Terug naar overzicht
Auteur: Laura Herlé-Ruys Datum: 2 juni 2022

Waardebepaling of taxatie, dit zijn de verschillen

Je huis verkopen, waardebepaling of taxatie nodig?

Als je je huis gaat verkopen wil je natuurlijk weten wat de waarde is. En wanneer je dan gaat zoeken, kom je al snel 2 termen tegen, een taxatie en een waardebepaling. Maar welke van de 2 heb je nodig en wat is het verschil? Ik vertel je hier meer over en natuurlijk heb ik ook een video voor je opgenomen.

Waardebepaling of taxatie, bekijk de video

Wat is mijn huis waard?

Als je je huis wilt gaan verkopen, wil je natuurlijk weten wat je huis waard is.

Hoe kom je hier achter? In principe kun je hier zowel een waardebepaling voor gebruiken als een taxatie, maar wat is nu handiger?

Ik zal je eerst beide termen uitleggen:

Wat is een waardebepaling?

Een waardebepaling is de actuele verkoopwaarde van je huis. Deze wordt door een makelaar afgegeven. De makelaar komt bij je langs en geeft op basis van zijn kennis en kunde aan je door wat hij verwacht dat het huis in de huidige markt zou kunnen opleveren. Ook geeft hij je door wat de beste vraagprijs op dat moment. Je krijgt deze waarde niet op papier en dus ook niet als officieel document. 

De waardebepaling is in de meeste gevallen gratis en heb je dus alleen voor eigen gebruik

Wat is een taxatie?

Een taxatie is een berekening van de waarde van je huis door een taxateur. Deze heb je nodig wanneer je een officiële waarde nodig hebt. De belangrijkste reden is omdat je een hypotheek wilt sluiten of over wilt sluiten. De bank wil dan van een onafhankelijke en objectieve taxateur weten wat het huis waard is, zodat er veilig een hypotheek gegeven kan worden. Een taxatie is dus een officieel document opgesteld door een taxateur. Deze moet aan allerlei eisen voldoen en een taxatie kost dus ook geld.

Verschil tussen waardebepaling en taxatie

De belangrijkste verschillen tussen een waardebepaling en een taxatie zijn dus:

Waardepaling: Wanneer je je huis wilt gaan verkopen, Gratis, geen officieel document, voor eigen gebruik

Taxatie: Wanneer je een hypotheek nodig hebt, kost geld, officieel document, voor bijvoorbeeld de bank.

Een waardebepaling als je je huis gaat verkopen

Nu jij de verschillen kent, zal je begrijpen dat wanneer je je huis wilt gaan verkopen het verstandiger is om te kiezen voor een waardebepaling van je huis in plaats van een taxatie. 

De meeste mensen nodigen 1 of meer makelaars uit voor een waardebepaling als ze hun huis willen gaan verkopen. Hiermee weten ze niet alleen de waarde van het huis, maar ook direct of 1 van de makelaars die op bezoek zijn geweest mogelijk zo bevallen dat ze hun huis mogen verkopen.

Je begrijpt; Voor een makelaar is een gratis waardebepaling de perfecte ingang om hun meerwaarde te verkopen en een makelaar ziet de waardebepaling dus ook als mogelijkheid om een huis in verkoop te krijgen.

Nu meteen de waarde van je huis weten?

Zoals je gewend van me bent, heb ik een leuke extraatje voor je. Ben jij benieuwd naar de waarde van je huis en ben je er nog niet aan toe om een makelaar of een taxateur op visite te krijgen? Ontmoet dan Emma. Emma is onze online assistent die je gratis en online een schatting geeft van de waarde van je huis. Ben jij benieuwd naar Emma ’s berekening? Klik hieronder op de link om jouw eigen woning waarde op te vragen.

Delen: Wil je vaker blogs van ons ontvangen?

Emma rekent het voor je uit!

Wat is mijn huis waard?

Bereken eenvoudig de geschatte waarde van je huis of appartement

Met welke vestiging wil je contact opnemen?

Contact
HR Makelaars Purmerend 0299 - 20 08 08
  • HR Makelaars Amsterdam 020 - 229 94 74
  • HR Makelaars Zaandam 075 - 207 92 05
  • Elke week een handige woontip ontvangen?