Terug naar overzicht
Auteur: Mariska Beentjes Datum: 10 januari 2022

Wanneer verkoop je je eigen huis als je nieuwbouw hebt gekocht?

Gefeliciteerd je hebt een nieuwbouwhuis gekocht!

Tegenwoordig is het kopen van nieuwbouw in veel gebieden in Nederland een lot uit de loterij, dus een felicitatie kan er wel vanaf.
Ik kan me voorstellen dat er een hoop aan gelegen is voor je om je verhuizing zo relaxed mogelijk te laten verlopen, daarom heb dit blog geschreven.

Opschortende voorwaarden

Om te beginnen is het van belang, voordat je uberhaupt gaat nadenken over het verkopen en wanneer gaat verkopen, om te weten in welke fase de nieuwbouw zich bevindt. 
Sta je nog helemaal aan het begin en heb je de koop-aannemingsovereenkomst nog niet getekend, dan kun je beter nog even wachten met het te koop zetten van je huis.
Het is van belang om eerst deze overeenkomst te lezen en te ondertekenen, zodat je weet of er nog escape clausules vanuit de aannemer / verkoper zijn.

Het kan namelijk zo zijn dat de verkoper opschortende voorwaarden opgenomen heeft in de overeenkomst. Dit betekent dat er pas een overeenkomst is, wanneer er aan een aantal voorwaarden is voldaan.
Dit kan bijvoorbeeld zijn dat er voldoende huizen in het plan verkocht moeten zijn (niet zo spannend tegenwoordig), of bijvoorbeeld dat er nog een definitieve omgevingsvergunning (vergunning om te mogen bouwen) afgegeven moet zijn. 
Zolang aan die voorwaarden niet voldaan is, is er dus feitelijk nog geen overeenkomst en zou ik nog even wachten met te koop zetten van je huis.

Koop-aannemingsovereenkomst getekend?

Wanneer je de overeenkomst getekend hebt en er zijn geen opschortende voorwaarden meer, dan is het zaak om je eigen financiering rond te krijgen. Bij de koop van een nieuwbouwhuis krijg je daar meestal 8 weken voor. Dit is veel langer dan wanneer je een bestaand huis koopt.

Start bouw

Zelf zou ik in elk geval niet eerder starten met het verkopen van mijn eigen huis totdat de bouw gestart is. Dan weet je tenminste zeker dat er gebouwd is en kun je in elk geval rekenen met het maximale aantal dagen dat in de koopaannemingsovereenkomst wordt genoemd waarbinnen het huis afgebouwd moet zijn. 
Vergis je niet, de aannemer zal slechts een prognose geven van wanneer hij verwacht klaar te zijn met de bouw.
Pas tegen het einde van de bouw zal hij precies aan kunnen geven wanneer het huis opgeleverd zal gaan worden.
En dan moet je er (afhankelijk van hoeveel je zelf nog gaat verbouwen) ook nog zeker 8 weken bovenop tellen. Pas dan is je nieuwe huis klaar om te bewonen.

nieuwbouw gekocht, wanneer verkoop je je eigen huis?

Maar wanneer moet je dan gaan starten met verkopen?

Daarvoor moet je jezelf eerst afvragen wat je belangrijker vindt.
Vind je het belangrijk om maar 1 keer te verhuizen, of wil je zekerheid hebben over de verkoopopbrengst van je oude huis.

Maar 1 keer verhuizen

Wanneer je maar 1 keer wilt verhuizen dan is het verstandig om te wachten met verkopen totdat je zeker weet wanneer het nieuwe huis wordt opgeleverd.
Op dat moment kun je een duidelijke planning maken en weet je wanneer de leveringsdatum van je oude huis moet zijn.
Houd er rekening mee dat de tijd die er tussen het verkopen van je huis en de oplevering wel een paar maanden kan zijn, maar dat hoe langer de levering duurt, hoe minder kopers bereid zijn om te wachten.
Deze kopers zullen dan afhaken.

Bovendien is de hypotheekofferte die kopers tekenen als ze je huis kopen niet eindeloos geldig.
Dit is de reden dat we meestal adviseren om er niet langer dan 6 maanden tussen te laten.

Tot slot is het in de huidige markt, waar de prijzen stijgen erg interessant om te wachten met verkopen. Elke maand dat je wacht met het verkopen van je huis betekent een hogere opbrengst!
De andere kant van het verhaal is dat wanneer de markt (plotseling) zou veranderen en de prijzen zouden dalen, je mogelijk niet meer de opbrengst behaalt waar je rekening mee hebt gehouden in je hypotheek.

Zekerheid over de verkoopopbrengst van je huis.

Dit is dan ook direct de reden waarom mensen ook wel gaan voor het eerder verkopen van het huis. Op deze manier weten ze zeker wat het huis opbrengt en mogelijk met welke overwaarde ze rekening kunnen houden. Ze zijn dan niet afhankelijk van de economie of andere gebeurtenissen in de wereld die mogelijk de huizenmarkt kunnen beïnvloeden.

Het nadeel van deze keuze is natuurlijk wel dat je een tijdelijke woonruimte zult moeten gaan vinden. En wanneer je niet direct ergens terecht kunt, betekent dit dat je op zoek zult moeten gaan naar een huurhuis. De kosten van een huurhuis zijn meestal hoger dan je huidige maanlasten, wat betekent dat je indirect de overwaarde alweer op aan het maken bent. Daarbij worden veel huizen voor minimaal een jaar verhuurt. Dit kan nog wel eens lastig zijn wanneer je een kortere oplevering wenst.

Klaar voor de verkoop

Veel mensen die voor de eerste optie (wachten) kiezen, vragen ons wel om het huis alvast klaar te zetten voor de verkoop.
Dit betekent dat we onze voorbereidingen alvast helemaal klaar maken.
We maken de foto’s, de video, de plattegronden en alles wat nodig is voor de verkoop. Op deze manier kunnen ze, mochten ze toch de bibbers krijgen omdat de huizenmarkt verandert, het huis per direct op de markt zetten en lopen ze daar geen vertraging op.

Wat je ook beslist, in de huidige markt, waarin de prijzen stijgen, is het absoluut interessant om nieuwbouw te kopen.

Delen: Wil je vaker blogs van ons ontvangen?

Emma rekent het voor je uit

Direct weten wat de verkoopwaarde is van je huis?

Ontvang gratis binnen 1 minuut een waarde-indicatie van je huis

Met welke vestiging wil je contact opnemen?

Contact
HR Makelaars Purmerend 0299 - 20 08 08
  • HR Makelaars Amsterdam 020 - 229 94 74
  • HR Makelaars Zaandam 075 - 207 92 05
  • Elke week een handige woontip ontvangen?