Terug naar overzicht
Auteur: Laura Herlé-Ruys Datum: 22 september 2022

De huizenmarkt stort in, waar of niet?

Zenuwachtige verkopers en afwachtende kopers, ik kom ze op dit moment dagelijks tegen. Nu er in de wereld zoveel verandert, brengt dat onzekerheid met zich mee en dat is te merken op de woningmarkt. “De huizenmarkt stort in” hoor ik regelmatig van zelfverklaarde huizenmarkt-profeten.

Maar is dat ook zo? Gaan we met zijn allen richting een woningmarkt die compleet op slot gaat? Stort de huizenmarkt in? Gaan de huizenprijzen nu flink dalen en wordt dit nu het moment waarop kopers hun slag kunnen slaan en verkopers het nakijken hebben?

De huizenmarkt stort in, bekijk de video

De huizenmarkt stort in, waar of niet?

Je hoeft de tv maar aan te zetten en de berichten vliegen je om de oren, Covid hebben we nog maar net achter ons gelaten en nu rollen we zo door naar inflatie, energieprijzen die door het dak schieten en de oorlog in Oekraïne waaraan geen eind lijkt te komen.

Het maakt iedereen onzeker. Logisch natuurlijk dat je in die situatie voorzichtig bent. Toch die grote aankoop maar uitstellen, en misschien nu beter even sparen en zorgen voor een buffertje.

Natuurlijk heeft dat ook gevolgen voor de woningmarkt.

We zien nu bijvoorbeeld dat er bij de meeste huizen minder aanvragen binnen komen voor een bezichtiging.

Je kunt dus stellen dat de huizenmarkt aan het afkoelen is.

En als jij nu op het punt staat om je huis te gaan verkopen kan ik me voorstellen dat dit toch een beetje voelt alsof je de boot gemist hebt, toch?

Is het werkelijk zo zuur of valt het wel mee? Stort de huizenmarkt in in 2022 of loopt het met een sisser af?

En wat is dan nu de slimste strategie bij de verkoop van je huis?

De huizenmarkt stort in, zo zit het echt

Belangrijk om te bedenken: een afkoelende huizenmarkt betekent niet direct dat de huizenprijzen aan het dalen zijn. Volgens de laatste woningmarktcijfers zijn de huizenprijzen nog altijd hoger dan een jaar geleden.

Maar ik zei je al, het is wel rustiger is op de markt. De grootste gekte is over het algemeen voorbij. Wil je meer weten over de laatste ontwikkelingen op de woningmarkt? Ik heb een analyse gemaakt van het laatste kwartaal. Hier kun je deze vinden.

De huizenmarkt koelt af, waar moet je op letten bij de verkoop van je huis?

Ben jij nu toe aan de volgende stap en overweeg je je huis te gaan verkopen?  Ik heb drie tips voor je die je hierbij zeker gaan helpen.

Tip 1, Geen stress

Blijf rustig!

Er is geen reden tot paniek, de markt is niet ingestort, er zijn nog steeds kopers op de markt.  Er zijn er alleen wat minder.

Dit betekent dus dat je je huis waarschijnlijk niet met 40 gillende kandidaten,  binnen 1 dag gaat verkopen.

Ik snap heus wel dat dit stress met zich meebrengt maar die gaat je niet helpen. Sterker nog, als je vanuit deze emotie beslissingen gaat nemen, kunnen dat nu juist de verkeerde blijken te zijn.

laat niet je emoties invloed hebben op je keuzes

Hou er dus bij de verkoop vooraf al rekening mee dat het iets langer kan duren voordat je huis verkocht wordt. Het kan dus ook een paar weken of zelfs een paar maanden duren voordat je huis verkocht wordt.

En heb vertrouwen in de expertise makelaar die je begeleidt, deze kent de markt, weet wat er in de markt eerder is gebeurd met vergelijkbare huizen en als je te maken hebt met een makelaar die al langer in het vak zit, weet je dat deze ook in mindere tijden huizen heeft verkocht en weet hoe dit het beste moet.

