Terug naar overzicht
Auteur: Laura Herlé-Ruys Datum: 13 oktober 2022

huizenprijzen dalen, nieuw record?

De huizenprijzen dalen. Je kon er de afgelopen tijd niet omheen. De krantenkoppen schreeuwden het ons toe.
Meer ruimte en meer kansen op de woningmarkt kopt de NVM dan ook afgelopen week. Is dit dan ook de juiste tijd om een huis te kopen of te verkopen of kun je beter even wachten?

De NVM heeft de kwartaalcijfers voor het derde kwartaal van 2022 gepubliceerd.

Ik ben hier natuurlijk weer in gedoken en heb het voor jou in een handige video samengevat. Daarbij zoom ik ook nog even extra in op de steden, Purmerend, Zaandam en Amsterdam.

Huizenprijzen dalen, bekijk de video

Huizenprijzen dalen, overzicht van Nederland

Eerst maar eens kijken naar de landelijke cijfers.

Er zijn in NL ruim 32.000 huizen verkocht in het afgelopen kwartaal, dat zijn er ongeveer evenveel als een jaar geleden.

Gemiddeld betaal je 425.000 euro voor een huis op dit moment. Dit is nog altijd 2% meer dan een jaar geleden, maar heel opvallend is de prijsdaling van 5,8% ten opzichte van het 2e kwartaal

In het figuur hierboven valt één ding heel erg op; het verschil tussen de verschillende gebieden op dit moment.
Valt jou hier ook iets op?

In het oosten van het land is er grotere prijsstijging dan in het westen.  Voorzichtig kun je misschien concluderen dat de druk op de huizenmarkt in de Covid periode is verschoven van vooral de Randstad richting het oosten. Een verklaring zou kunnen liggen in het vele thuiswerken en de verminderde noodzaak altijd dicht bij je werk te wonen. Een andere oorzaak zou kunnen liggen in het feit dat ook ouderen na het pensioen richting het oosten trekken. Daar kunnen ze immers voor hetzelfde bedrag een ruimer huis of een huis met een grotere tuin kopen.

Huizenprijzen dalen, gemeente Amsterdam

In Amsterdam werden bijna 10% minder huizen verkocht dan een jaar eerder, flink minder dan het landelijk gemiddelde.

Gemiddeld betaal je in Amsterdam € 559.492,– voor een huis, dat is ongeveer 1,0% minder dan vorig jaar en maar liefst 8,3% minder dan het kwartaal ervoor!

Traditiegetrouw is Amsterdam altijd de koploper, daarom is het erg opvallend dat de transactieprijzen met meer dan het landelijk gemiddelde zijn gedaald.

in Amsterdam zijn de transactieprijzen met meer dan het landelijke gemiddelde gedaald

Het aantal huizen dat te koop staat is met 56,4% gestegen.

En ondanks deze cijfers werd er opvallend gemiddeld nog 7,1% boven de vraagprijs betaald.

79% van de huizen werd ook gewoon nog boven de vraagprijs verkocht.

Het is hier dus zo dat er een groep huizen is die nog goed verkocht wordt, waarbij ook de biedingen hoog blijven, maar dat er ook een groep huizen is die niet of minder goed worden verkocht.

Huizenprijzen dalen, gemeente Purmerend

In Purmerend werden ruim 22% minder huizen verkocht dan een jaar eerder, dat is toch wel een behoorlijk verschil met het landelijk gemiddelde.

Je betaalt in Purmerend gemiddeld €414.063 voor een huis.

De transactieprijs daalde met 4,4% ten opzichte van een kwartaal ervoor, maar steeg nog altijd 6% ten opzichte van het jaar ervoor.

