Terug naar overzicht
Auteur: Laura Herlé-Ruys Datum: 7 juli 2022

Biedlogboek, flauwekul of een uitkomst

Daar is hij dan, het biedlogboek. Is dit het langverwachte antwoord op de onduidelijkheid bij kopers over welke biedingen er zijn gedaan en of zij wel een eerlijke kans hebben gekregen?

Ik leg je uit wat het biedlogboek precies is en geef je antwoord op deze vraag.

Biedlogboek, bekijk de video

Briesend stormde ze de trappen af

Corry, haar naam zegt je misschien niets maar als ik je haar verhaal vertel, gaat er waarschijnlijk wel een belletje rinkelen. 

Briesend stormde ze de Amsterdam Arena uit, teleurgesteld en boos, want zojuist had zij te horen gekregen dat het concert van de Rolling Stones waar ze zo lang naar uit had gekeken, niet door zou gaan.

Mick Jagger was die morgen positief getest op COVID.

Ja, het was een oude man en ja als je ziek bent kun je niet optreden en natuurlijk, het is begrijpelijk dat je de andere bandleden, ook allemaal mannen op leeftijd, niet wilt besmetten maar ze was boos. 

Wat zeg ik, ze was woest.

Ze had al die trappen opgelopen, en de volgende keer ging ze naar Frans Bauer want die was altijd gezond.

Ze spoog het eruit, briesend en teleurgesteld.

De video van Corry ging viraal op social media en zij werd het boegbeeld van de teleurgestelde fans die zo lang naar iets uit hadden gekeken met het idee dat dit wel eens hun laatste kans kon zijn.

Ze dropen af, teleurgesteld, een illusie armer.

Waarom ik je dit verhaal vertel? Dagelijks komen wij heel veel Corries tegen. Mensen die zo ontzettend graag iets willen en dan keer op keer te horen krijgen dat hun droom niet uitkomt.

Ben jij ook een Corrie?

Misschien ben jij ook wel een Corrie, iemand die al heel lang op zoek is naar een huis, bieding na bieding heeft gedaan en telkens naast de pot piest.

Die vol verwachting naast de telefoon zit en dan een kort telefoontje krijgt van de makelaar dat het weer niet gelukt is.

Je wordt er moedeloos van. Boos ook en wantrouwig. 

Je wordt er moedeloos van. Boos ook en wantrouwig 

Ontplofte huizenmarkt

Niet zo gek dan ook dat de huizenmarkt lange tijd het nieuws domineerde.

Huizenprijzen rezen de pan uit, kopers verdrongen elkaar bij bezichtigingen en de verkopers hadden het vaak voor het kiezen bij alle biedingen die er vervolgens binnen kwamen.

Overbieden werd de norm maar wat je dan vervolgens moest bieden om een reële kans te maken was voor heel veel kopers onduidelijk. 

Inmiddels is de huizenmarkt aan het veranderen. Verschillende factoren zorgen voor een verkoelend briesje maar de onzekerheid is des te groter, nu bij kopers en verkopers. (hier meer over lezen? Klik dan even hier)

Tijd voor verandering

Dit kon zo niet langer concludeerde de toenmalige minister van volkhuisvesting en ook de  NVM een tijdje geleden.  En dus kwam er een initiatief om kopers meer inzicht en duidelijkheid te geven, het biedlogboek.

Zou dit dan de oplossing zijn?  Ik ben erin gedoken, vertel je over wat het precies is en geef je antwoord op de vraag of dit nu het antwoord is op het ontevreden gevoel van veel huizenzoekers. Worden hiermee de vragen beantwoord die we heel vaak horen.

 • Heb ik een goed bod gedaan?
 • Is het biedingsproces wel eerlijk gegaan?
 • Is er handjeklap gedaan tussen makelaars onderling en was ik bij voorbaat kansloos?

Tja ,en wat vind ik  als makelaar hier nu van? Geeft het biedlogboek de duidelijkheid die veel zoekers graag zien of biedt het schijnveiligheid? 

Wat is een biedlogboek?

Het biedlogboek is een digitaal systeem waarin biedingen op een huis worden bijgehouden.

Ieder bod wordt erin geregistreerd. De gegevens van de bieder worden vanwege privacyregels geanonimiseerd en behalve het bod worden ook voorwaarden en eventuele verhuiswensen bijgehouden. Het biedlogboek houdt dus bij welke biedingen wanneer gedaan zijn en met welke voorwaarden. 

