Terug naar overzicht
Auteur: Laura Herlé-Ruys Datum: 21 oktober 2022

Einde jubelton? Dit moet je weten

De jubelton, je hebt er vast al wel eens van gehoord. De meeste mensen denken bij de jubelton direct aan rijke ouders die hun kinderen geld schenken zodat ze een huis kunnen kopen. Niet zo gek dat de meningen over de jubelton erg verdeeld zijn.

De een vind het een uitkomst, de ander een oneerlijke belastingregel die mensen voortrekt.

Wat het nu precies is, waar je de jubelton voor kunt gebruiken en vooral wat hoe de jubelton in 2022 gaat veranderen vertel ik je in dit blog

Jubelton, bekijk de video

Wat is de jubelton?

Een huis kopen is best lastig. Zeker als je start op de woningmarkt is het een hele uitdaging. Verkoopprijzen zijn hoog en als starter heb je vaak nog niet de financiële mogelijkheden die je later in je carrière wel hebt.

Wil jij als ouder je kind helpen met het kopen van een huis? Dan is het mogelijk een bedrag te schenken zonder hierover belasting te hoeven betalen. Voor 2022 is dat bedrag vastgesteld op maximaal €106.671. De overheid noemt dit de belastingvrije schenking voor een koopwoning. In de volksmond is deze regeling de jubelton gaan heten.

Het is trouwens niet zo dat alleen ouders een jubelton kunnen schenken aan hun kinderen. Dit kunnen ook grootouders, ooms of tantes en zelfs buren zijn.

Er zijn hier natuurlijk wel wat voorwaarden bij waar je rekening mee moet houden. De belangrijkste zet ik voor je op een rijtje

  • De ontvanger moet tussen de 18 en 40 jaar oud zijn
  • Je kunt dit bedrag maar één keer ontvangen
  • De bestedingstermijn is uiterlijk 3 jaar na de schenking
  • In het eerste jaar van de schenking mag je een gedeelte van het bedrag vrij besteden. Dit bedrag is voor 2022 € 27.231

Wil je hier meer van weten? Klik dan hier. Op deze pagina van de belastingdienst wordt meer uitgelegd over de jubelton.

Waar mag je de jubelton aan besteden?

Het geld dat je ontvangt besteed je aan je huis. Dat kan op verschillende manieren:

  • De ontvanger gebruikt het bedrag om een huis te kopen, te verbouwen of te onderhouden
  • Je kunt het bedrag ook gebruiken om je bestaande hypotheek af te lossen of om de restschuld van het huis in te lossen of om de rechten van opstal of erfpacht te betalen

Je kunt het bedrag niet besteden aan bijvoorbeeld een vakantiewoning, een tweede huis of een huis dat je gebruikt als beleggingsobject.

Wist je trouwens dat je in het eerste jaar een deel van de jubelton kunt gebruiken voor iets anders dan het huis? In 2022 mag je in het eerste jaar €27.231 besteden aan iets dat niet persé met de aankoop, verbouwing of verbetering van je huis te maken heeft.

Binnen welke termijn moet ik de jubelton besteden?

Ik gaf het je net al aan, er zijn een aantal voorwaarden en dat geldt ook voor de besteding van de jubelton. Je moet deze binnen 3 jaar na ontvangst besteden. Dat hoeft overigens niet in één keer.

Je zou de jubelton ook in delen kunnen besteden, bijvoorbeeld een deel voor de dakkapel die je wilt plaatsen en een ander deel voor de nieuwe keuken.

Let op: ontvang je de jubelton in 2022, dan heb je nog twee jaar om het bedrag te besteden. Dit omdat de regeling verandert en uiteindelijk verdwijnt.

Jubelton 2022, dit verandert er

Er gaat wat veranderen in de regels wat betreft de jubelton. Deze regeling wordt namelijk afgebouwd.

In 2023 gaat het bedrag fors omlaag naar €27.231 en in 2024 kun je helemaal geen gebruik maken van de regeling.

Betekent dit dan dat je nu, als je gebruik wilt gaan maken van de regeling op stel en sprong een huis moet gaan zoeken voor het eind van het jaar?

Goed nieuws: dat is niet nodig. Het enige waar je rekening mee moet houden is het volgende: Wil je een schenking ontvangen of doen en daarbij gebruik maken van de mogelijkheid dit belastingvrij te doen? Alleen in 2022 kun je dit nog doen voor een bedrag tot €106.671. De schenking moet dus gedaan zijn voor 1 januari 2023.

Dit bedrag hoef je vervolgens niet direct uit te geven, je hebt hier nog 2 jaar de tijd voor. (dus tot 31 december 2024)

Jubelton 2022, conclusie

Er is een mogelijkheid voor ouders maar ook voor anderen om iemand financieel te helpen met het kopen, onderhouden of verbouwen van een huis.

In het jaar 2022 kun je €106.671 belastingvrij schenken.

Dit bedrag wordt in 2023 afgebouwd naar €27.231. Wil je van deze regeling gebruik maken? Dan is het slim om dat nog voor het eind van het jaar te doen, zelfs als de ontvanger nog geen concrete plannen heeft om een huis te kopen.

De ontvanger heeft nog tot eind 2024 de tijd om het bedrag te besteden. Daarna moet hij over het (restant van het) geschonken bedrag belasting gaan betalen.

Delen: Wil je vaker blogs van ons ontvangen?

Download het E-Book

Alles weten over het kopen van het huis?

Het hele aankoopproces stap voor stap uitgelegd

Met welke vestiging wil je contact opnemen?

Contact
HR Makelaars Purmerend 0299 - 20 08 08
  • HR Makelaars Amsterdam 020 - 229 94 74
  • HR Makelaars Zaandam 075 - 207 92 05
  • Elke week een handige woontip ontvangen?