Stel ten slotte vragen als je twijfelt of iets niet begrijpt.

Tip 2, resultaten uit het verleden geven geen garantie voor de toekomst

Een jaar geleden was het huis van de buren flink boven de vraagprijs verkocht en kennissen die iets verderop woonden, hadden al een bod nog voor het huis op de markt was gekomen.

Leuk natuurlijk maar nu de markt langzaam afkoelt, verandert ook de houding van de kopers. Daar hoort ook bij dat jij je  verwachtingen aanpast..

Ja, we zijn in de afgelopen paar jaar enorm verwend geraakt als verkopers, the sky leek te limit en het kon niet op.

Die tijd is op dit moment voorbij en we weten ook niet of die nog terug gaat komen.

Hou er dus bij het stellen van je vraagprijs rekening mee dat het belangrijk is om een scherpe vraagprijs te stellen. Deze moet enerzijds niet te hoog zijn, want dan blijven de kijkers weg. Maar zet ook niet te laag in.

Kopers zijn niet dom, die zien ook de veranderende markt en houden daar dan ook rekening mee bij het doen van een bod. Het is niet meer vanzelfsprekend dat kopers altijd boven de vraagprijs bieden en dus kun je jezelf door een lagere vraagprijs dus ook in de vingers snijden.

Ook hier kan de makelaar die je begeleidt je goed adviseren. Op basis van feiten en niet op basis van gevoel. Dat is wel zo veilig.

Tip 3, Word een kopersmagneet

Waar je zelf wel invloed op hebt, is de presentatie van je huis op Funda en de website van de makelaar.

 Zorg er dus voor dat jouw huis onweerstaanbaar is. Vraag je je af of dat nou echt zoveel verschil maakt? Ik heb de afgelopen tijd gezien dat zelfs in een overspannen markt, de perfecte presentatie leidt tot meer kijkers en een hogere opbrengst. Dan kun je je vast voorstellen dat dit nu helemaal super belangrijk is.

Ik leg het onze verkopers meestal als volgt uit:

Als je een huis bouwt moet de fundering goed zijn. Want als je fundering niet goed is, dan stort het huis in.

Eigenlijk geldt dat precies zo voor de verkoop van je huis. Ook hier moet het begin, de presentatie, precies goed zijn.

Daarmee bedoel ik zowel de presentatie online als de presentatie bij de bezichtigingen.

Houd alleen in je achterhoofd dat de eerste indruk van jouw huis online zal plaatsvinden. De presentatie van je huis op de verschillende kanalen moet dus onweerstaanbaar zijn want je kunt die maar een keer maken.

Als geïnteresseerden hier dus al afhaken, kun je nog zo’n leuk huis hebben, zij zullen het nooit in het echt zien.

Wil je meer weten over hoe jij je huis beter kunt presenteren? Klik dan even hier.

De huizenmarkt stort in, toch?

Zo dramatisch is het wat mij betreft dus niet. De huizenmarkt verandert zeker maar er is geen reden tot paniek.

Wel is er alle reden om op een slimme manier te verkopen, want de juiste strategie kan je precies nu echt helpen bij het verkopen van je huis. Laat je niet voorlichten door mensen die er een beetje verstand van hebben en laat je vooral niet gek maken door alle berichten die je om de oren vliegen.

Juist nu is het verstandig je goed te laten voorlichten door iemand die de klappen van de zweep kent en boven alles, blijf kalm.

Delen: Wil je vaker blogs van ons ontvangen?

Ontvang 4 styling video's

Je huis beter verkopen?

Stylist Nathalie legt het in 4 video’s uit

Met welke vestiging wil je contact opnemen?

Contact
HR Makelaars Purmerend 0299 - 20 08 08
  • HR Makelaars Amsterdam 020 - 229 94 74
  • HR Makelaars Zaandam 075 - 207 92 05
  • Elke week een handige woontip ontvangen?