Biedlogboek per 1 juli verplicht voor makelaars

Dat biedlogboek is dus bedoeld om wanpraktijken in de makelaardij tegen te gaan 

Het is per 1 juli 2022 is voor de leden van de NVM en andere brancheorganisaties verplicht.

Het biedlogboek is bedoeld om wanpraktijken in de makelaardij tegen te gaan

Helemaal top dus, duidelijk en transparant dus handjeklap of onduidelijke processen lijken zo verleden tijd.

En voor de duidelijkheid; Wat mij betreft mag er echt wel wat meer duidelijkheid komen over het biedingsproces, al is het alleen al om het gevoel bij mensen weg te halen dat het misschien niet eerlijk is gegaan.

Is een biedlogboek de oplossing?

Toch zijn er wel twee grote disclaimers:

 1. Het biedlogboek is pas inzichtelijk NA het verlopen van de ontbindende voorwaarden, dit betekent dus ECHT pas minimaal 6 weken nadat je je bieding hebt gedaan.
  En dan ben je hoogstwaarschijnlijk al lang  weer ergens anders mee bezig en is bovendien niets meer terug te draaien, want de koop is definitief. Mosterd na de maaltijd dus.
 2. De verkoper mag altijd zelf kiezen wie de koper wordt van zijn huis. Hij hoeft dus helemaal niet voor de hoogste bieder te gaan.
  Dit wordt in de makelaarswereld  het recht van gunning genoemd. Het kan dus heel goed zo zijn dat jij er met terugwerkende kracht achter komt dat je het hoogste bod hebt gedaan, maar dat een ander de koper werd omdat hij bij het bod betere voorwaarden had of simpelweg omdat het bijvoorbeeld een startende koper is die de verkoper het huis gunt. 
  En voordat je nu denkt, dat gebeurt vast bijna nooit, wij maken dit regelmatig mee. Het is dus zeker geen uitzondering.

Achteraf kijk je een koe in de kont

Ik heb altijd geleerd: Achteraf kijk je een koe in de kont en heb je er dus eigenlijk niets meer aan!

Dus ja, het houdt aan de voordeur misschien een makelaar tegen om oneerlijk te werk te gaan, want hij heeft de kans om gecontroleerd te worden.
Maar wat wil je achteraf nog doen? Het huis is definitief verkocht en je komt er daarna achter dat er volgens jou iets niet eerlijk is gegaan?

Conclusie

Wat mij betreft een aardig initiatief, maar ik verwacht eerlijk gezegd dat er in de praktijk nauwelijks gebruik gemaakt gaat worden van dit biedlogboek. 

Denk jij hier nu anders over? Wat is jouw mening hierover? Ik ben heel benieuwd. Ik hoor het dan ook graag van je. Dat kan trouwens heel makkelijk onder de youtube video die ik voor je heb opgenomen.

Hoe liep het trouwens af met Corrie?

Het verhaal van Corrie kreeg nog een raar staartje trouwens. Niet lang na het afzeggen maakten de Rolling Stones bekend dat zij hun concert in Nederland in gingen halen op 7 juli 2022. Fans enthousiast natuurlijk.

Behalve Corrie dan. Zij had als goedmakertje van haar dochter een reisje naar Parijs gekregen. En je raadt natuurlijk wanneer dat reisje plaats ging vinden…

Bepakt en bezakt vertrok Corrie met frisse tegenzin in de auto met haar dochter naar Parijs. De auto nam alleen een wat vreemde route.
Toen haar dochter Corrie vertelde dat zij op weg waren naar het concert en dat het reisje was verzet, schreeuwde Corrie het uit. 
Ze heeft genoten van het concert. De kers op de taart was​ absoluut het moment dat Mick Jagger de fans in het Nederlands bedankte voor het feit dat ze bij zijn concert waren en niet bij dat van Frans Bauer. De hilarische videobeelden hiervan wil ik je natuurlijk niet onthouden.

Delen: Wil je vaker blogs van ons ontvangen?

Vergroot je kansen als huizenkoper

Het volgende huis wordt van jou...

Vermijd alle valkuilen en word een expert in het kopen van een huis met het gratis e-book “Een huis kopen, zo doe je dat!”Vergroot je kansen als huizenkoper

Met welke vestiging wil je contact opnemen?

Contact
HR Makelaars Purmerend 0299 - 20 08 08
 • HR Makelaars Amsterdam 020 - 229 94 74
 • HR Makelaars Zaandam 075 - 207 92 05
 • Elke week een handige woontip ontvangen?