Terug naar overzicht
Auteur: Laura Herlé-Ruys Datum: 2 november 2023

Wat is de NHG en alles over de NHG grens in 2024

NHG, je hebt er misschien wel eens van gehoord. NHG is een afkorting voor Nationale hyptheekgarantie, een handig hulpmiddel als je een hypotheek af wilt gaan sluiten. Wat het precies is en hoe NHG voor jou als huizenkoper heel handig kan zijn vertel ik je in dit blog.

NHG, bekijk de video

Wat is de NHG?

Het zal je gebeuren, je hebt alles goed op de rit en dan verlies je door een reorganisatie op je werk je baan. En doordat je inkomen wegvalt, kun je de hypotheek niet betalen.

Of je besluit uit elkaar te gaan maar in je eentje kun je de hypotheek echt niet betalen.

In zulke gevallen kan de NHG een uitkomst zijn.

 NHG is, zoals gezegd, een afkorting voor Nationale Hypotheek Garantie. Het is een bescherming voor zowel huizenkopers als geldverstrekkers. De NHG is een vangnet in situaties waarin je door omstandigheden buiten jouw schuld de hypotheek niet meer kunt betalen. 

NHG is een financieel vangnet voor huizenkopers. Het geeft je zekerheid

Mocht het huis verkocht moeten worden met verlies, dan kan NHG dit verlies dekken. Dit zorgt ervoor dat je niet met een enorme restschuld achterblijft, terwijl de geldverstrekker ook de hele lening terugbetaald heeft gekregen. Een stukje extra zekerheid dus voor jou maar ook voor de geldverstrekker.

De NHG is een voorziening van de stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW). Voor het afsluiten betaal je wel eenmalig een bedrag aan de Stichting WEW. 

Voordelen van de NHG

 • Een van de grote voordelen van NHG is dat het de geldverstrekker meer zekerheid biedt. Hierdoor kan deze jou rentekorting geven. Dit kan resulteren in een daling van je maandelijkse lasten, met mogelijke rentekortingen tot wel 0,4%. 

Je begrijpt, dat scheelt jou in de maandelijkse lasten.

 • Door gebruik te maken van de NHG zorg je voor wat financiële zekerheid als het even niet meezit. Denk hierbij aan een relatiebreuk, een overlijden, inkomensdaling, het verlies van je baan of arbeidsongeschiktheid.
 • Wil je wat doen aan verduurzaming? Dan kan de mogelijkheid om een hypotheek met NHG af te sluiten je wat extra mogelijkheden geven.

De NHG geeft wat financiële zekerheid als het even niet meezit

Energiebesparing met NHG

Maar wat nu als je een huis koopt dat wel wat energiezuiniger kan? Ook dan kan de NHG je een stukje op weg helpen. Je kunt dan namelijk 6% meer lenen. Die kun je vervolgens gebruiken om je energierekening omlaag te krijgen. 

Deze energiebesparende maatregelen zijn onder andere mogelijk:

 • Gevel- dak- vloer- of ledingisolatie
 • Energiezuinig ventilatiesysteem
 • Hoog rendenemt beglazing
 • Energiezuinige deuren of kozijnen
 • Zonnepanelen
 • Warmtepomp
 • Douche- warmteterugwinningssysteem

Hier vind je meer uitleg en alle opties

Voorwaarden voor de NHG

Natuurlijk zijn er aan de NHG ook voorwaarden verbonden. 

De belangrijkste is dat er een maximumbedrag zit aan de hypotheek die je gaat afsluiten. In 2023 is dat €405.000. Ga je ook energiebesparende maatregelen treffen, dan is het maximale bedrag €429.300

Los daarvan zijn er nog een paar voorwaarden waar je rekening mee moet houden:

 • Je huis moet je hoofdverblijf zijn
 • Je moet borgtochtprovisie betalen (in 2023 0,7% van je hypotheekbedrag)
 • Je  moet een geldig identiteitsbewijs hebben en een verblijfsvergunning voor onbepaalde duur

Hoe werkt kwijtschelding?

