Terug naar overzicht
Auteur: Laura Herlé-Ruys Datum: 3 maart 2022

WOZ waarde berekenen, hoe gebeurt dat eigenlijk?

In deze tijd van het jaar valt bij iedereen weer de brief op de mat van de gemeente. Ieder jaar is het weer spannend wat je nieuwe WOZ waarde is en dat is logisch. 

De WOZ waarde is namelijk belangrijk voor diverse belastingen. Ik kan me dus goed voorstellen dat je wilt weten hoe ze dat nu eigenlijk doen,  de WOZ waarde berekenen.

Ik vertel je  hier alles over en heb  een extraatje voor je voor nog meer inzicht! 

WOZ waarde berekenen? Bekijk de video

WOZ wat is dat eigenlijk?

WOZ is de afkorting voor Waardering Onroerende Zaken. De gemeente is de uitvoerder van de wet WOZ en stelt de waarde van je huis jaarlijks vast. Zowel de gemeente als de waterschappen en de belastingdienst maken gebruik van de WOZ waarde die jaarlijks wordt vastgesteld

Ik kan me voorstellen dat het gewoon interessant is om te weten waar de gemeente jouw huis op heeft gewaardeerd en of deze waarde een beetje klopt met de werkelijke waarde van je huis.  En hoe komt de gemeente eigenlijk aan de waarde? Wie berekent dat en op basis waarvan?

WOZ waarde berekeken, dit is de peildatum:

Bedenk je als eerste dat de WOZ waarde die je ontvangt een waardepeildatum heeft van het jaar ervoor. De beschikking die je in 2022 ontvangt, heeft dus een waardepeildatum van 1 januari 2021, en is dus niet de huidige waarde! 

WOZ waarde berekenen, zo werkt dat

Bij het bepalen van de WOZ waarde spelen objectkenmerken en marktgegevens een rol. Objectkenmerken zijn bijvoorbeeld: 

het type woning

 • het bouwjaar, 
 • de oppervlakte, 
 • de ligging 
 • de onderhoudstoestand. 

Per 1 januari 2022 is het trouwens zo dat alle gemeentes in Nederland verplicht rekenen met de gebruiksoppervlakte in plaats van de inhoud van de woningen. 

De marktgegevens zijn de verzamelde verkoopprijzen van huizen in jouw buurt. Ze gebruiken hiervoor de koopsommen van een jaar voor de waardepeildatum en een jaar erna. De berekening is een modelmatige berekening. Dat betekent dat deWOZ waarde wordt berekend door verschillende gegevens met behulp van een computerprogramma en verschillende rekenmodellen. 

Bedenk je dus dat de gemeente eigenlijk een heleboel huizen over 1 kam scheert. Er wordt immers niet binnen gekeken. Maar bedenk je ook dat gemeentes steeds meer gebruik maken van satelliet beelden en luchtfoto’s om aan hun informatie te komen. De waarde die hier uit komt is de WOZ waarde en deze zal voor het gehele jaar geleden bij bijvoorbeeld je belastingaangifte en je onroerend zaakbelasting. 

WOZ waarde berekenen, hier wordt het voor gebruikt

Ik zei je al, de WOZ waarde wordt voor verschillende zaken gebruikt.

Hier een overzicht van zaken waar de WOZ waarde van op van invloed is:

 • Onroerendzaakbelasting
 • Watersysteemheffing (waterschapsbelasting)
 • Schenk- en erfbelasting
 • Inkomstenbelasting
 • Vennootschapsbelasting

Je begrijpt dat een juiste WOZ waarde dus van belang kan zijn. Het heeft immers invloed op allerlei kosten.

Zit er een groot verschil tussen de WOZ waarde en de huidige verkoopwaarde van je huis? 

Heb je nu je nieuwe WOZ waarde binnen en ben je benieuwd hoe deze zich verhoudt tot de huidige waarde van je huis? Dan heb ik wat leuks voor je. Klik op de link hieronder en ontmoet Emma. Emma kan in 60 seconden de huidige waarde van je huis berekenen. Ze staat hieronder al voor je klaar. Snel aan de slag dus!

Delen: Wil je vaker blogs van ons ontvangen?

Emma rekent het voor je uit!

Wat is mijn huis waard?

Bereken eenvoudig de geschatte waarde van je huis of appartement

Met welke vestiging wil je contact opnemen?

Contact
HR Makelaars Purmerend 0299 - 20 08 08
 • HR Makelaars Amsterdam 020 - 229 94 74
 • HR Makelaars Zaandam 075 - 207 92 05
 • Elke week een handige woontip ontvangen?