huis waard?

Bereken eenvoudig de geschatte waarde van je huis of appartement

Met welke vestiging wil je contact opnemen?

Contact
HR Makelaars Purmerend 0299 - 20 08 08
  • HR Makelaars Amsterdam 020 - 229 94 74
  • HR Makelaars Zaandam 075 - 207 92 05
  • Elke week een handige woontip ontvangen?