Terug naar overzicht
Auteur: Laura Herlé-Ruys Datum: 19 september 2024

Vragenlijst verkoop woning. Hoe zit dat?

In dit blog ga ik je meer vertellen over de NVM vragenlijst bij de verkoop van een woning.

Als je je huis gaat verkopen, zul je deze lijst moeten invullen maar wat is het precies? Waarom moet je die lijst invullen? Voor wie is het nodig? En vooral: is het verplicht? In dit blog geef ik je alle antwoorden.

Vragenlijst verkoop woning, wat is het?

Zodra je je huis gaat verkopen heeft de makelaar heel wat informatie van je nodig. Informatie over jou en over je huis. Die informatie is nodig om de verkoop goed te laten verlopen, maar natuurlijk ook om de koper straks de juiste informatie te kunnen geven. Veel van die informatie kun jij geven door de vragenlijst verkoop woning in te vullen. In deze vragenlijst die uit 2 delen bestaat, vertel je meer over jou als verkoper. Bijvoorbeeld over wanneer je het huis hebt gekocht of waarom je het huis gaat verkopen Ook geef je informatie over je huis. Denk hierbij aan de leeftijd van de CV of hoe hoog je elektra-rekening is.

Vragenlijst verkoop woning, verplicht of niet?

Wanneer jij je huis gaat verkopen komt er super veel op je af. Natuurlijk is het logisch dat er nog veel onbekend is en dat jij je afvraagt of je misschien wat tijd kunt besparen. Het invullen van de vragenlijst kan heel veel werk zijn, het niet invullen kan je dus een hoop tijd besparen. Maar mag dat eigenlijk wel?

Dat mag zeker! Het is voor jou als verkoper niet verplciht om de vragenlijst voor de verkoop van een woning in te vullen. Dat zou je dus een hoop tijd kunnen schelen. Zo eenvoudig is het alleen niet. Want waar je nu misschien wat tijd bespaart, kan die tijdsbesparing je straks flink in de problemen brengen. Benieuwd hoe dat zit? Lees dan even verder.

De mededelingsplicht

Als verkoper heb je, bij het verkopen van je huis een mededelingsplicht. Dit wil zeggen dat je aan de koper alles moet vertellen wat je weet van je huis.
Hier komt ook meteen de vragenlijst van pas. Dit is eigenlijk een soort afvinklijst van alle zaken die je aan de koper zou moeten vertellen als je gaat verkopen.

Deze vragenlijst wordt tijdens de bezichtigingen met kijkers gedeeld en wordt ook onderdeel van de koopakte. Door het zorgvuldig invullen van deze vragenlijst en het delen ervan, heb jij alles verteld wat belangrijk is om te melden aan de koper. Bij eventuele problemen in de toekomst kan je goed laten zien dat jij je aan de meldingsplicht gehouden hebt.
Komen er achteraf problemen aan het licht die jij niet in de vragenlijst hebt benoemd omdat je ze niet wist, kun je dat op deze manier onderbouwen.

Wat als je de vragenlijst verkoop woning niet invult?

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om de vragenlijst niet in te vullen. Maar bedenk je dat je door dat niet te doen jezelf in de toekomst in de problemen kunt brengen. De kans is groot dat je dan iets vergeet te vertellen wat voor een koper wel interessant of belangrijk is. Dit vergroot de kans op problemen achteraf. Het is dus niet verplicht om de vragenlijst in te vullen, maar eigenlijk wil jij je huis gewoon niet zonder verkopen. Sterker nog als wij een huis verkopen, dan doen we dit niet zonder ingevulde vragenlijst!

Wat nu als je niet zelf in het huis hebt gewoond?

Als je een verkoper bent maar zelf nog nooit in het huis hebt gewoond dat je gaat verkopen, bijvoorbeeld in het geval van een overlijden, is het logischerwijs moeilijker om de vragenlijst in te vullen. Je kunt natuurlijk geen vragenlijst invullen over een huis waar van je niets weet. Maar toch is het wel belangrijk dat de toekomstige koper van het huis wel de eventuele gebreken weet. Geef in dat geval dus alleen die informatie door die jij weet.

Vragenlijst verkoop woning, Deel A

Goed om te weten is dat de vragenlijst uit twee delen bestaat. Je hebt vragenlijst Deel A en vragenlijst Deel B. 


Deel A gaat over jezelf en niet over het huis. Hierin vertel je zaken als:

  • Ben je getrouwd?
  • Wanneer heb je het huis gekocht?
  • Waarom ga je verkopen?
  • Is er sprake van een echtscheiding?
  • Is er sprake van een overlijden?
  • Hoeveel hypotheek zit er op het huis?
  • Is er beslag gelegd op het huis?
  • Enzovoort

Je ziet, het zijn best heel wat persoonlijke vragen. Deze vragenlijst is alleen voor je makelaar en komt dus niet bij kopers terecht. De makelaar kan hiermee onderzoeken of jij het huis wel mag verkopen en of er geen andere hobbels op de weg naar de verkoop liggen.

Vragenlijst verkoop woning, Deel B

Vragenlijst verkoop woning deel B gaat over het huis zelf en wordt dus gedeeld met de kijkers en de uiteindelijke koper.

In deel B beantwoord je allerlei vragen over het huis. Het is dus super belangrijk dat je hierin alles vertelt wat je weet en geen dingen verzwijgt. Heeft de koper namelijk achteraf een gebrek en kan er bewezen worden dat je het wist, dan ben je alsnog aansprakelijk. Niet zo handig dus… Hier vertel ik je daar meer over.

Tijd om aan de slag te gaan, hier is een handig extraatje

Nu je weet wat je moet aanleveren is het tijd om alles bij elkaar te zoeken. Om je hier een handje bij te helpen, heb ik een overzicht gemaakt van zaken waar de makelaar je straks vragen over gaat stellen. Print de lijst, loop een rondje door je huis en noteer van alle onderdelen de leeftijd of de bijzonderheden. waarbij je de leeftijden kunt invullen. Dat maakt de verkoop straks een stuk makkelijker.

Delen: Wil je vaker blogs van ons ontvangen?

Doe de gratis waardecheck

Wat is mijn huis waard?

Bereken eenvoudig de geschatte waarde van je huis of appartement

Met welke vestiging wil je contact opnemen?

Contact
HR Makelaars Purmerend 0299 - 20 08 08
  • HR Makelaars Amsterdam 020 - 229 94 74
  • HR Makelaars Zaandam 075 - 207 92 05
  • Elke week een handige woontip ontvangen?