Stel nu dat je je huis hebt verkocht, maar dat de verkoopprijs lager is dan waar jij het voor hebt gekocht, wat dan?

Dat is het moment dat de NHG je kan helpen.  Hier zijn natuurlijk wel voorwaarden aan verbonden. Je moet bijvoorbeeld kunnen aantonen dat je de schuld zo laag mogelijk hebt geprobeerd te houden en ook als je dit probleem hebt omdat je bijvoorbeeld een lening hebt afgesloten voor een auto of liever groter wilt wonen en daardoor in geldnood bent gekomen, kan de NHG je niet helpen.

Hier zijn voorwaarden waar je rekening mee moet houden:

 • Je partner is overleden
 • Je bent arbeidsongeschikt geraakt
 • Je bent je baan kwijtgeraakt maar het is buiten jouw schuld
 • Je relatie is beëindigd en de hypotheek stond op jullie beider namen. Eerst zal de NHG overigens controleren of het niet mogelijk is dat één van beiden in het huis kan blijven wonen

Kosten van NHG

Om een hypotheek met NHG af te sluiten, betaal je eenmalig een bedrag. Dit wordt borgtochtprovisie genoemd. In de meeste gevallen komt dit neer op 0,7% van het totale hypotheekbedrag. Deze kosten vormen een investering in de extra zekerheid en de voordelen die NHG biedt in onvoorziene omstandigheden.

Je kunt dit in je hypotheek laten meefinancieren. Ook kun je het eenmalig aftrekken van de inkomstenbelasting. De rente die je over dit bedrag betaalt, mag je trouwens ook aftrekken.​

BKR registratie

Als je je huis verkoopt met verlies, betekent dit dat je een schuld hebt. De bank zal dit dan ook melden bij het BKR.

De NHG kan de restschuld betalen.

Zodra de NHG je schuld kwijtscheldt, zal de bank ook dit bij het BKR melden. Er komt dan een einddatum bij je registratie te staan. De registratie blijft nog wel 5 jaar zichtbaar.

Als je restschuld niet wordt kwijtgescholden, zul je dit bedrag dus moeten afbetalen aan de NHG. Gedurende die periode staat er op jouw naam een kredietregistratie. Zodra de schuld is afbetaald, zal er een einddatum worden genoteerd en de registratie blijft dan nog 5 jaar sichtbaar.

Nieuwe NHG-Grens in 2024

Het grootse nieuws in 2024 is de verhoging van de NHG-grens. Per 1 januari 2024 zal de nieuwe grens € 435.000 zijn, in  2023 was dit  € 405.000. Dit betekent dat je vanaf volgend jaar een hypotheek met NHG kunt aanvragen voor huizen met een koopsom tot € 435.000. Belangrijk is wel dat de overdracht van het huis op of na 1 januari 2024 moet zijn om van deze verhoogde grens te kunnen profiteren.

In 2024 wordt de NHG grens hoger, meer financiële ruimte dus voor jou

Gratis Consult met Onze Hypotheekadviseur

NHG is een handig hulpmiddel voor huizenkopers. Het geeft een stuk zekerheid voor jou en de hypotheekverstrekker en kan de maandelijkse hypotheeklasten drukken.

Samengevat:

De verruiming van de NHG  in 2024 brengt nieuwe mogelijkheden. 

Speciaal voor onze kijkers bieden we een gratis consult aan met onze hypotheekadviseur. Wil je meer inzicht in wat deze verandering voor jouw situatie betekent? Klik op de link voor een vrijblijvende afspraak en krijg persoonlijk advies.

Delen: Wil je vaker blogs van ons ontvangen?

Ontdek jouw hypotheekmogelijkheden

Weten of jij je droomhuis kunt kopen?

Plan een gratis hypotheek adviesgesprek waarin we berekenen wat jouw hypotheekmogelijkheden zijn.

Met welke vestiging wil je contact opnemen?

Contact
HR Makelaars Purmerend 0299 - 20 08 08
 • HR Makelaars Amsterdam 020 - 229 94 74
 • HR Makelaars Zaandam 075 - 207 92 05
 • Elke week een handige woontip ontvangen?