Terug naar overzicht
Auteur: Richard Herlé-Ruys Datum: 7 januari 2022

Verhuizen van een huis naar een appartement

Er komt een moment in uw leven dat het onderhoud van uw huis u te veel wordt en de trappen in uw huis elke dag een beetje langer lijken te worden. Is nu het moment gekomen om te verhuizen van een eengezinshuis en is het dan verstandig om een appartement te kopen?

Waarschijnlijk woont u al vele jaren in uw huidige huis en heeft u hier veel herinneringen gemaakt. Het is dan ook een grote stap om dit oude huis te verkopen en te verhuizen naar een, meestal kleiner, appartement.

Om te beginnen is het belangrijk om na te denken over de grote verandering die het wonen in een appartement met zich mee zal gaan brengen. Jaarlijks hebben wij met veel mensen gesprekken die overwegen hun huis te verkopen en een appartement te gaan kopen.

Verhuizen van een huis naar een appartement, dit zijn verhuisredenen

Veelal is het onderhoud in en om het huis een belangrijke verhuisreden. Maar ook de trappen en een mogelijke achteruit gaande gezondheid kunnen een reden zijn.
Ook is er vaak het gevoel om de stap naar een appartement mogelijk nog samen te kunnen maken.

Verhuizen van een huis naar een appartement, doe het niet te snel

Toch wil ik meegeven dat wij vaak zien dat de stap nog wel eens te vroeg wordt genomen.
Het gebeurt meer dan regelmatig dat na 1 of 2 jaar het appartement toch weer verruild wordt voor een kleinere eengezinswoning.

Zo hebben wij recent een appartement verkocht omdat het verschil tussen een achtertuin en een balkon toch onderschat was.
Toen de eigenaren eenmaal in het appartement woonden, misten ze het onderhoud van de tuin en het lekker wroeten in de aarde.
Onze opdrachtgevers werkten niet meer en hadden dus veel meer tijd over dan toen ze nog wel werkten.

Ook sprak ik ooit een man die mij aangaf dat het hem enorm tegen stond dat hij eerst 5 deuren door moest voordat hij buiten stond en dat benauwde hem erg.

Verhuizen van een huis naar een appartement. Kan ik hier langer blijven wonen?

Het is dus handig om te bekijken of er misschien nog andere dingen mogelijk zijn dan verhuizen. Wanneer de financiën dit toelaten, is het mogelijk om hulp van buitenaf in te schakelen bij de zaken die u wel te veel worden. Recent is voor de regio Purmerend een nieuw bedrijf gestart (TOP, Thuis ondersteuning Purmerend,  onder de bezielende leiding van Pepijn Knol welke kan helpen met allerlei zaken in en rondom uw huis.Denk hierbij aan praktische ondersteuning, financiële hulp of begeleiding bij het omgaan met verschillende instanties.

Mocht u voor de komende jaren uw huis beter geschikt willen maken om er te kunnen blijven wonen, dan is er ook een mooi initiatief van Ivo de Ruijg: Toekomst gericht wonen

Er zijn dus diverse mooie initiatieven te bedenken om langer te blijven wonen in uw huis. Denk er dus goed over na of dit het moment is of dat u mogelijk toch wat langer in uw huis zou willen blijven wonen.

Verhuizen van een huis naar een appartement. Hoe zit het met de financiën?

Natuurlijk is het bij het nemen van de beslissing om eventueel te verhuizen naar een appartement ook belangrijk om te weten wat het huis gaat opleveren. Hier is een vrijblijvende waardebepaling handig voor. Onze makelaars komen dan langs om een goed idee te geven van de waarde van het huis.
Op deze manier weet u waarmee u rekening kunt houden en kunt u uw financiële plaatje compleet gaan maken.

Hierna is het handig om te bekijken of het verstandig is om een hypotheek af te sluiten of dat er misschien voldoende overwaarde is om een nieuw appartement te kopen zonder hypotheek. 
Hiervoor kunt een afspraak maken met onze hypotheekadviseur die u graag kosteloos een eerste adviesgesprek geeft.

Nu u weet wat er financieel mogelijk is, is het goed om te gaan kijken wat u kunt gaan kopen en of datgene wat u zou willen, ook te vinden is op de markt. Wij kunnen u hierbij ook helpen tijdens een servicegesprek.
Zo’n servicegesprek kost ongeveer een uurtje van uw tijd en hierin lopen we samen door uw zoekwensen en bespreken we de mogelijkheden. Ook vertellen we meer over het kopen van een huis en geven we handige tips.

Al met al kunt u dus in 3 stappen (waardebepaling, financieel advies, servicegesprekken) duidelijkheid krijgen over de mogelijkheid tot het kopen van een nieuw huis.
Wel zo gemakkelijk wanneer u overweegt om te gaan verhuizen.

Delen: Wil je vaker blogs van ons ontvangen?

Ontvang het masterplan

Je huis verkopen voor meer?

Ontvang gratis ons masterplan voor monsterverkoop, met tips van onze makelaar, styliste en marketeer.

Met welke vestiging wil je contact opnemen?

Contact
HR Makelaars Purmerend 0299 - 20 08 08
  • HR Makelaars Amsterdam 020 - 229 94 74
  • HR Makelaars Zaandam 075 - 207 92 05
  • Elke week een handige woontip ontvangen?