Terug naar overzicht
Auteur: Laura Herlé-Ruys Datum: 21 februari 2020

Tips wanneer je een voorlopig koopcontract gaat doorlezen.

Gefeliciteerd! Je hebt een huis gekocht! Wat super spannend en voorlopig blijft het nog wel even spannend. Er moet in de komende tijd namelijk een heleboel geregeld worden. Het allerbelangrijkste dat nu zo snel mogelijk geregeld moet worden is het tekenen van het voorlopig koopcontract. Want pas als de koopakte door beide partijen is getekend is er een koop gesloten. Dus zolang allebei de partijen die koopakte nog niet hebben getekend, ben je elkaar officieel nog niets verplicht. Reden genoeg om niet te lang te wachten dus.

Het voorlopig koopcontract is alleen al 10 bladzijden droge kost en dan heb je de toelichting en alle andere bijlagen nog niet eens meegerekend! Hoe zorg je er dus voor dat je binnen no time weet of alle belangrijke zaken kloppen? Wij geven je 5 tips!

1)   Voorlopig koopcontract doorlezen; Is het een do it yourself koopakte, of is het een profi koopakte?

Zonder koopakte geen koop, dat is duidelijk. Maar het is wel goed om te kijken wie het voorlopige koopcontract heeft opgesteld. In de meeste gebieden in Nederland worden koopaktes opgesteld door de verkopend makelaar, maar in bijvoorbeeld Amsterdam worden koopovereenkomsten meestal opgesteld door een notaris. Maar het is niet verplicht om de akte door een professional op te laten stellen. Op internet circuleren verschillende aktes en het komt dus regelmatig voor dat mensen, wanneer een koop buiten een makelaar om een koopakte opstellen. Mijn tip, doe het niet! Laat een akte altijd door een professional opstellen. Op die manier weet je zeker dat er geen verouderde versie gebruikt is of bijvoorbeeld artikelen missen. Vergis je niet de afspraken gemaakt in een koopakte blijven altijd gelden.
Bovenaan iedere koopovereenkomst kun je zien door wie de akte is opgesteld. Zo zie je bij overeenkomst die door NVM makelaars wordt gebruikt dat deze is vastgesteld door de NVM, door de Vastgoedpro, VBO makelaar, de Consumentenbond én Vereniging Eigen Huis. Tja als al die partijen hun plasje erover hebben gedaan, dan moet het wel een betrouwbare akte zijn.

2)   Voorlopig koopcontract doorlezen; Let op het lettertype

Als je voor de eerste keer een akte bekijkt, dan lijkt het vooral heel veel tekst. En dat is het ook natuurlijk ook zo, maar er is een makkelijke manier om snel door de akte te gaan en de belangrijkste punten te controleren. Makelaars zijn namelijk verplicht om alle zinnen die ze aanpassen ten opzichte van een standaard akte in een ander lettertype te zetten. Wanneer je dus door de overeenkomst heen scant, zie je direct wat er door de makelaar is aangepast en wat er standaard is.
Daarbij mogen makelaars geen teksten weghalen uit de overeenkomst, maar moeten ze die teksten doorhalen. Lekker duidelijk dus!

3)   Voorlopig koopcontract doorlezen; Check de data en noteer ze direct in je agenda

Nu je weet waar je naar moet kijken, is het eerst van belang of je kijkt of deze variabelen kloppen. Er staan diverse data in de overeenkomst, kloppen die en zijn de termijnen voor bijvoorbeeld ontbindende voorwaarden, bankgarantie en levering correct? Overleg voor de zekerheid met je hypotheekadviseur of de termijn voor ontbindende voorwaarden voor bijvoorbeeld financiering lang genoeg is. Gebruikelijk in de markt is op dit moment meestal 5 a 6 weken is. Het is ook handig om de datum van bankgarantie/waarborgsom een week langer te zetten dan de termijn voor ontbindende voorwaarden. Dan heb je na het rondkomen nog een weekje om dit te regelen.

4)   Voorlopig koopcontract doorlezen; Het venijn zit vaak in de staart

Nu je weet dat niet standaard teksten een ander lettertype hebben, kun je heel gemakkelijk door het voorlopige koopcontract scannen en zal je zien dat aan de laatste artikelen van de overeenkomst vaak geen standaard artikelen zijn. En hier wordt het dus opletten geblazen!
Hier worden vaak artikelen opgenomen die door de verkopend makelaar worden geschreven om de koper extra te beschermen. Een ouderdomsclausule, een asbestclausule, een niet-bewonersclausule en ga zo maar door. Bedenk je, dat degene die de koopakte heeft opgesteld nog wel eens een ander belang kan hebben dan jij en ga er dus niet zomaar vanuit dat het wel los zal lopen. Extra artikelen mogen trouwens alleen opgenomen worden wanneer ze duidelijk in de onderhandelingen zijn beproken.

5)   Voorlopig koopcontract doorlezen; Artikel 6.3: van levensbelang

In elke koopakte wordt de verdeling van het risico redelijk gelijk verdeeld.
Maar je ziet dus vaak dat het risico verlegd wordt op de koper. En soms wordt het risico zo verlegd dat de in artikel 6.3. opgenomen garantie voor normaal gebruik enorm wordt beperkt, of zelfs wordt uitgesloten.
Die artikel 6.3 is dus heel erg belangrijk in de koopakte. De verkoper geeft hierin namelijk de garantie dat je in het huis dat je koopt kunt gaan wonen en wanneer je een marktconforme prijs betaalt, dan lijkt mij dat ook niet meer dan logisch.  Dus let op, wanneer er in een artikel op de één of andere manier wordt beperkt.

Het voorlopige koopcontract is de basis van je afspraken met elkaar en het is dus heel belangrijk dat je goed weet wat je ondertekent. Met deze 5 tips geven we je in elk geval een goede basis om goed naar de koopovereenkomst te kijken.

Delen: Wil je vaker blogs van ons ontvangen?

Doe de gratis waardecheck

Wat is mijn huis waard?

Bereken eenvoudig de geschatte waarde van je huis of appartement

Met welke vestiging wil je contact opnemen?

Contact
HR Makelaars Purmerend 0299 - 20 08 08
  • HR Makelaars Amsterdam 020 - 229 94 74
  • HR Makelaars Zaandam 075 - 207 92 05
  • Elke week een handige woontip ontvangen?