Terug naar overzicht
Auteur: Laura Herlé-Ruys Datum: 24 januari 2024

Woningmarkt kwartaalcijfers vierde kwartaal 2023

De prijsstijging in de huizenmarkt is nog altijd niet voorbij…

Zoals je van me gewend bent, kom ik elk kwartaal bij je in de lucht met de kwartaalcijfers van de woningmarkt.
Daar waar sommige kopers hopen op een ommekeer op de huizenmarkt, heb ik slecht nieuws voor je. 
De stijging van de huizenprijzen was ook in het 4e kwartaal nog steeds niet voorbij.
Ik vertel je er alles over in mijn video en geef ook meteen mijn verwachting voor het komende jaar 2024.

En woon jij in Amsterdam, Purmerend of Zaanstad? Dan heb ik een leuk extraatje voor je. Een handige download waarin ik de cijfers verder bespreek en toelicht.

De woningmarkt kwartaalcijfers vierde kwartaal 2023

De landelijke trend

Gemiddeld betaalde je in het 4e kwartaal van 2023: €434.391,- voor een woonhuis. Dit is 5,3% meer dan een jaar eerder. Ook landelijk zijn de huizen gemiddeld genomen dus duurder geworden.

Bedenk je wel dat plaatselijk de verschillen best groot kunnen zijn. Zo was de prijsstijging in Zaanstad maar liefst 9,1 %, terwijl Amsterdam een prijsstijging had van maar 2,0 %.

Wat opvallend is, is dat het aantal transacties behoorlijk gestegen is, er zijn 11,8% meer huizen verkocht, dan een jaar geleden. En omdat er 13,6% minder huizen te koop gezet werden, is het totaal aanbod behoorlijk gedaald met 26,5%.

Wat betekent dit voor huizenzoekers?

Voor een huizenkoper zijn deze cijfers alles behalve positief. 

Dat blijkt ook wel uit de krapte indicator. De NVM krapte-indicator geeft een benadering van het aantal keuzemogelijkheden van een potentiële koper. Op dt moment staat deze op 2,1.
Dit betekent dat een huizenzoeker gemiddeld uit 2,1 huis kan kiezen. Je begrijpt, dat is dus een heel beperkte keuze.
Zodra de krapte indicator onder de 5 komt, spreken we van een verkopersmarkt. Je begrijpt , dit is dus een extreme verkopersmarkt. Huizenzoekers hebben het nu extra moeilijk.

Een andere indicator van deze aantrekkende markt is absoluut dat er weer veel vaker boven de vraagprijs wordt verkocht. Landelijk is dit in 52,7% van de gevallen. In Amsterdam is dit in 70% van de gevallen al weer zo, waarbij gemiddeld al 4,3% boven de vraagprijs wordt betaald. 

Is het dan alleen maar ellende voor de huizenzoeker?

Lichtpuntjes zijn dat de salarissen omhoog zijn gegaan voor mensen en dat op dit moment de hypotheekrente aan het dalen is. Zo is op het moment dat ik deze video opneem, de rente voor 10 jaar vast ruim onder de 4% gedaald!

Maar zijn dit wel lichtpuntjes? Betekent dit niet gewoon dat er nog meer geboden gaat worden op huizen?

Ik denk dat dat wel zo gaat zijn. Op het moment dat het aanbod blijft dalen en er niet genoeg huizen worden gebouwd voor de juiste doelgroep, zal de doorstroming blijven staken.

Hoe los je dit op?

Er wordt vooral geroepen dat het belangrijk is voor jongeren te bouwen, maar ik wil pleiten voor meer huizen over de volle breedte van de samenleving. Wanneer bijvoorbeeld een 65+ er gelijkvloers wil gaan wonen, zijn er nauwelijks mogelijkheden. Deze mensen blijven in hun veel te grote huis wonen en zo staakt de hele doorstroming.

Terwijl ik dit zeg zie ik ook dat de verkoop van nieuwbouwwoningen zich op een historisch dieptepunt bevindt. Niet zo gek, want de prijzen van nieuwbouw zijn, onder andere door de bouwkosten juist historisch hoog en bijkomend probleem voor kopers is dat de overbruggingskosten, die je moet betalen als het huis wordt gebouwd enorm en dus vaak onbetaalbaar zijn.

Woningmarkt verwachting voor 2024

Voor 2024 verwacht ik, als er niets geks gebeurt in de wereld, een onveranderde stijging van de huizenprijzen en een verder opdrogend aanbod. Een wat mij betreft enorm ongewenste situatie, gezien een huis kopen steeds meer iets wordt voor de happy few en dat lijkt me niet de bedoeling.

Woon jij nu in Amsterdam, Purmerend of Zaanstad? Dan heb ik wat voor je. Wil jij dieper in de huizenmarkt duiken? Download dan het speciale magazine met woningmarktcijfers die ik voor je heb gemaakt.

En wil je nu al meer weten over het kopen van een huis? Ik vertel je in de volgende video precies wat Kosten Koper precies inhoudt, je checkt de video hier!

Delen: Wil je vaker blogs van ons ontvangen?

Doe de gratis waardecheck

Wat is mijn huis waard?

Bereken eenvoudig de geschatte waarde van je huis of appartement

Met welke vestiging wil je contact opnemen?

Contact
HR Makelaars Purmerend 0299 - 20 08 08
  • HR Makelaars Amsterdam 020 - 229 94 74
  • HR Makelaars Zaandam 075 - 207 92 05
  • Elke week een handige woontip ontvangen?