Terug naar overzicht
Auteur: Laura Herlé-Ruys Datum: 14 april 2022

Woningmarkt kwartaalcijfers eerste kwartaal 2022

Is er een verandering gaande in de huizenmarkt?

Vorige week presenteerde de NVM de kwartaalcijfers van het 1e kwartaal van 2022.

Dit keer duik ik dieper in de laatste woningmarktcijfers en vertel ik je alles over de laatste stand in de huizenmarkt. En speciaal voor mensen in Amsterdam, Purmerend en Zaandam heb ik een handig overzicht gemaakt dat je eenvoudig kunt downloaden.

Woningmarkt kwartaalcijfers, bekijk de video:

Woningmarkt kwartaalcijfers, trend in Nederland

In heel Nederland werden in het 1e kwartaal van 2022 bijna 29.000 huizen verkocht, dit is bijna 19% minder dan een jaar ervoor. Het laagste aantal in 8 jaar tijd!

Je betaalde in het afgelopen kwartaal dan ook 13,7% meer voor een huis dan begin 2021. Een huis in Nederland was ruim € 427.680. Een jaar eerder was dit nog ruim 384.000. En er staan ook nog eens 4,4% minder huizen te koop. Cijfers die niet echt gelukkig maken toch?

Ondanks de stijging van de gemiddelde koopsom, zie je wel dat de gemiddelde koopsom in het eerste kwartaal minder hard is gestegen.

En wanneer je dit kwartaal vergelijkt met het vierde kwartaal van 2021, dan lijkt er toch wel een verandering te zijn. Er werd namelijk gemiddeld 2,1% minder voor een huis betaald! Nu is het eerste kwartaal wel vaker iets rustiger dan het 4e kwartaal. Maar het is wel opmerkelijk dat er nu een daling is ten opzichte van het kwartaal ervoor!

En wat verder opmerkelijk is, is dat de hoeveelheid bezichtigingen per huis wat aan het terug lopen is.
In het 3e kwartaal van 2021 hadden we gemiddeld 13,86 bezichtigingen per huis en in het 1e kwartaal gemiddeld 9,82. En dit is niet zo gek.
De hypotheekrente is inmiddels met ca 1% gestegen en daarmee is de betaalbaarheid van een huis voor mensen verminderd. Hierdoor is de totale groep zoekers logischerwijs kleiner geworden.

Tel daarbij de onzekerheid in de wereld door de oorlog in Oekraine op en je hebt het recept voor de koelere bries in de woningmarkt op dit moment.

Woningmarkt kwartaalcijfers, reden tot paniek?

Is er daarmee reden tot paniek voor verkopers? Ik denk het niet eerlijk gezegd.

Gezien er nog altijd veel meer huizenzoekers zijn dan woningen die te koop staan en omdat er nog altijd te weinig huizen gebouwd worden ten opzichte van de geprognotiseerde groei van de bevolking in de komende jaren lijkt er voorlopig geen drastische verandering te komen op de huizenmarkt.

Toch zie je dat de gestegen hypotheekrente en de oorlog in Oekraine wel degelijk invloed heeft gehad op het vertrouwen in de woningmarkt en kan dit voor de toekomst dus ook invloed hebben op de huizenmarkt.

Woningmarkt kwartaalcijfers, extraatje voor jou

Woon jij in Purmerend, Amsterdam of Zaandam?
Dan hebben wij een super handig extraatje je voor je; we hebben een uitgebreid overzicht gemaakt van de marktcijfers voor deze drie gemeenten. Je kunt dit hier kosteloos downloaden.

Wil je ook in de toekomst elk kwartaal dit handige overzicht ontvangen?
Meld je dan eenvoudig aan en we sturen je iedere kwartaal een overzicht met daarin de ontwikkelingen op de woningmarkt in deze gemeenten.

Delen: Wil je vaker blogs van ons ontvangen?

Doe de gratis waardecheck

Wat is mijn huis waard?

Bereken eenvoudig de geschatte waarde van je huis of appartement

Met welke vestiging wil je contact opnemen?

Contact
HR Makelaars Purmerend 0299 - 20 08 08
  • HR Makelaars Amsterdam 020 - 229 94 74
  • HR Makelaars Zaandam 075 - 207 92 05
  • Elke week een handige woontip ontvangen?