Terug naar overzicht
Auteur: Richard Herlé-Ruys Datum: 19 mei 2020

Verhuizen van de stad naar een dorp

Verhuizen van de stad naar een dorp, het is een verhuisbeweging die we veel tegenkomen. Je hebt gestudeerd in Amsterdam en de afgelopen jaren genoten van alle geneugten die de grote stad je te bieden heeft.

Je kunt het zo gek niet bedenken, van de fijne Dappermarkt, tot een gezellig kroegje op de hoek. In Amsterdam is altijd wel wat te doen.
Maar je merkt dat je de laatste tijd steeds minder gebruik maakt van alle faciliteiten die de stad je te bieden heeft.

Verhuizen van de stad naar een dorp vanwege de kinderen

Meestal gaat deze verandering gepaard met een grote verandering in je leven; het krijgen van kinderen.
En ja ik weet het, ik heb ze zelf ook. Wanneer je zwanger wordt van je eerste kindje denk je, dat gebeurt mij niet. Mijn leven gaat gewoon door, maar als ze er dan eenmaal zijn, dan verandert er toch behoorlijk wat in je leven.
Je kunt niet meer spontaan uit eten en plant je leven rondom de slaapjes van je kleine spruit.

Buiten spelen.

Bovendien is het vaak zo dat je geen eigen buiten hebt en met zo’n kleintje op een balkon zitten, dat schommelt toch best lastig. En wanneer je dan naar het park wilt, betekent het dat je 3 trappen af moet inclusief baby op je arm, verzorgingstas over je schouder, terwijl je de kinderwagen uit je berging haalt.

Verhuizen van de stad naar een dorp, reistijd

En dan komt het moment dat je denkt, we moeten verhuizen.
Je start je zoektocht op Funda en wil natuurlijk niet te ver weg bij Amsterdam vandaan.
Meestal start de zoektocht met het punt reistijd. De kans dat je in Amsterdam werkt is groot en verhuizen uit de stad betekent dus dat je vroeger je bed uit moet en meer reistijd krijgt.

Funda reistijd

Een handige tool van Funda is de tool reistijd. Wanneer je op deze site klikt op: “zoeken op kaart”, dan kun je je werkadres opslaan en bijvoorbeeld instellen. Vervolgens kun je kiezen wat je manier van reizen gaat worden en binnen hoeveel minuten je op je werk wil zijn.
De site geeft dan vervolgens heel handig aan waar je kunt gaan wonen wanneer je binnen bijvoorbeeld 30 minuten van je werk wilt gaan wonen.
Stel vervolgens je budget in en voila, de resultaten komen tevoorschijn.

Kijk ook in de historie

Nu je dus weet waar je kunt gaan wonen met deze reistijd is het tijd geworden om te bekijken of er uberhaupt aanbod is binnen de reistijd die je gekozen hebt.
Je kunt hierbij ook kijken wat voor huizen er in het afgelopen jaar verkocht zijn.
Het kan namelijk zo zijn dat er op dit moment niets te koop staat in jouw categorie, maar dat hoeft niet te betekenen dat dit nooit het geval is.
Switch je zoekopdracht van beschikbaar naar verkocht en je ziet simpelweg welke huizen er in het afgelopen jaar verkocht zijn.

Verhuizen van de stad naar een dorp, veldwerk doen

Maar dat je binnen een half uur op je werk kunt komen, betekent nog niet dat je er ook wil gaan wonen, toch?
Nu wordt het tijd voor veldwerk.
Neem bij voorkeur een regenachtige vrije dag en ga een dagje rondrijden in de verschillende dorpen en kleinere steden die binnen je categorie vallen.
Waarom een regenachtige dag? Dat is simpel, als het je bevalt op een regenachtige dag, dan vind je het op een mooie zomerse dag helemaal geweldig!
Je zal niet de eerste zijn die verblind door mooi zomers weer verliefd raakt op een klein dorpje, waar je bij nader inzien in de winter echt niet happy wordt!

Verhuizen van de stad naar een dorp, gebruik Google

Nu je je veldwerk hebt gedaan en je een lijstje hebt van mogelijke dorpen of wijken waar je wil gaan wonen komt het volgende werk.
Google tot je er bij neer valt. Wat is er voor jou belangrijk. Wanneer de verhuizing vanwege kinderen of een kinderwens is, dan is kinderopvang, scholen en speelgelegenheden natuurlijk belangrijk. Maar vergeet ook vooral jezelf niet.
Zijn er die voorzieningen in de buurt waar jij niet zonder kunt?
Het lijkt niet wenselijk om wekelijks terug naar Amsterdam te reizen naar je volleybalclub omdat je anders je favoriete sport niet meer kunt beoefenen.

Verhuizen van de stad naar een dorp, wie is de Local hero

Wanneer je een nu een shortlist van dorpen en wijken waar je zou willen gaan wonen, loont het om een bezoek aan de plaatselijke makelaars te brengen. Veel makelaars vinden het geweldig om te vertellen waarom het wonen in hun dorp/wijk/stad geweldig is. Helemaal wanneer je een huis bij hen wil gaan kopen.
Maar ook een intake gesprek over zoek- of aankoopmogelijkheden zou zeker interessant kunnen zijn.
Ondanks dat je inmiddels weet wat je wilt; vergeet niet dat je uit een omgeving komt waar de prijzen veelal hoger zijn. Een aankoopmakelaar zou je daarbij kunnen helpen, helemaal als hij uit de buurt komt, is hij goed op de hoogte van lokale prijzen.
En wanneer je een goede makelaar vindt, zal hij je ook meer kunnen vertellen over mogelijke problemen in een wijk. Waarom je misschien beter ergens anders kunt gaan zoeken of bijvoorbeeld in een bepaalde straat niet zou moeten willen wonen in jouw geval.

Verhuizen van de stad naar een dorp; Vlieguren maken

Nu je super goed voorbereid bent is het tijd om huizen te gaan bezichtigen. Ik geef altijd aan dat het goed is om vlieguren te maken. Wanneer je meer huizen hebt bezichtigd, krijg je steeds beter het gevoel wat voor jou belangrijk is en waar jouw prioriteiten liggen bij het kopen van een huis. Meerdere bezichtigingen op verschillende plekken geven je een steeds duidelijker beeld van dat wat bij jou en je situatie past.

Heel veel succes met je zoektocht!

Meer weten over alle dorpen en buurten in de omgeving van Amsterdam?

Een goede voorbereiding is natuurlijk het halve werk en daar helpen wij je graag bij. Overweeg je om uit Amsterdam te verhuizen naar een dorp in de buurt? Van veel dorpen en buurten in de omgeving hebben we een handig overzicht gemaakt van alle voorzieningen. Hier vind je het overzicht.

Delen: Wil je vaker blogs van ons ontvangen?

Emma rekent het snel voor je uit

Wat is je huis waard?

Bereken eenvoudig de geschatte waarde van je huis of appartement

Met welke vestiging wil je contact opnemen?

Contact
HR Makelaars Purmerend 0299 - 20 08 08
  • HR Makelaars Amsterdam 020 - 229 94 74
  • HR Makelaars Zaandam 075 - 207 92 05
  • Elke week een handige woontip ontvangen?