Heel opvallend is dat het aanbod bijna verdubbeld is ten opzichte van een jaar eerder (96%)

Er wordt gemiddeld nog altijd 3,8% boven de vraagprijs betaald en opvallend is ook dat er een behoorlijk kleiner percentage huizen boven de vraagprijs werd verkocht. Gemiddeld 75,8%

Huizenprijzen dalen, gemeente Zaanstad

In Zaandam betaal je gemiddeld €434.865 voor een huis, dit is 5,9% meer dan een jaar daarvoor en ten opzichte van het kwartaal ervoor zijn de prijzen gedaald met 3,49%

Er zijn bijna 10% (9,6%) minder huizen verkocht in Zaanstad.

Er was gemiddeld 5,8% boven de koopsom betaald en gemiddeld werden 79% van de huizen boven de vraagprijs verkocht

In het blog over de huizenprijzen van het 2e kwartaal van 2022 gaf ik het al aan; Ik verwachtte toen al dat er door het toegenomen aanbod een prijsdaling te zien zou zijn.

En dat blijkt inderdaad in dit kwartaal. Doordat het aanbod toeneemt en er een heel aantal kopers zijn uitgevallen, ontstaat er een evenwichtigere markt op dit moment.

Wat gaat de toekomst brengen?

Wat er in de toekomst gaat gebeuren op de huizenmarkt laat zich moeilijk voorspellen.

Dit is afhankelijk zijn van een heel aantal factoren.

Ik zet de belangrijkste op een rijtje:

Hypotheekrente stijgt:
De hypotheekrente is in het afgelopen jaar enorm gestegen. Het gevolg hiervan is dat je voor hetzelfde bedrag minder hypotheek kunt krijgen. Je begrijpt; het huis dat je op het oog had, kan dan opeens verder weg zijn dan ooit. Je kunt immers de hypotheek niet betalen.

Stijgende inflatie:

De  inflatiecijfers schieten door het dak. Je geld wordt dus simpelweg minder waard en daarmee wordt je dagelijks leven duurder. Gevolg, je houdt minder geld over voor het betalen van de hypotheek.

Energieprijzen schieten omhoog

Super actueel zijn natuurlijk de energieprijzen. Over dit onderwerp heb ik eindelijk positief nieuws. Deze is op dit moment op het laagste niveau in 3 maanden tijd. Maar ja, de stijging van de energieprijzen brengt ook onzekerheid en inmiddels zijn er flink wat mensen die na het aflopen van hun vaste energiecontract opeens geconfronteerd worden met een veel hoger maandtarief voor de energiekosten.

Consumentenvertrouwen neemt af

Door alles wat er op dit moment gebeurt in de wereld, is het consumentenvertrouwen enorm gedaald.

Al met al zijn dit natuurlijk geen positieve signalen. Het is dus niet gek dat ook dit invloed heeft op de huizenmarkt en de huizenprijzen. Mensen worden voorzichtig en wachten even af wat er gaat gebeuren.

mijn advies

Ik kan me dan ook voorstellen dat je 2 keer nadenkt voordat je nu een huis gaat kopen.

Maar elk nadeel heb z’n voordeel. Na een tijd waar de makelaars dranghekken moesten neerzetten, heb je nu weer veel meer kans om een huis te kopen.

De kans dat je moet overbieden om het huis van je dromen te bemachtigen is lager en de kans om een huis te kopen is nu groter.

Dat zie je ook wel aan de krapte-indicator van de NVM die ligt op 2,8. Je kunt dus inmiddels uit bijna 3 huizen kiezen wanneer je een huis wilt gaan kopen.

Overigens verwacht ik voor het komende kwartaal met de bovengenoemde signalen wel dat de prijzen een extra deuk zullen gaan krijgen. We zijn hard op weg naar een evenwichtiger markt, maar we zijn er nog niet.

Delen: Wil je vaker blogs van ons ontvangen?

Doe de gratis waardecheck

Wat is mijn huis waard?

Bereken eenvoudig de geschatte waarde van je huis of appartement

Met welke vestiging wil je contact opnemen?

Contact
HR Makelaars Purmerend 0299 - 20 08 08
  • HR Makelaars Amsterdam 020 - 229 94 74
  • HR Makelaars Zaandam 075 - 207 92 05
  • Elke week een handige woontip ontvangen?